rowanie 2 stopnia niejednorodne

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Awatar użytkownika
gufox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 978
Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 89 razy

rowanie 2 stopnia niejednorodne

Post autor: gufox »

\(\displaystyle{ y''-y'=x ^{2}-x+1}\)

lewa strona wychodz mi:
r(r-1)=0

r=1 v r=0

\(\displaystyle{ y=C _{1}e ^{x}+C _{2}}\)

ale chodzi mi o prawa strone metoda przewidywan czy da sie ja rozwiazac metoda przewidywan?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

rowanie 2 stopnia niejednorodne

Post autor: BettyBoo »

Da się bo to wielomian.

Ponieważ \(\displaystyle{ x^2-x+1=e^{0x}((x^2-x+1)cos(0x)+1sin(0x))}\), oraz 0+0i jest pierwiastkiem jednokrotnym wielomianu charakterystycznego, to rozwiązanie przewiduje się w postaci

\(\displaystyle{ Y=e^{0x}((ax^2+bx+c)cos(0x)+(dx^2+ex+f)sin(0x))x^1=ax^3+bx^2+cx}\)

Pozdrawiam.
Jachur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 25 cze 2009, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 2 razy

rowanie 2 stopnia niejednorodne

Post autor: Jachur »

Da się, tylko ze względu na to że po lewej stronie nie ma funkcji y, tylko jej pochodne to trzeba tak dobrać stopień przewidywanego wielomianu będącego rozwiązaniem, żeby z jego pochodnych dało się skonstruować wyrażenie po prawej stronie. W tym wypadku będzie to wielomian stopnia trzeciego. Po policzeniu stałych wychodzi rozwiązanie szczególne \(\displaystyle{ y = - \frac{1}{3}x^{3} - \frac{1}{2}x ^{2} - 2x}\).
Ostatnio zmieniony 25 cze 2009, o 22:30 przez Jachur, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gufox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 978
Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 89 razy

rowanie 2 stopnia niejednorodne

Post autor: gufox »

tak tez mi wyszlo, dzieki
ODPOWIEDZ