równanie różniczkowe z WP

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Sleo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 sie 2010, o 09:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

równanie różniczkowe z WP

Post autor: Sleo »

Witam, jestem nowy i mam problem z równaniem:
\(\displaystyle{ y'=2\sqrt{y}+\cos t}\)
a W.P.: \(\displaystyle{ y(\pi)=0}\)
- należy znaleźć rozwiązanie szczególne. Nie wiem co zrobić z tym \(\displaystyle{ y}\) pod pierwiastkiem. Jakieś pomysły?
Ostatnio zmieniony 12 sie 2010, o 11:01 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

równanie różniczkowe z WP

Post autor: meninio »

To masz równanie różniczkowe Bernoulliego.
Jest na nie schemat i trza działać.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

równanie różniczkowe z WP

Post autor: luka52 »

meninio, to nie jest równanie Bernoulliego, choć być może taka powinna być treść zadania, bo w obecnej postaci dość ciężko jest je rozwiązać.
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

równanie różniczkowe z WP

Post autor: meninio »

Masz rację - pospieszyłem się z odpowiedzią (aczkolwiek pod Bernoulliego idzie to podciągnąć, choć nie ma takiej potrzeby).
Równanie liniowe pierwszego rzędu niejednorodne o stałych współczynnikach - też jest na to schemat.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

równanie różniczkowe z WP

Post autor: luka52 »

No liniowe, to ono też nie jest .
Awatar użytkownika
nemezis100807
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 30 mar 2009, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

równanie różniczkowe z WP

Post autor: nemezis100807 »

Spójrzmy krytycznym okiem na to zadanie. Jeśli jest błąd w samej treści i zamiast
\(\displaystyle{ y'=2\sqrt{y}+\cos{t}}\)
powinno być
\(\displaystyle{ y'=2\sqrt{y}\cos{t},}\)
to otrzymujesz równanie o zmiennych rozdzielonych, którego rozwiązanie szczególne ma postać
\(\displaystyle{ y=\sin^{2}{t}}\)
PS. Jakie typy równań różniczkowych już poznałeś? Jeśli nie było tego za wiele, to pewnie mam racje
ODPOWIEDZ