Seria 7 (05.11.07r.-11.11.07r.)

Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2470
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Seria 7 (05.11.07r.-11.11.07r.)

Post autor: bolo »

  1. Na paraboli \(\displaystyle{ x^{2}=2y}\) znaleźć punkt, którego odległość od punktu \(\displaystyle{ A(1,1)}\) jest najmniejsza.
  2. Wykazać, że liczba \(\displaystyle{ x=99999+100000\sqrt{3}}\) nie może być zapisana w postaci \(\displaystyle{ \left(a+b\sqrt{3}\right)^2,}\) gdzie \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są liczbami całkowitymi. Sprawdzić też, że liczbę \(\displaystyle{ y=507+264\sqrt{3}}\) da się w tej postaci przedstawić.
  3. Wybrano na wykresie funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\tfrac{1}{x}}\) dwa punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B,}\) o odciętych równych odpowiednio \(\displaystyle{ x_{A}=\tfrac{1}{2},}\) \(\displaystyle{ x_{B}=8.}\) Podać współrzędne punktu styczności \(\displaystyle{ P}\) tej stycznej do wykresu funkcji \(\displaystyle{ f,}\) która jest równoległa do odcinka \(\displaystyle{ AB.}\)
  4. Ze zbioru liczb \(\displaystyle{ X=\{1, 2, 3, 4, 5, 6 \}}\) losujemy kolejno dwie liczby (bez zwracania).
    1. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzeń:
      • A - suma wylosowanych liczb jest większa od \(\displaystyle{ 8}\)
      • B - za pierwszym razem wyciągnięto liczbę parzystą.
    2. Czy zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są niezależne?
    3. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma liczb wylosowanych jest większa od \(\displaystyle{ 8,}\) jeżeli za pierwszym razem wyciągnięto liczbę parzystą?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Seria 7 (05.11.07r.-11.11.07r.)

Post autor: scyth »

Propunuję:
1 - 5 pkt.
2 - po 3 pkt., czyli razem 6
3 - 5 pkt.
4 po 1 pkt. za każdy z podpunktów, czyli razem 4

co Wy na to?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Seria 7 (05.11.07r.-11.11.07r.)

Post autor: mol_ksiazkowy »

no , okey
ODPOWIEDZ