Skąd są te zadania?

Dział dla użytkowników nie lubiących googlować ;) Konkretne zagadnienia matematyczne w sieci, skrypty online, poszukiwania wszelakie acz KONKRETNE!
Demon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 8 maja 2007, o 12:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 24 razy

Skąd są te zadania?

Post autor: Demon »

Wie ktoś może, skąd mogą pochodzić te zadania?

Przykładowe zadania:

4.2. Korzystając z zasady indukcji matematycznej wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n:
\(\displaystyle{ {1}+{11}+{111}+...+ {111...111} = \frac{10^{n+1} -9n -10}{81}}\)

4.3. Korzystając z zasady indukcji matematycznej wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n:
4.3.1. \(\displaystyle{ {1}+{2}+{3}+...+ {n} = \frac{n(n + 1)}{2}}\)
4.3.2. \(\displaystyle{ {1}+{3}+{5}+...+ {(2n - 1)} = {n^2}}\)
4.3.3. \(\displaystyle{ {1}+{4}+{7}+...+ {(3n - 2)} = \frac{n(3n - 1)}{2}}\)
4.3.4. \(\displaystyle{ {1}+{6}+{11}+...+ {(5n - 4)} = \frac{n(5n - 3)}{2}}\)
4.3.5. \(\displaystyle{ {1}+{7}+{13}+...+ {(6n - 5)} = {n(3n - 2)}}\)
4.3.6. \(\displaystyle{ {1}+{8}+{15}+...+ {(7n - 6)} = \frac{n(7n - 5)}{2}}\)
4.3.7. \(\displaystyle{ {1}+{9}+{17}+...+ {(8n - 7)} = {n(4n - 3)}}\)
4.3.8. \(\displaystyle{ {2}+{5}+{8}+...+ {(3n - 1)} = \frac{n(3n + 1)}{2}}\)
4.3.9. \(\displaystyle{ {3}+{7}+{11}+...+ {(4n - 1)} ={n(2n + 1)}}\)
4.3.10. \(\displaystyle{ {4}+{9}+{14}+...+ {(5n - 1)} = \frac{n(5n + 3)}{2}}\)
4.3.11. \(\displaystyle{ {2}+{9}+{16}+...+ {(7n - 5)} = \frac{n(7n - 3)}{2}}\)
4.3.12. \(\displaystyle{ {5}+{13}+{21}+...+ {(8n - 3)} = {n(4n + 1)}}\)

Zadania na każdych zajęciach matematyki dyskretnej udostępnia studentom nauczyciel od ćwiczeń (2 lub 4 skserowane strony), który na pierwszych ćwiczeniach polecał książki:

K.A. Ross, C.R.B. Wright: Matematyka dyskretna
R. Graham, D.E. Knuth, O. Patashnik: Matematyka konkretna
i jeszcze jakaś książka o tej tematyce dla informatyków

Stąd moja prośba do osób, które posiadają te książki czy mogłyby sprawdzić, czy takiego zadania w nich nie ma.
ODPOWIEDZ