Dlaczego symbole nieoznaczone są nieoznaczone skoro...

Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Dlaczego symbole nieoznaczone są nieoznaczone skoro...

Post autor: Analiza123 »

Dlaczego symbole nieoznaczone są nieoznaczone skoro \(\displaystyle{ \frac{0}{0} =1, \frac{ \infty }{ \infty }=1, \infty - \infty =0, \infty \cdot 0=0, 1^{ \infty } =1, \infty ^{0}=1 }\) ?
Ostatnio zmieniony 7 gru 2021, o 12:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=178502 .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dlaczego symbole nieoznaczone są nieoznaczone skoro...

Post autor: Jan Kraszewski »

Analiza123 pisze: 7 gru 2021, o 12:16skoro \(\displaystyle{ \frac{0}{0} =1, \frac{ \infty }{ \infty }=1, \infty - \infty =0, \infty \cdot 0=0, 1^{ \infty } =1, \infty ^{0}=1 }\) ?
A tak jest ponieważ Ty tak stwierdziłeś?

JK
Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Re: Dlaczego symbole nieoznaczone są nieoznaczone skoro...

Post autor: Analiza123 »

To samo przez to samo\(\displaystyle{ =0}\) To samo\(\displaystyle{ -}\)To samo\(\displaystyle{ =0}\) \(\displaystyle{ 0}\) razy coś\(\displaystyle{ =0}\) \(\displaystyle{ 1}\) do potęgi \(\displaystyle{ =1 }\)Coś do potęgi \(\displaystyle{ 0=1}\)
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Dlaczego symbole nieoznaczone są nieoznaczone skoro...

Post autor: Tmkk »

Czyli twoim zdaniem granice: \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \frac{n}{n^2}, \quad \lim_{n \to \infty} \frac{n^2}{n^2}, \quad \lim_{n \to \infty} \frac{n^2}{n}}\) dają ten sam wynik, czyli \(\displaystyle{ 1}\)?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: Dlaczego symbole nieoznaczone są nieoznaczone skoro...

Post autor: pesel »

Analiza123 pisze: 7 gru 2021, o 18:31 To samo przez to samo=0
To w końcu zero czy jeden?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dlaczego symbole nieoznaczone są nieoznaczone skoro...

Post autor: Jan Kraszewski »

Analiza123 pisze: 7 gru 2021, o 18:31To samo\(\displaystyle{ -}\)To samo\(\displaystyle{ =0}\)
Problem polega na tym, że \(\displaystyle{ \infty}\) to nie jest "coś", bo to nieskończoność potencjalna, czyli idea, a nie byt.

JK
Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Re: Dlaczego symbole nieoznaczone są nieoznaczone skoro...

Post autor: Analiza123 »

Dlaczego niby nie byt?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dlaczego symbole nieoznaczone są nieoznaczone skoro...

Post autor: Jan Kraszewski »

Bo nie.

JK
Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Re: Dlaczego symbole nieoznaczone są nieoznaczone skoro...

Post autor: Analiza123 »

Dlaczego bo nie?
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 156 razy

Re: Dlaczego symbole nieoznaczone są nieoznaczone skoro...

Post autor: Slup »

Jan Kraszewski pisze: 7 gru 2021, o 21:27 Problem polega na tym, że \(\displaystyle{ \infty}\) to nie jest "coś", bo to nieskończoność potencjalna, czyli idea, a nie byt.
:D
Analiza123 pisze: 7 gru 2021, o 12:16 Dlaczego symbole nieoznaczone są nieoznaczone skoro \(\displaystyle{ \frac{0}{0} =1, \frac{ \infty }{ \infty }=1, \infty - \infty =0, \infty \cdot 0=0, 1^{ \infty } =1, \infty ^{0}=1 }\) ?
Gdyby przyjąć równości \(\displaystyle{ \frac{0}{0} =1, \infty \cdot 0=0}\) oraz standardowe własności operacji mnożenia, to otrzymujemy
$$\infty = 1\cdot \infty = \frac{0}{0}\cdot \infty = \frac{0\cdot \infty}{0} = \frac{0}{0} = 1$$
Nie wiem, czy autor tematu jest gotowy zaakceptować tę równość.
Podobnie z równości \(\displaystyle{ \infty - \infty =0}\) oraz standardowych własności dodawania otrzymujemy
$$0 = \infty - \infty = (2 + \infty) - \infty = 2 + \infty - \infty = 2 + (\infty - \infty) = 2 + 0 = 2$$
Tutaj jeszcze zakładam równość \(\displaystyle{ 2 + \infty = \infty}\), co chyba autor tematu łatwo zaakceptuje.
Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Re: Dlaczego symbole nieoznaczone są nieoznaczone skoro...

Post autor: Analiza123 »

Sam przecież pisałem, że \(\displaystyle{ \frac{0 }{0} =1}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dlaczego symbole nieoznaczone są nieoznaczone skoro...

Post autor: Jan Kraszewski »

Chodziło o zaakceptowanie równości \(\displaystyle{ \infty=1...}\)

JK
Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Re: Dlaczego symbole nieoznaczone są nieoznaczone skoro...

Post autor: Analiza123 »

No i problem nieskończoności jest rozwiązany.
ODPOWIEDZ