Y szególne- problem
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 27 sty 2010, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielce
Y szególne- problem
moze mi ktos wytłumaczyc dlaczego w równaniu
\(\displaystyle{ y^{''}- y^{'} =-3^{2}+6x-1}\)
\(\displaystyle{ y_{sz}=A x^{3}+B x^{2}+Cx}\) ????
skąd wogole to y_{sz} sie bierze???
\(\displaystyle{ y^{''}- y^{'} =-3^{2}+6x-1}\)
\(\displaystyle{ y_{sz}=A x^{3}+B x^{2}+Cx}\) ????
skąd wogole to y_{sz} sie bierze???
Y szególne- problem
No to powiem czym jest to \(\displaystyle{ y _{sz}}\) najpierw. Żebyśmy wiedzieli o czym gadamy.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 27 sty 2010, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielce
Y szególne- problem
Rozwiązanie szczególne tak? Czy taka postać pasuje Ci pod rozwiązanie szczególne?
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 27 sty 2010, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielce
Y szególne- problem
tak chodzi mi o roziwazanie szczególne. Własnie nie wiem skad sie wzieło to. Mógłbys mi to jakos wytłumaczyc??
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 27 sty 2010, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielce
Y szególne- problem
no dobra masz racje wiec skad sie wzielo to \(\displaystyle{ y_{sz}=A x^{3}+B x^{2}+Cx}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 27 sty 2010, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielce
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 27 sty 2010, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielce
- nemezis100807
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 30 mar 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Y szególne- problem
Znajdź najpierw całkę ogólną równania jednorodnego (CORJ). Podpowiadam, tym celu należy najpierw rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ y''-y'=0,\quad (1)}\)
stosując podstawienie Eulera postaci:
\(\displaystyle{ y=e^{zx},\ z\in\mathbb{C}.\quad (2)}\)