Rozwiązać zagadnienie
Rozwiązać zagadnienie
Nie poddawaj się. Funkcja pod tą lewą całką nie może mieć takiego samego wykładnika, jak pierwotna. I pod całką, i po scałkowaniu stoi u Ciebie -2, co jest przecież nielogiczne
- nemezis100807
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 30 mar 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Rozwiązać zagadnienie
Skorzystaj ze wzoru
\(\displaystyle{ \int{y^{n}\textrm{dy}}=\frac{1}{n+1}\cdot y^{n+1}, n\in R-\{-1\}}\)
\(\displaystyle{ \int{y^{n}\textrm{dy}}=\frac{1}{n+1}\cdot y^{n+1}, n\in R-\{-1\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 26 cze 2010, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zduńska Wola
Rozwiązać zagadnienie
niepotrzebny minus ?-- 26 cze 2010, o 19:08 --wiec jak to ma być tak jak napisałem ? czy jakoś inaczej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Rozwiązać zagadnienie
jest ok, wczesniej cos źle policzylem, dlatego edytowalem post
\(\displaystyle{ (\frac{1}{y})' = \frac{-1}{y^2}}\) i domnazasz na \(\displaystyle{ \frac{-1}{2}}\)i gra muzyka
\(\displaystyle{ (\frac{1}{y})' = \frac{-1}{y^2}}\) i domnazasz na \(\displaystyle{ \frac{-1}{2}}\)i gra muzyka
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 26 cze 2010, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zduńska Wola
Rozwiązać zagadnienie
czyli czy to ma teraz tak wyglądać
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dy}{2y ^{2}} = \int_{}^{} \frac{dx }{x+1}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2y} = ln \left| x+1 \right| + ln \left| C}\)
\(\displaystyle{ -ln \left|e ^{ \frac{1}{2y} } \right| = ln \left| (x+1)*C \right|}\)
\(\displaystyle{ -e ^{ \frac{1}{2y} } = (x+1)*C}\)
po podstawieniu
\(\displaystyle{ -e ^{ \frac{1}{4} } = C}\)
???
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dy}{2y ^{2}} = \int_{}^{} \frac{dx }{x+1}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2y} = ln \left| x+1 \right| + ln \left| C}\)
\(\displaystyle{ -ln \left|e ^{ \frac{1}{2y} } \right| = ln \left| (x+1)*C \right|}\)
\(\displaystyle{ -e ^{ \frac{1}{2y} } = (x+1)*C}\)
po podstawieniu
\(\displaystyle{ -e ^{ \frac{1}{4} } = C}\)
???
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Rozwiązać zagadnienie
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dy}{2y ^{2}} = \int_{}^{} \frac{dx }{x+1}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2y} = ln \left| x+1 \right| +C}\)
teraz podstawiamy "x" i "y"
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2y} = ln \left| x+1 \right| +C}\)
teraz podstawiamy "x" i "y"
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 26 cze 2010, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zduńska Wola
Rozwiązać zagadnienie
czyli mówisz że \(\displaystyle{ - \frac{1}{4} = C}\)
wiec co jest rozwiązaniem w tym momencie ? równanie z przeniesionymi wszytskimi elementami na prawo, po lewej pozostawiony sam y i podstawiona wartość C ?
wiec co jest rozwiązaniem w tym momencie ? równanie z przeniesionymi wszytskimi elementami na prawo, po lewej pozostawiony sam y i podstawiona wartość C ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Rozwiązać zagadnienie
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2y} = ln \left| x+1 \right| - \frac{1}{4}}\)
jak da rade zrobic porzadki to wtedy
y=...
bo sa czasami funkcje ze nie da sie nic wiecej zrobic
jak da rade zrobic porzadki to wtedy
y=...
bo sa czasami funkcje ze nie da sie nic wiecej zrobic
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 26 cze 2010, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zduńska Wola
Rozwiązać zagadnienie
super dzięki za pomoc, mam jeszcze jedno
\(\displaystyle{ y`- \frac{y}{x} = x ^{2}}\) zastanawiam się od czego tu zaczynać
\(\displaystyle{ y`- \frac{y}{x} = x ^{2}}\) zastanawiam się od czego tu zaczynać
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 26 cze 2010, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zduńska Wola
Rozwiązać zagadnienie
ostatecznym rozwiązanem poprzednego przykładu powinno być ?
\(\displaystyle{ y = - \frac{1}{2(x+1)*C}}\) no i potem pod \(\displaystyle{ C = - \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ y = - \frac{1}{2(x+1)*C}}\) no i potem pod \(\displaystyle{ C = - \frac{1}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Rozwiązać zagadnienie
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2y} = \ln \left| x+1 \right| - \frac{1}{4}}\)
U MNIE JEST LOGARYTM, A U CIEBIE POSZEDŁ SOBIE
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2y} = \frac{ \ln \left| x+1 \right|}{1} - \frac{1}{4}}\)
po praej robimy wspolny mianownik
a potem
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}= \frac{c}{d}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{c}= \frac{b}{d}}\) i mnozymy przez "d" i dalej porzadki
U MNIE JEST LOGARYTM, A U CIEBIE POSZEDŁ SOBIE
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2y} = \frac{ \ln \left| x+1 \right|}{1} - \frac{1}{4}}\)
po praej robimy wspolny mianownik
a potem
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}= \frac{c}{d}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{c}= \frac{b}{d}}\) i mnozymy przez "d" i dalej porzadki