Jakimi typami sa te oto calki:
\(\displaystyle{ x^2+y^2=2xyy'}\) i \(\displaystyle{ -y^2 \cdot (y')^2+y^2=1}\)
Typy calek.
Typy calek.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2011, o 20:55 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol mnożenia to \cdot
Powód: symbol mnożenia to \cdot
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Typy calek.
Chyba raczej równania różniczkowe
\(\displaystyle{ x^2+y^2=2xyy'\\
y'=\frac{x^2}{2xy}+\frac{y^2}{2xy}\\
y'=\frac{1}{2} \cdot \left( \frac{x}{y}\right) +\frac{1}{2} \cdot \left( \frac{y}{x}\right) \\
y'=f\left( \frac{y}{x}\right)}\)
równanie jednorodne
\(\displaystyle{ -y^2 \cdot (y')^2+y^2=1\\
(y')^2=1-\frac{1}{y^2}\\
y'= \pm \sqrt{1-\frac{1}{y^2}}\\
y'=f(y)}\)
równanie o zmiennych rozdzielonych
\(\displaystyle{ x^2+y^2=2xyy'\\
y'=\frac{x^2}{2xy}+\frac{y^2}{2xy}\\
y'=\frac{1}{2} \cdot \left( \frac{x}{y}\right) +\frac{1}{2} \cdot \left( \frac{y}{x}\right) \\
y'=f\left( \frac{y}{x}\right)}\)
równanie jednorodne
\(\displaystyle{ -y^2 \cdot (y')^2+y^2=1\\
(y')^2=1-\frac{1}{y^2}\\
y'= \pm \sqrt{1-\frac{1}{y^2}}\\
y'=f(y)}\)
równanie o zmiennych rozdzielonych