Równanie różniczkowe

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
niebieski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 3 wrz 2006, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Równanie różniczkowe

Post autor: niebieski »

Byłbym wdzięczny jakby ktoś mi pokazał metode rozwiazywania takiego układu równań:

\(\displaystyle{ m\frac{d^{2}{x}}{dt^{2}}=qB\frac{{dy}}{{dt}}}\)

\(\displaystyle{ m\frac{d^{2}{y}}{dt^{2}}=qEy-qB\frac{{dx}}{{dt}}}\)

\(\displaystyle{ m\frac{d^{2}{z}}{dt^{2}}=qEz}\)

warunki poczatkowe :

X(0)=Y(0)=Z(0)=0
\(\displaystyle{ \frac{dx}{dt}(0)=Vx}\)
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dt}(0)=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{dx}{dt}(0)=Vz}\)
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2016, o 21:11 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
ODPOWIEDZ