Jak obliczyć pole?
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Jak obliczyć pole?
Mam ''półkole'' \(\displaystyle{ 7cm}\) wysokości \(\displaystyle{ 16cm}\) szerokości jak obliczyć jego rzeczywiste pole? \(\displaystyle{ 16:2 \neq 7 }\)więc wzór na pole koła nie ma zastosowania.
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 8 paź 2021, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Re: Jak obliczyć pole?
Pole elipsy o półosiach \(\displaystyle{ a,b}\) wyraża się wzorem \(\displaystyle{ P= \pi ab.}\)
Stąd już łatwo wyliczyć, że tutaj \(\displaystyle{ P = \frac{\pi \cdot 7 \cdot 8}{2} = 28\pi.}\)
Stąd już łatwo wyliczyć, że tutaj \(\displaystyle{ P = \frac{\pi \cdot 7 \cdot 8}{2} = 28\pi.}\)
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 8 paź 2021, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Re: Jak obliczyć pole?
Jeżeli w odcinku koła cięciwę potraktujemy jako oś wielką, to mamy pół elipsy. Nieprawda?Jan Kraszewski pisze: ↑14 gru 2021, o 21:29 A kto Ci powiedział, że to półelipsa? To może być odcinek koła.
JK
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Re: Jak obliczyć pole?
To policz pole teko odcinka czy jak mu tam i porównamy czy pola się dużo od siebie różnią.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Re: Jak obliczyć pole?
Napisałem wysokość \(\displaystyle{ 7cm }\)szerokość \(\displaystyle{ 16cm}\). Kształt wygląda jak półkole.
Co tu jest niesprecyzowane???
Nie na górze nie jest płaskie. Jest symetryczne.
Co tu jest niesprecyzowane???
Nie na górze nie jest płaskie. Jest symetryczne.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2021, o 17:19 przez Analiza123, łącznie zmieniany 2 razy.