Ciągi określone rekurencyjnie

Dział dla użytkowników nie lubiących googlować ;) Konkretne zagadnienia matematyczne w sieci, skrypty online, poszukiwania wszelakie acz KONKRETNE!
ASVPsheep
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 mar 2018, o 12:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Ciągi określone rekurencyjnie

Post autor: ASVPsheep »

Witam! Poszukuję książki/zestawu zadań z ciągów określonych rekurencyjnie z poziomu OM (przykład poniżej). Będę wdzięczny za wszelkie linki, nawet w języku angielskim.
Dla danej liczby całkowitej \(\displaystyle{ a _{0} >1}\) zdefiniujmy ciąg \(\displaystyle{ a_0,a_1,a_2,...}\) następująco:
\(\displaystyle{ a_{n+1}= \left\lbrace \begin{tabular}{11}
$\sqrt{a_n}$ & $\hbox{jeśli liczba } \sqrt{a_n} \hbox{ jest całkowita,}$
\\ $a_n+3$ & $\hbox{w przeciwnym przypadku,}$ \end{tabular}}\)

Wyznaczyć wszystkie wartości \(\displaystyle{ a_0}\), dla których istnieje taka liczba \(\displaystyle{ A}\), że \(\displaystyle{ a_n = A}\) dla nieskończenie wielu wartości n. (MOM 2017)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Ciągi określone rekurencyjnie

Post autor: janusz47 »

Xu Jagiu. Lecture Notes on Mathematical Olympiad Courses Vol.1, Vol.2. Word Scientific Publisher 2010.

International Mathematical Olympiades: Vol. 2006 -2017.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11405
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Ciągi określone rekurencyjnie

Post autor: mol_ksiazkowy »

Lev Kurlyandchik - Najkrótsze sieci (str 56-188)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11405
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Ciągi określone rekurencyjnie

Post autor: mol_ksiazkowy »

I. Koźniewska - Równania rekurencyjne PWN; 1972 r.
ODPOWIEDZ