Ciekawe problemy pokrewne z informatyką
Ciekawe problemy pokrewne z informatyką
Witam, z racji, że na moich studiach kończy się czysta matematyka, a chciałbym dalej rozwijać się na tej płaszczyźnie szukam zbiorów zadań/książek/egzaminów z ciekawymi problemami mających korelacje z informatyką przede wszystkim z dziedzin które, mogą wnieść coś do nauki przetwarzania obrazów/grafiki komputerowej/sztucznej inteligencji. Byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc czy nakierowanie na konkretne strony (Dodam, że najchętniej przyjąłbym zadania, które zawierają konkretne problemy, a nie przykład typu policz całke a czy zbadaj szereg b)
- Zaratustra
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 24 lut 2015, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Ciekawe problemy pokrewne z informatyką
Pewnie każda książka z matematyki dyskretnej (w większości mi znanych na polskim rynku są zadania) będzie korelować z informatyką.
Jeśli chodzi o analizę matematyczną, to o dedykowany zbiór może być ciężko. Jak odpowiednio udziwnione/pokomplikowane problemy z matematyki dyskretnej albo szacowania jakichś złożoności obliczeniowych się robi, to czasem wyskakuje konieczność skorzystania z rach. różniczkowego, żeby sobie jakieś wykresy zależności w zadaniu zbadać, czasem można całką oszacować jakąś sumę, etc. ale o źródło dedykowanych zadań chyba ciężko.
Na pewno biorąc jakiś teoretyczny podręcznik do grafiki komputerowej albo coś o symulacji fizyki to pojawi się sporo algebry liniowej, całki (powierzchniowe, krzywoliniowe?) - ale poza kilkoma książkami z teorią nie przychodzi mi znowu do głowy "zbiór zadań" a i w tych książkach nie ma ich dużo.
Mam też gdzieś od \(\displaystyle{ n}\) lat na półce "Metody i techniki sztucznej inteligencji" Rutkowskiego i ciągle sobie mówię, że kiedyś się za to wezmę xD Tam widzę sporo całek.
Chyba na twoim miejscu brałbym się po prostu za trochę ambitniejsze zbiory zadań z analizy/algebry i robił z nich zadania a oddzielnie wziął się za podręczniki do AI, grafiki, etc. i gdzieś ci się wiedza i umiejętności z matematyki z tym "sprzęgną". Może sam wymyślisz jakieś ciekawe problemy?
Jeśli chodzi o analizę matematyczną, to o dedykowany zbiór może być ciężko. Jak odpowiednio udziwnione/pokomplikowane problemy z matematyki dyskretnej albo szacowania jakichś złożoności obliczeniowych się robi, to czasem wyskakuje konieczność skorzystania z rach. różniczkowego, żeby sobie jakieś wykresy zależności w zadaniu zbadać, czasem można całką oszacować jakąś sumę, etc. ale o źródło dedykowanych zadań chyba ciężko.
Na pewno biorąc jakiś teoretyczny podręcznik do grafiki komputerowej albo coś o symulacji fizyki to pojawi się sporo algebry liniowej, całki (powierzchniowe, krzywoliniowe?) - ale poza kilkoma książkami z teorią nie przychodzi mi znowu do głowy "zbiór zadań" a i w tych książkach nie ma ich dużo.
Mam też gdzieś od \(\displaystyle{ n}\) lat na półce "Metody i techniki sztucznej inteligencji" Rutkowskiego i ciągle sobie mówię, że kiedyś się za to wezmę xD Tam widzę sporo całek.
Chyba na twoim miejscu brałbym się po prostu za trochę ambitniejsze zbiory zadań z analizy/algebry i robił z nich zadania a oddzielnie wziął się za podręczniki do AI, grafiki, etc. i gdzieś ci się wiedza i umiejętności z matematyki z tym "sprzęgną". Może sam wymyślisz jakieś ciekawe problemy?
Ciekawe problemy pokrewne z informatyką
Z czystą analizą to bym sobie dał spokój bo miałem jej 3 semestry Ale w zasadzie jakiś bardziej zaawansowany podręcznik do algebry czy matmy dyskretnej miałby sens. Możesz polecić jakieś sprawdzone? Znalazłem też dosyć ciekawą książkę "Elements of statistical learning" o całkiem sporym zakresie więc sprawa z AI załatwiona. A jeszcze swoją drogą bym spytał czy może ktoś ma zbiory/pdfy/strony z typowo ciekawymi problemami z matematyki nie koniecznie związanymi z informatyką? Jakieś tekstowe zadanka z pogranicza algebry/analizy/logiki, bardzo chętnie przygarnę wszystko w tym temacie.
