Dwa zadania na rachunek różniczkowy

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
animashi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 17 maja 2008, o 17:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sz-n
Podziękował: 10 razy

Dwa zadania na rachunek różniczkowy

Post autor: animashi »

Witam, nie mogę rozgryźć dwóch poniższych zadań, bardzo proszę o pomoc.

1. Znaleźć całkę szczególną równania \(\displaystyle{ y'+y=2}\) spełniająca warunek początkowy \(\displaystyle{ y(0)=-1}\)
2. \(\displaystyle{ y-1=(x+x^{2})y'}\)
miodzio1988

Dwa zadania na rachunek różniczkowy

Post autor: miodzio1988 »

2. Rozdzielasz zmienne.

1. Rownanie jednorodne najpierw
ODPOWIEDZ