Całki nierozwiązywalne
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Całki nierozwiązywalne
Dzisiaj na wykładzie babeczka mówiła , że istnieje coś koło 30 metod na całkowanie a i tak niektórych całek nie da się rozwiązać.
Co to za całki i dlaczego nie da się ich rozwiązać?
I po co w całce jest to całe
\(\displaystyle{ dx}\) skoro ono nic nie robi ot po prostu sobie jest i trzeba go pisać ?
Co to za całki i dlaczego nie da się ich rozwiązać?
I po co w całce jest to całe
\(\displaystyle{ dx}\) skoro ono nic nie robi ot po prostu sobie jest i trzeba go pisać ?
Re: Całki nierozwiązywalne
Spróbuj obliczyć całkę\[\int\frac{e^x}{x}\dd x.\]
Tego rodzaju całki nazywane są nieelementarnymi. Nie dadzą się wyrazić przez funkcje elementarne w skończonej liczbie kroków. Jest wiele przykładów całek nieelementarnych. Niestety matematyka nie zna kryterium mówiącego, że dana całka jest nieelementarna. Ale każda funkcja ciągła na przedziale ma w nim funkcję pierwotną. Tak więc pierwotna dla \(f(x)=e^x/x\) istnieje.
Tego rodzaju całki nazywane są nieelementarnymi. Nie dadzą się wyrazić przez funkcje elementarne w skończonej liczbie kroków. Jest wiele przykładów całek nieelementarnych. Niestety matematyka nie zna kryterium mówiącego, że dana całka jest nieelementarna. Ale każda funkcja ciągła na przedziale ma w nim funkcję pierwotną. Tak więc pierwotna dla \(f(x)=e^x/x\) istnieje.
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Re: Całki nierozwiązywalne
Chyba nie ale dało się policzyć. A wykładowczyni mówiła, że są jakieś nieobliczalne czy tam nierozwiązywalne.
Re: Całki nierozwiązywalne
Miała właśnie na myśli to, że nie da się tego policzyć w skończenie wielu krokach. Wszystko możesz sobie oznaczyć. Ale jak to policzyć, to zupełnie inna sprawa.
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Re: Całki nierozwiązywalne
Jak kalkulator to policzył to znaczy, że jest policzalne w skończonych krokach.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Całki nierozwiązywalne
Kiepsko cię ta pani uczy skoro wygłaszasz takie herezje, zupełnie co innego jest:\(\displaystyle{ dx }\) skoro ono nic nie robi ot po prostu sobie jest i trzeba go pisać ?
(A może pani też podziela takie poglądy co by mnie nie zdziwiło nawet...)
\(\displaystyle{ xdx, \sqrt{x}dx}\), a co inne: \(\displaystyle{ x, \sqrt{x} }\)
Dwie pierwsze są nieskończenie małe a dwie następne dość spore nawet...
przecież \(\displaystyle{ dx}\) to nieskończenie mały przyrost takie "prawie" zero
\(\displaystyle{ f(x)dx}\) to po prostu pole prostokąta o bokach: \(\displaystyle{ f(x), dx}\)
a samo \(\displaystyle{ f(x)}\) to tylko długoś jednego boku tegoż prostokąta proste nie...
\(\displaystyle{ \int_{}^{}}\) to tak jakby \(\displaystyle{ \sum_{}^{} }\) - na chłopski rozum...
Dodano po 2 minutach 4 sekundach:
I to wyliczył na pewno w przybliżeniu a metody przybliżające to niestety nie są dokładne w sumie każdą całkę obliczysz w sposób przybliżony lepiej lub gorzej ale to nie jest obliczenie ...Jak kalkulator to policzył to znaczy, że jest policzalne w skończonych krokach.
Dodano po 4 minutach 38 sekundach:
Taki zapis:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} f(x) = f(x)}\)
Bez dx pewnie pisanie lub niepisanie znaku całki nie miałoby znaczenia by było to coś w rodzaju:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{1} f(x)}\)
Mniej więcej takie rzeczy choć też nie do końca...
Dodano po 5 minutach 21 sekundach:
Zapytaj się babeczki ile ona zna metod całkowania będzie to dość dobre pytanie , lecz żeby nie brzmiało to obcesowo poproś ją o pokazanie tych metod...Dzisiaj na wykładzie babeczka mówiła , że istnieje coś koło 30 metod na całkowanie a i tak niektórych całek nie da się rozwiązać.