- Zaratustra
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 24 lut 2015, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Ciekawe problemy pokrewne z informatyką
3 semestry analizy to ledwo tyle, żeby materiał wyłożyć i te wszystkie odmiany całek przerobić, ekstrema zwykłe, warunkowe, f. uwikłanych, etc. xD
Pewnie bardziej cię przewałkowano z całkowania niż np. mnie na matematyce, ale całkowanie to odfajkują w większości programy komputerowe. Ja bym jednak polecał jakieś zadanka teoretyczne, niestandardowe, problemowe, etc. porobić mając już wiedzę z całości wyłożoną i przećwiczoną :3
Zaawansowany do dyskretnej: "Matematykę konkretną" polecają znani mi mózgacze, lubiący problemy z matmy dyskretnej. Jak lata temu pierwszy raz mi gdzieś w ręce wpadła to czytało się dość ciężko - głupio mi ją więc jakoś polecać xD Po tylu latach sam bym się znowu zmierzył ale czasu brak.
Ale na tyle mocne są opinie, że jak jesteś zacięty/uważasz, że jesteś zdolny to może warto się zainteresować.
Ja jak miałem elementy m. dyskretnej to tylko trochę doczytywałem z "Wprowadzenia do teorii grafów" Willsona.
Pewnie bardziej cię przewałkowano z całkowania niż np. mnie na matematyce, ale całkowanie to odfajkują w większości programy komputerowe. Ja bym jednak polecał jakieś zadanka teoretyczne, niestandardowe, problemowe, etc. porobić mając już wiedzę z całości wyłożoną i przećwiczoną :3
Zaawansowany do dyskretnej: "Matematykę konkretną" polecają znani mi mózgacze, lubiący problemy z matmy dyskretnej. Jak lata temu pierwszy raz mi gdzieś w ręce wpadła to czytało się dość ciężko - głupio mi ją więc jakoś polecać xD Po tylu latach sam bym się znowu zmierzył ale czasu brak.
Ale na tyle mocne są opinie, że jak jesteś zacięty/uważasz, że jesteś zdolny to może warto się zainteresować.
Ja jak miałem elementy m. dyskretnej to tylko trochę doczytywałem z "Wprowadzenia do teorii grafów" Willsona.
Re: Ciekawe problemy pokrewne z informatyką
Ogólnie to na analizce przerobiliśmy chyba serio wszystkie rodzaje całek xd kończąc na tw. Green'a, Stokes'a etc. szeregi i transformatę Laplace'a. Myślisz, że coś spoza tych tematów może się jeszcze przydać? Już zapisuje te książki z dyskretnej. A poleciłbyś coś jeszcze z algebry? Kwaterniony by mnie interesowały i może więcej teoretycznej wiedzy z przekształceń liniowych, macierzy przejścia etc. bo w zasadzie w grafice to na każdym kroku się pojawia przechodzenie między układami współrzędnych itd, a u nas na algebrze było dosyć mało informacji na ten temat xd
- Zaratustra
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 24 lut 2015, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Ciekawe problemy pokrewne z informatyką
Właśnie nie o przerabianie kolejnego materiału z analizy czy czegokolwiek mi chodzi ale o kreatywne użycie już znanego ^^
Z algebry średnio, szczerze mam coś pecha do tego przedmiotu
Akurat temat przekształceń liniowych, związków z macierzami, etc. jest fajny ale poza to co miałem sam na wykładzie i zadań od prowadzących wiele nie wyszedłem
Jeden wykładowca polecał Algebrę "Kostrykina" 3-tomową, chyba tylko dlatego, że jest na polskim rynku do kupienia. Zajrzałem w to-to: straaasznie dużo tam rzeczy, ale typowa pozycja dla matematyków - teoria, twierdzenia, dowody, wszystko jak najogólniej. Raczej nie polecam, jeśli ktoś jest bardziej zainteresowany zastosowaniami sięgać, sam bym się zniechęcił, gdybym nie był typem, który rzucił infę, bo właśnie takie teoretyczne rzeczy lubi xD (a że słaby w to jestem to inna sprawa).
Może ktoś o szerszych horyzontach ci jeszcze doradzi.
