rozwiązanie niejednorodnego równania 2-go rzędu

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
rucio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 6 paź 2008, o 23:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk - Bargłów

rozwiązanie niejednorodnego równania 2-go rzędu

Post autor: rucio »

prosze o rozwiązanie całki równania niejednorodnego w takim szymś:
\(\displaystyle{ y'' - 4y' + 4y = 3e ^{2x}}\)
całka równania jednorodnego wychodzi mi bez problemu, CORN postuluję w postaci:
\(\displaystyle{ y(x) = Ax ^{2} e ^{2x}}\)
i wychodzą mi niestety jakieś bzdety.
z dołu dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 28 sty 2009, o 19:20 przez rucio, łącznie zmieniany 1 raz.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

rozwiązanie niejednorodnego równania 2-go rzędu

Post autor: luka52 »

To sprawdź jeszcze raz, bo dobrze przewidujesz (A=3/2).
ODPOWIEDZ