Zgodność.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 30 lis 2021, o 10:37
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 34
Zgodność.
Mam, pytanie, czy to się równa:
\(\displaystyle{ \frac{(a+b)^{n}+a^{n}+b^{n}}{2}=\frac{(a+b)^{n+1}-2ab}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(a+b+c)^{n}+a^{n}+b^{n}+c^{n}}{2}=\frac{(a+b+c)^{n+1}-2ab-2bc-2cb}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(a+b+c+d)^{n}+a^{n}+b^{n}+c^{n}+d^{n}}{2}=\frac{(a+b+c+d)^{n+1}-2ab-2bc-2cb-2ad-2bd-2cd}{2}}\)
Chyba dobrze.
\(\displaystyle{ \frac{(a+b)^{n}+a^{n}+b^{n}}{2}=\frac{(a+b)^{n+1}-2ab}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(a+b+c)^{n}+a^{n}+b^{n}+c^{n}}{2}=\frac{(a+b+c)^{n+1}-2ab-2bc-2cb}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(a+b+c+d)^{n}+a^{n}+b^{n}+c^{n}+d^{n}}{2}=\frac{(a+b+c+d)^{n+1}-2ab-2bc-2cb-2ad-2bd-2cd}{2}}\)
Chyba dobrze.
-
- Administrator
- Posty: 34280
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 30 lis 2021, o 10:37
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 34
Re: Zgodność.
Ale to już musi być dobrze:
\(\displaystyle{ \sqrt{(a+b)(b+c)(a+c)}=ab+bc+ca }\)
Dodano po 1 minucie 4 sekundach:
Jeśli to jest dobrze, będę wyprowadzał, okresowość, pierwiastków niewymiernych z tego.
\(\displaystyle{ \sqrt{(a+b)(b+c)(a+c)}=ab+bc+ca }\)
Dodano po 1 minucie 4 sekundach:
Jeśli to jest dobrze, będę wyprowadzał, okresowość, pierwiastków niewymiernych z tego.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 30 lis 2021, o 10:37
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 34
Re: Zgodność.
Mam kilka takich niedomówień z obliczeń.
Sprawdź proszę jeszcze to:
\(\displaystyle{ (a)^{n}+(a+b)^{n}=(2a+b)^{n}-(a+b)^{n-1}}\)
Dodano po 2 minutach 19 sekundach:
To na 100% jest dobrze:
\(\displaystyle{ \frac{z}{(a+b+c+...+n)} -z+z(a+b+c+...+n)=z}\)
\(\displaystyle{ - \frac{z}{(a+b+c+...+n)} +z-z(a+b+c+...+n)=z}\)
Sprawdź proszę jeszcze to:
\(\displaystyle{ (a)^{n}+(a+b)^{n}=(2a+b)^{n}-(a+b)^{n-1}}\)
Dodano po 2 minutach 19 sekundach:
To na 100% jest dobrze:
\(\displaystyle{ \frac{z}{(a+b+c+...+n)} -z+z(a+b+c+...+n)=z}\)
\(\displaystyle{ - \frac{z}{(a+b+c+...+n)} +z-z(a+b+c+...+n)=z}\)
-
- Administrator
- Posty: 34280
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zgodność.
Nic z tego, co piszesz, nie jest dobrze (pomijając już fakt, że zapis \(\displaystyle{ a+b+c+...+n}\) nie ma sensu).
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 30 lis 2021, o 10:37
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 34
-
- Administrator
- Posty: 34280
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zgodność.
To jest taka sama nieprawda, jak wszystko inne, co napisałeś.Szymon Konieczny pisze: ↑9 gru 2021, o 17:51 To akurat jest dobrze:
\(\displaystyle{ \frac{z}{(a+b+c)} -z+z(a+b+c)=z}\)
Oczywiście jeśli traktujesz to jako tożsamość.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 30 lis 2021, o 10:37
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 34
Re: Zgodność.
