Znaleźć równanie linii przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A(2,0)}\) i takiej, że odcinek każdej stycznej do tej linii zawarty między puktem styczności i punktem przecięcia z osią OY ma stałą długość 2
Od czego takie zadanie zacząć ?? jakies pomysły ?
znaleźć równanie linii
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 8 sty 2007, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie wiem
znaleźć równanie linii
Ustal punkt bieżący na szukanej krzywej, np. \(\displaystyle{ (a,y(a)).}\) Masz warunek \(\displaystyle{ y(2)=0}\) - początkowy. Napisz równanie stycznej w tym punkcie, wyznacz ten odcinek i wyjdzie Ci równanie różniczkowe. A przede wszystkim zrób rysunek. W I ćwiartce wystarczy.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 8 sty 2007, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie wiem
znaleźć równanie linii
równanie stycznej w punkcie :
\(\displaystyle{ y-y_{0}=f`(x_{0})(x-x_{0})}\)
wstawiam warunek \(\displaystyle{ f(2)=0}\)
\(\displaystyle{ y=f'(2)(x-2)}\)
co dalej z tym zrobić ?
\(\displaystyle{ y-y_{0}=f`(x_{0})(x-x_{0})}\)
wstawiam warunek \(\displaystyle{ f(2)=0}\)
\(\displaystyle{ y=f'(2)(x-2)}\)
co dalej z tym zrobić ?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
znaleźć równanie linii
Niech \(\displaystyle{ (t,f(t))}\) - punkt krzywej.
Równanie stycznej w tym punkcie to \(\displaystyle{ y-f(t)=f'(t)(x-t)}\). Punkt przecięcia tej stycznej z osią \(\displaystyle{ OY}\) to \(\displaystyle{ (0,f(t)-tf'(t))}\). Tak więc odległość między punktami \(\displaystyle{ (t,f(t))}\) i \(\displaystyle{ (0,f(t)-tf'(t))}\) to \(\displaystyle{ 2}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ t}\). Wychodzi z tego nietrudne równanie różniczkowe.
Q.
Równanie stycznej w tym punkcie to \(\displaystyle{ y-f(t)=f'(t)(x-t)}\). Punkt przecięcia tej stycznej z osią \(\displaystyle{ OY}\) to \(\displaystyle{ (0,f(t)-tf'(t))}\). Tak więc odległość między punktami \(\displaystyle{ (t,f(t))}\) i \(\displaystyle{ (0,f(t)-tf'(t))}\) to \(\displaystyle{ 2}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ t}\). Wychodzi z tego nietrudne równanie różniczkowe.
Q.