równanie z sinusem

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
michal2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 sie 2010, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 3 razy

równanie z sinusem

Post autor: michal2010 »

\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx} = sin(x-y)}\)


zrobiłem podstawienie, że x-y = t rozdzieliłem zmienne, ale coś źle mi wychodzi. Pomóżcie proszę
Awatar użytkownika
nemezis100807
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 30 mar 2009, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

równanie z sinusem

Post autor: nemezis100807 »

przedstaw swoje rozwiązanie
michal2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 sie 2010, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 3 razy

równanie z sinusem

Post autor: michal2010 »

t=x-y

\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=sint}\)

\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}=-\frac{dt}{dx}-1}\)

rozdzielam zmienne całkuję i wychodzi mi zły wynik :/ całka była sprawdzana w mathcad czy błędu nie zrobiłem :/
Awatar użytkownika
nemezis100807
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 30 mar 2009, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

równanie z sinusem

Post autor: nemezis100807 »

\(\displaystyle{ t=x-y \Leftrightarrow y=x-t \Leftrightarrow \frac{dy}{dx}=1-\frac{dt}{dx}}\)
ODPOWIEDZ