Definicja liczby n-cyfrowej
- WolfusA
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 27 sty 2017, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 9 razy
Definicja liczby n-cyfrowej
Czy ma ktoś może definicję liczby \(\displaystyle{ n}\)-cyfrowej z wiarygodnego źródła? Głównie chodzi mi o to, czy minus wpływa na liczbę cyfr. Przykład: jeśli mówimy o całkowitych liczbach dwucyfrowych, to uwzględniamy też liczby ujemne? Zagadnienia typu "zmazano jedną cyfrę i otrzymano liczbę \(\displaystyle{ 11}\) razy mniejszą" są dość oczywiste w liceum, czy dla zdolniejszego gimnazjalisty, natomiast ostatnio muszę się wykłócać z innymi małolatami, że w takich zagadnieniach liczb ujemnych się nie rozważa. Chcę podbudować moje zdanie.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Definicja liczby n-cyfrowej
Definicja cyfry :
znak należący do zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,4,5,6,7,8,9\right\}}\)
Zatem liczba \(\displaystyle{ -987654321}\) jest liczbą dziewięciocyfrową
znak należący do zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,4,5,6,7,8,9\right\}}\)
Zatem liczba \(\displaystyle{ -987654321}\) jest liczbą dziewięciocyfrową
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Definicja liczby n-cyfrowej
Co w takim razie oprócz cyfr \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ 3}\) użyłam do zapisu liczby \(\displaystyle{ 1003}\)? Czy ta liczba jest dwucyfrowa???leg14 pisze:Definicja cyfry :
znak należący do zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,4,5,6,7,8,9\right\}}\)