Z algebry średnio, szczerze mam coś pecha do tego przedmiotu
Akurat temat przekształceń liniowych, związków z macierzami, etc. jest fajny ale poza to co miałem sam na wykładzie i zadań od prowadzących wiele nie wyszedłem
Jeden wykładowca polecał Algebrę "Kostrykina" 3-tomową, chyba tylko dlatego, że jest na polskim rynku do kupienia. Zajrzałem w to-to: straaasznie dużo tam rzeczy, ale typowa pozycja dla matematyków - teoria, twierdzenia, dowody, wszystko jak najogólniej. Raczej nie polecam, jeśli ktoś jest bardziej zainteresowany zastosowaniami sięgać, sam bym się zniechęcił, gdybym nie był typem, który rzucił infę, bo właśnie takie teoretyczne rzeczy lubi xD (a że słaby w to jestem to inna sprawa).
Może ktoś o szerszych horyzontach ci jeszcze doradzi.
Ciekawe problemy pokrewne z informatyką
Jasnę, i tak wielkie dzięki za pomoc Dzisiaj będę w Krakowie to skoczę do antykwariatu rozejrzeć się za czymś, może znajdę coś ciekawego.
- Slup
- Użytkownik
- Posty: 787
- Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 156 razy
Ciekawe problemy pokrewne z informatyką
Jeśli chodzi o sztuczną inteligencję, to polecam książkę:
dostępna też w wersji pdf:
Może być ona trudna dla osoby, która
http://aima.cs.berkeley.edu/
Jeśli chodzi o matematykę dyskretną, to poza wymienionymi w poprzednich postach mogę dodać książkę W.Lipskiego "Kombinatoryka dla programistów". To świetna i zwięzła pozycja. Dostępna w
https://helion.pl/ksiazki/kombinatoryka-dla-programistow-klasyka-informatyki-witold-lipski,a_0011.htm#format/d
Kod: Zaznacz cały
https://books.google.pl/books?id=ttJkAwAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=pl#v=onepage&q&f=false
dostępna też w wersji pdf:
Może być ona trudna dla osoby, która
ale zapewne nie zna ogólnej teorii całki (Lebesgue'a) i (co za tym idzie) ścisłego rachunku prawdopodobieństwa. Świat naprawdę jest wielki i pełen przygód, a różnych modeli całkowania np. w wersji Bartla, Henstocka-Kurzweila, Daniela-Stone'a itd. jest bardzo wiele. Nie lubię książki "Elements of statistical learning" i jej nie polecam. Poza tym w AI jest klasyczna i gruntowna książkaOgólnie to na analizce przerobiliśmy chyba serio wszystkie rodzaje całek xd kończąc na tw. Green'a, Stokes'a etc. szeregi i transformatę Laplace'a.
http://aima.cs.berkeley.edu/
Jeśli chodzi o matematykę dyskretną, to poza wymienionymi w poprzednich postach mogę dodać książkę W.Lipskiego "Kombinatoryka dla programistów". To świetna i zwięzła pozycja. Dostępna w
https://helion.pl/ksiazki/kombinatoryka-dla-programistow-klasyka-informatyki-witold-lipski,a_0011.htm#format/d
Ciekawe problemy pokrewne z informatyką
Dzięki, przejrzę sobie zakres tego co wysłałeś. Statystyki też mieliśmy całkiem sporo + teraz nadrabiam Plucińskich, a ewentualnie zawsze mogę sie zatrzymać na zagadnieniu którego nie rozumiem i doczytać. Ciekawi mnie jeszcze czemu nie polecasz "ESL", wśród programistów związanych ze sztuczna inteligencją ten tytuł pojawia sie wyjątkowo często.
- Slup
- Użytkownik
- Posty: 787
- Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 156 razy
Re: Ciekawe problemy pokrewne z informatyką
Tak się składa. że jestem (na część etatu) zatrudniony jako inżynier "sztucznej inteligencji".
Moim zdaniem ta książka jest
- zbyt mało ścisła matematycznie
- za bardzo przegadana
- notacja jest niepotrzebnie skomplikowana
- kolejność tematów nie jest właściwa
Znam też inne osoby z branży, którym ta książka również się nie podoba -- prawdopodobnie z innych powodów. Jest wiele osób, które uważają, że jest wspaniała.
Moim zdaniem ta książka jest
- zbyt mało ścisła matematycznie
- za bardzo przegadana
- notacja jest niepotrzebnie skomplikowana
- kolejność tematów nie jest właściwa
Znam też inne osoby z branży, którym ta książka również się nie podoba -- prawdopodobnie z innych powodów. Jest wiele osób, które uważają, że jest wspaniała.
Ciekawe problemy pokrewne z informatyką
Wielkie dzięki, w takim razie na początku zapoznam się z pozycjami które poleciles.