Jeszcze tylko, to, tego nie obalicie, chodzi o sumę permutacji:
\(\displaystyle{ per(a,b)^{n}=\frac{(a+b)^{n}+a^{n}+b^{n}}{2}}\)
\(\displaystyle{ per(a,b,c)^{n}=\frac{(a+b+c)^{n}+a^{n}+b^{n}+c^{n}}{2}}\)
\(\displaystyle{ per(a,b,c,d)^{n}=\frac{(a+b+c+d)^{n}+a^{n}+b^{n}+c^{n}+d^{n}}{2}}\)
Przykładowo:
\(\displaystyle{ per(a,b)^{3}=a^{3}+b^{3}+c^{3}+a^{2}b+ab^{2}= \frac{(a+b)^{3}+a^{3}+b^{3}}{2} }\)
Dodano po 20 minutach 54 sekundach:
Właściwie, to jest najważniejsze, ale to akurat działa.
Dodano po 11 minutach 59 sekundach:
Przyznaj, że zamknęliście temat dzielenie wielomianów za pomocą permutacji, bez sprawdzenia, że ten wzór działa.
Dodano po 21 minutach 17 sekundach:
Trochę was podpuściłem, ale tak nie spojrzelibyście, na permutację, a tak postawiłem na swoim, a matematyka, zyska cenny wzór.
\(\displaystyle{ per(a,b)^{n}=\frac{(a+b)^{n}+a^{n}+b^{n}}{2}}\)
\(\displaystyle{ per(a,b,c)^{n}=\frac{(a+b+c)^{n}+a^{n}+b^{n}+c^{n}}{2}}\)
\(\displaystyle{ per(a,b,c,d)^{n}=\frac{(a+b+c+d)^{n}+a^{n}+b^{n}+c^{n}+d^{n}}{2}}\)
Przykładowo:
\(\displaystyle{ per(a,b)^{3}=a^{3}+b^{3}+c^{3}+a^{2}b+ab^{2}= \frac{(a+b)^{3}+a^{3}+b^{3}}{2} }\)
Dodano po 20 minutach 54 sekundach:
Właściwie, to jest najważniejsze, ale to akurat działa.
Dodano po 11 minutach 59 sekundach:
Przyznaj, że zamknęliście temat dzielenie wielomianów za pomocą permutacji, bez sprawdzenia, że ten wzór działa.
Dodano po 21 minutach 17 sekundach:
Trochę was podpuściłem, ale tak nie spojrzelibyście, na permutację, a tak postawiłem na swoim, a matematyka, zyska cenny wzór.
-
- Administrator
- Posty: 34280
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Zgodność.
Te wzory nic nie znaczą, więc nie można ocenić ich prawdziwości.Szymon Konieczny pisze: ↑9 gru 2021, o 19:18 Jeszcze tylko, to, tego nie obalicie, chodzi o sumę permutacji:
\(\displaystyle{ per(a,b)^{n}=\frac{(a+b)^{n}+a^{n}+b^{n}}{2}}\)
\(\displaystyle{ per(a,b,c)^{n}=\frac{(a+b+c)^{n}+a^{n}+b^{n}+c^{n}}{2}}\)
\(\displaystyle{ per(a,b,c,d)^{n}=\frac{(a+b+c+d)^{n}+a^{n}+b^{n}+c^{n}+d^{n}}{2}}\)
A to oczywiście nieprawda.Szymon Konieczny pisze: ↑9 gru 2021, o 19:18Przykładowo:
\(\displaystyle{ per(a,b)^{3}=\red{a^{3}+b^{3}+c^{3}+a^{2}b+ab^{2}= \frac{(a+b)^{3}+a^{3}+b^{3}}{2}} }\)
Zamknęliśmy go ze względu na brak treści matematycznej.Szymon Konieczny pisze: ↑9 gru 2021, o 19:18Przyznaj, że zamknęliście temat dzielenie wielomianów za pomocą permutacji, bez sprawdzenia, że ten wzór działa.
No to postawiłeś na swoim, Twoja matematyka zyskała cenny wzór, a my zamykamy kolejny temat.Szymon Konieczny pisze: ↑9 gru 2021, o 19:18 Trochę was podpuściłem, ale tak nie spojrzelibyście, na permutację, a tak postawiłem na swoim, a matematyka, zyska cenny wzór.
JK