luka52 pisze:Z treści zadania możemy wysunąć wniosek, że:
\(\displaystyle{ \frac{a_1^3 + a_3^3}{2} = a_2^3}\)
stąd
\(\displaystyle{ a_1^3 - 2a_2^3 + a_3^3 = 0}\)
Ponieważ liczby \(\displaystyle{ a_1, a_2, a_3}\) są różne od zera możemy powyższe równanie pomnożyć obustronnie przez \(\displaystyle{ (a_1+a_2+a_3)}\), a następnie podzielić przez \(\displaystyle{ -2(a_1^2 + a_1 a_2 + 2a_2^2 + a_2 a_3 + a_3^2)}\), tj.:
\(\displaystyle{ -\frac{(a_1+a_2+a_3)(a_1^3 - 2a_2^3 + a_3^3)}{2(a_1^2 + a_1 a_2 + 2a_2^2 + a_2 a_3 + a_3^2)} = 0}\)
Przekształcając dalej powyższe równanie:
\(\displaystyle{ \frac{(a_1^2 + a_1 a_2 + a_2^2)(a_2^2 + a_2 a_3 + a_3^2)}{a_1^2 + a_1 a_2 + 2a_2^2 + a_2 a_3 + a_3^2} - \frac{a_1^2 + a_1 a_3 + a_3^2}{2} = 0\\
\frac{(a_1^2 + a_1 a_2 + a_2^2) + (a_2^2 + a_2 a_3 + a_3^2)}{(a_1^2 + a_1 a_2 + a_2^2)(a_2^2 + a_2 a_3 + a_3^2)} = \frac{2}{a_1^2 + a_1 a_3 + a_3^2}\\
\frac{1}{a_1^2 + a_1 a_2 + a_2^2} + \frac{1}{a_2^2 + a_2 a_3 + a_3^2} = \frac{2}{a_1^2 + a_1 a_3 + a_3^2}}\)
c.b.d.o.
żS-1, od: luka52, zadanie 2
-
- Gość Specjalny
- Posty: 168
- Rejestracja: 29 wrz 2006, o 18:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Forum Matematyka.pl
żS-1, od: luka52, zadanie 2
Ostatnio zmieniony 6 paź 2007, o 23:22 przez Liga, łącznie zmieniany 2 razy.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
żS-1, od: luka52, zadanie 2
Szczerze mówiąc ten fragment mi się nie za bardzo podoba, masę czasu zabrało mi sprawdzenie tego przekształcenia (chyba, że czegoś nie widzę...).luka52 pisze:Przekształcając dalej powyższe równanie:
(Przypomina mi się anegdota gdy podczas egzaminu dowodząc twierdzenia student, ponieważ zapomniał jak się robi jakieś przekształcenie, powiedział, że jest ono oczywiste. Profesor wpatrywał się pół godziny w tablicę po czym stwierdził "no tak, ma Pan rację".)
Proponuję 4,5/5 - czekam na Wasze zdanie.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
żS-1, od: luka52, zadanie 2
luka52 napisaL
Ponieważ liczby są różne od zera możemy powyższe równanie pomnożyć obustronnie przez , a następnie podzielić przez wyrazenie.....
no tak a skad wiemy we to wyrazenie jest róne od zera...trzeba jakos
choc uzasadnić - o ile jest tak faktycznie, i jak zał ze Ponieważ liczby są różne od zera istotnie jest tu uzyte...?!
dałbym 4...moze 3...
Ponieważ liczby są różne od zera możemy powyższe równanie pomnożyć obustronnie przez , a następnie podzielić przez wyrazenie.....
no tak a skad wiemy we to wyrazenie jest róne od zera...trzeba jakos
choc uzasadnić - o ile jest tak faktycznie, i jak zał ze Ponieważ liczby są różne od zera istotnie jest tu uzyte...?!
dałbym 4...moze 3...
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
żS-1, od: luka52, zadanie 2
Dałbym 3,5 ze względu na fakt, jaki zauważył mol_ksiozkowy oraz to, że "przekształcając powyższe równanie" nie zostało przedstawione i wygląda to na wzięte z kosmosu. Ale ponieważ nie można dawać połówkowych, to nie potrafię się zdecydować, czy 3 czy 4 Chyba jednak, mimo wszystko, skłaniałbym się ku 4. Ale temat wciaż jest pod dyskusję.