Witam. Mógłby ktoś pomóc w rozwiązaniu równania:
\(\displaystyle{ y''(y-1)=2(y') ^{2}}\)
Z góry dziękuje.
Równaie różniczkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 23:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Równaie różniczkowe
Wprowadzasz nową funkcję, której argumentem jest y (o x w ogóle "zapominasz"):
\(\displaystyle{ u=y'\ \Rightarrow \ u'(y-1)=2u^2\ \Rightarrow \ \frac{du}{u^2}=\frac{2dy}{y-1}}\)
Obliczasz całki, wyznaczasz z tego u, potem wracasz do podstawienia i rozwiązujesz drugie równanie różniczkowe.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ u=y'\ \Rightarrow \ u'(y-1)=2u^2\ \Rightarrow \ \frac{du}{u^2}=\frac{2dy}{y-1}}\)
Obliczasz całki, wyznaczasz z tego u, potem wracasz do podstawienia i rozwiązujesz drugie równanie różniczkowe.
Pozdrawiam.