Równanie różniczkowe I rzędu

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
jukke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 29 wrz 2009, o 18:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 5 razy

Równanie różniczkowe I rzędu

Post autor: jukke »

\(\displaystyle{ (x-1)(y^2-y+1)-(y+1)(x^2+x+1) \frac{dy}{dx} =0}\)

to będzie:
\(\displaystyle{ \int_{}^{}\frac{y+1}{y^2-y+1}dy= \int_{}^{} \frac{x-1}{x^2+x+1}dx}\)

Nie wiem w jaki sposób obliczyć te całki. Proszę o pomoc.
miodzio1988

Równanie różniczkowe I rzędu

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ y+1= \frac{1}{2}(2y-1)+ \frac{3}{2}}\)
i na dwie calki.
ODPOWIEDZ