2 proste równania rózniczkowe

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
rucio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 6 paź 2008, o 23:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk - Bargłów

2 proste równania rózniczkowe

Post autor: rucio »

takie 2 równanie różniczkowe, nie wiem jak sobie poradzić z tym \(\displaystyle{ y}\) podniesionym do kwadratu:
1.
\(\displaystyle{ xy' + y = y ^{2}}\)
2. \(\displaystyle{ 2 \sqrt{x} y' = \sqrt{1-y ^{2} }}\)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

2 proste równania rózniczkowe

Post autor: luka52 »

1. Podziel obustronnie przez \(\displaystyle{ y^2}\) i podstaw \(\displaystyle{ p = \tfrac{1}{y}}\)
2. Rozdziel zmienne.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

2 proste równania rózniczkowe

Post autor: Mariusz M »

W obydwu równaniach można rozdzielić zmienne
ODPOWIEDZ