Równanie różniczkowe

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
o1922w
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 gru 2009, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kosmos

Równanie różniczkowe

Post autor: o1922w »

Witam Was drodzy forumowicze!
Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania różniczkowego, a także przedstawienie krok po kroku jak takie rozwiązanie się tworzy (jeżeli jesteście w stanie proszę też o przedstawienie warunków).


\(\displaystyle{ y'-5y=x}\)

Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc.
miodzio1988

Równanie różniczkowe

Post autor: miodzio1988 »

Najpierw równanie jednorodne.
jul992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 3 gru 2010, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Pomógł: 1 raz

Równanie różniczkowe

Post autor: jul992 »

\(\displaystyle{ y'-5y=0}\), stąd \(\displaystyle{ y=e ^{5x+C}}\), teraz uzmienniamy stałą
Ostatnio zmieniony 20 lip 2011, o 20:57 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: klamry [latex][/latex]
ODPOWIEDZ