\(\displaystyle{ y'= \frac{x+y}{x-y} , y(1)=0
\frac{dy}{dx} = \frac{x+y}{x-y}
(x+y)dx+(x-y)dy=0}\)
\(\displaystyle{ P(x,y)=x+y, Q(x,y)=x-y}\)
\(\displaystyle{ P_y=1, P_x=1}\) a wiec rownanie zwyczajne zupelne!
\(\displaystyle{ F(x,y)= \int x+y dx= \frac{1}{2} x^2+xy+ \gamma (y)}\)
\(\displaystyle{ \frac{\delta F}{\delta y} =\frac{\delta}{\delta y}= (\frac{1}{2} x^2+xy+ \gamma (y))=x+\gamma'(y)}\)
\(\displaystyle{ x+\gamma'(y)=x-y
\gamma'(y)=-y \gamma= - \frac{1}{2} y^2+ C_1}\)
a wiec \(\displaystyle{ F(x,y)= \frac{1}{2} x^2+xy- \frac{1}{2} y^2=C}\)
zgadza sie? ale nie wiem jak wylciczyc C?
Znajdz rozwiazanie ronwnia rozniczkowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 8 sty 2007, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie wiem
Znajdz rozwiazanie ronwnia rozniczkowego.
stałą C wyliczysz , jak do rozwiązania ogólnego wstawisz warunek początkowy y(1)=0
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Znajdz rozwiazanie ronwnia rozniczkowego.
Nie lepiej jest rozwiązywać jak jednorodne
Równanie nie jest zupełne (nie zmiienił znaku podczas przenoszena na drugą stronę)
Można liczyć czynnik całkujący ale ...
\(\displaystyle{ y'= \frac{x+y}{x-y} , y(1)=0\\
y^{\prime}= \frac{1+ \frac{y}{x} }{1- \frac{y}{x} }\\
y=ux\\
u^{\prime}x+u= \frac{1+u}{1-u}\\
u^{\prime}x= \frac{1+u-u+u^2}{1-u}\\
\frac{1-u}{1+u^2} \mbox{d}u= \frac{ \mbox{d}x }{x}\\
\arctan{u}- \frac{1}{2}\ln{\left| u^2+1\right| }=\ln{\left| x\right| } +C\\
\sqrt{u^2+1}e^{arctan{u}}=Cx\\
\frac{ \sqrt{x^2+y^2} }{x}e^{\arctan{\left( \frac{y}{x} \right) }}=Cx\\
\sqrt{x^2+y^2}e^{\arctan{\left( \frac{y}{x} \right) }}=Cx^2}\)
Równanie nie jest zupełne (nie zmiienił znaku podczas przenoszena na drugą stronę)
Można liczyć czynnik całkujący ale ...
\(\displaystyle{ y'= \frac{x+y}{x-y} , y(1)=0\\
y^{\prime}= \frac{1+ \frac{y}{x} }{1- \frac{y}{x} }\\
y=ux\\
u^{\prime}x+u= \frac{1+u}{1-u}\\
u^{\prime}x= \frac{1+u-u+u^2}{1-u}\\
\frac{1-u}{1+u^2} \mbox{d}u= \frac{ \mbox{d}x }{x}\\
\arctan{u}- \frac{1}{2}\ln{\left| u^2+1\right| }=\ln{\left| x\right| } +C\\
\sqrt{u^2+1}e^{arctan{u}}=Cx\\
\frac{ \sqrt{x^2+y^2} }{x}e^{\arctan{\left( \frac{y}{x} \right) }}=Cx\\
\sqrt{x^2+y^2}e^{\arctan{\left( \frac{y}{x} \right) }}=Cx^2}\)