Różniczki II rzędu
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 21 cze 2011, o 13:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ślask
Różniczki II rzędu
Mam następujące równania:
1.
\(\displaystyle{ y''+y= \tg ^ {2}x \\
y''+y=0 \\
r^{2}+1=0 \\
r_{1}=i \wedge r_{2}=-i \\
yj=C_{1} \cos x +C_{2} \sin x \\
C_{1}' \left( x \right) \cos x +C_{2}' \left( x \right) \sin x =0/ \cdot \cos x \\
-C_{1}' \left( x \right) \sin x +C_{2}' \left( x \right) \cos x = \tg ^ {2}x/ \cdot \left( - \sin x \right) \\
C_{1}' \left( x \right) = \tg ^ {2}x \cdot \left( - \sin x \right)}\)
Teraz nie wiem jak obliczyć z tego całkę
2.
\(\displaystyle{ y''-y'=\frac{1}{1+e^{x}}\\
y''-y'=0 \\
r^{2}-r=0 \\
r_{1}=0 \wedge r_{2}=1}\)
Jak wyznaczyć \(\displaystyle{ yj}\)?
Jak wyznaczyć z poniższych \(\displaystyle{ yj}\)?
3. \(\displaystyle{ y''-2y'+y=\frac{e^{x}}{x^{2}+1}}\)
4. \(\displaystyle{ y''+4y=\frac{1}{ \cos 2 x}}\)
5. \(\displaystyle{ y''+2y'+2y=\frac{1}{e^{x} \sin x }}\)
6. \(\displaystyle{ y''-2y'+y=e^{x} \ln x}\)
6. \(\displaystyle{ y''-2y'+y=\frac{e^{x}}{x}}\)
Jakie są zasady?
1.
\(\displaystyle{ y''+y= \tg ^ {2}x \\
y''+y=0 \\
r^{2}+1=0 \\
r_{1}=i \wedge r_{2}=-i \\
yj=C_{1} \cos x +C_{2} \sin x \\
C_{1}' \left( x \right) \cos x +C_{2}' \left( x \right) \sin x =0/ \cdot \cos x \\
-C_{1}' \left( x \right) \sin x +C_{2}' \left( x \right) \cos x = \tg ^ {2}x/ \cdot \left( - \sin x \right) \\
C_{1}' \left( x \right) = \tg ^ {2}x \cdot \left( - \sin x \right)}\)
Teraz nie wiem jak obliczyć z tego całkę
2.
\(\displaystyle{ y''-y'=\frac{1}{1+e^{x}}\\
y''-y'=0 \\
r^{2}-r=0 \\
r_{1}=0 \wedge r_{2}=1}\)
Jak wyznaczyć \(\displaystyle{ yj}\)?
Jak wyznaczyć z poniższych \(\displaystyle{ yj}\)?
3. \(\displaystyle{ y''-2y'+y=\frac{e^{x}}{x^{2}+1}}\)
4. \(\displaystyle{ y''+4y=\frac{1}{ \cos 2 x}}\)
5. \(\displaystyle{ y''+2y'+2y=\frac{1}{e^{x} \sin x }}\)
6. \(\displaystyle{ y''-2y'+y=e^{x} \ln x}\)
6. \(\displaystyle{ y''-2y'+y=\frac{e^{x}}{x}}\)
Jakie są zasady?
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2011, o 23:27 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Do łamania wierszy służy: \\. Poprawa zapisu funkcji.
Powód: Do łamania wierszy służy: \\. Poprawa zapisu funkcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 21 cze 2011, o 13:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ślask
Różniczki II rzędu
sushi pisze:w pierwszym podstaw \(\displaystyle{ t= \cos x}\) i an g ensa rozpisz
\(\displaystyle{ \ \sin ^ 2 x= 1- \ \cos ^ 2 x}\)
Przecież całkę mam \(\displaystyle{ \int \tg ^ {2}x \cdot (- \sin x ) dx}\) więc gdzie mam tu zrobić to podstawienie? A \(\displaystyle{ \tg ^ {2}}\) mam rozpisać jako: \(\displaystyle{ \ \sin ^ 2 x= 1- \ \cos ^ 2 x}\) ?
Możesz jaśniej to napisać?
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2011, o 23:28 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji. \cos \tg
Powód: Poprawa zapisu funkcji. \cos \tg
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 21 cze 2011, o 13:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ślask
Różniczki II rzędu
ok. Wyszło mi:
\(\displaystyle{ \int \tg ^ {2}x \cdot (- \sin x ) dx=-2\ln| \cos x |+A}\)
Dobrze?
\(\displaystyle{ \int \tg ^ {2}x \cdot (- \sin x ) dx=-2\ln| \cos x |+A}\)
Dobrze?
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2011, o 23:29 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 21 cze 2011, o 13:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ślask
Różniczki II rzędu
Czyli mam zrobić tak:
\(\displaystyle{ C_{1}'(x)= \tg ^ 2x \cdot (- \sin x )= \frac{\ \sin ^ 2 x}{\ \cos ^ 2 x} \cdot (- \sin x )}\)
tak?
\(\displaystyle{ C_{1}'(x)= \tg ^ 2x \cdot (- \sin x )= \frac{\ \sin ^ 2 x}{\ \cos ^ 2 x} \cdot (- \sin x )}\)
tak?
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2011, o 23:29 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji. Znak mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa zapisu funkcji. Znak mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 21 cze 2011, o 13:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ślask
Różniczki II rzędu
To policzyłem i powiedziałeś, że nie ma takiej całki. Już nic nie rozumiem. Jaką całke mam obliczyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 21 cze 2011, o 13:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ślask
Różniczki II rzędu
\(\displaystyle{ \int \tg ^ {2}x \cdot (- \sin x ) dx= \int\frac{ \sin ^ {2}x}{ \cos ^ {2}} \cdot (- \sin x )= |t= \cos x , dt=- \sin x |}\)
Teraz mam tak, że za \(\displaystyle{ (- \sin x )}\) mam dt, a \(\displaystyle{ \cos ^ {2}x=t^{2}}\). Nie wiem co z \(\displaystyle{ \sin ^ {2}x}\)
Teraz mam tak, że za \(\displaystyle{ (- \sin x )}\) mam dt, a \(\displaystyle{ \cos ^ {2}x=t^{2}}\). Nie wiem co z \(\displaystyle{ \sin ^ {2}x}\)
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2011, o 23:30 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Różniczki II rzędu
pisalem juz TRZY razy co masz z tym zrobicsushi pisze:w pierwszym podstaw \(\displaystyle{ t= \cos x}\) i tangensa rozpisz
\(\displaystyle{ \sin^2 x= 1- \cos^2 x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 21 cze 2011, o 13:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ślask
Różniczki II rzędu
\(\displaystyle{ \int \tg ^ {2}x \cdot (- \sin x ) dx= \int\frac{ \sin ^ {2}x}{ \cos ^ {2}} \cdot (- \sin x )= |t= \cos x , dt=- \sin x |= \int \frac{1-t^{2}}{t^{2}}dt=\frac{-1}{ \cos x }-\cos+A}\)
Teraz dobrze?
Teraz dobrze?
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2011, o 23:31 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: \sin \cos
Powód: \sin \cos
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 21 cze 2011, o 13:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ślask