S-9, od: altair3 , zadanie 2

Liga
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 168
Rejestracja: 29 wrz 2006, o 18:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Forum Matematyka.pl

S-9, od: altair3 , zadanie 2

Post autor: Liga »

altair3 pisze:Załózmy ze pierwiastki oznaczamy przez a,b. Wzór na szescian sumy:
\(\displaystyle{ (\frac{1}{a}+\frac{1}{b})^3=\frac{1}{a^3}+\frac{1}{b^3}+\frac{3}{ab}(\frac{1}{a}+\frac{1}{b})}\)
Wiemy, ze:
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{ab}=\frac{1}{a}+\frac{1}{b}=\frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{a^3}+\frac{1}{b^3}=\frac{9}{8}}\)

a wiec \(\displaystyle{ ab=2}\)
czyli \(\displaystyle{ a+b=3}\)

Równanie \(\displaystyle{ x^2-3x+2}\) ma pierwistki a=1, b=2, które spelniaja warunki zadania
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

S-9, od: altair3 , zadanie 2

Post autor: scyth »

ok, 4/4.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11457
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3156 razy
Pomógł: 748 razy

S-9, od: altair3 , zadanie 2

Post autor: mol_ksiazkowy »

okey
ODPOWIEDZ