Dlaczego nie można dzielić przez zero?

Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Dlaczego nie można dzielić przez zero?

Post autor: Analiza123 »

Dlaczego nie można dzielić przez zero?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Dlaczego nie można dzielić przez zero?

Post autor: Dasio11 »

Aby wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\) miało sens, musi istnieć dokładnie jedna liczba \(\displaystyle{ x}\) spełniająca warunek \(\displaystyle{ b \cdot x = a}\) i wtedy jest ona wynikiem tego dzielenia. W przypadku gdy \(\displaystyle{ b=0}\), równanie \(\displaystyle{ 0 \cdot x = a}\) albo nie ma w ogóle rozwiązań (dla \(\displaystyle{ a \neq 0}\)) albo ma ich nieskończenie wiele (dla \(\displaystyle{ a=0}\)), stąd takie dzielenie nie jest nigdy określone. Natomiast dla \(\displaystyle{ b \neq 0}\) równanie ma zawsze jedyne rozwiązanie, więc dzielenie przez liczby niezerowe ma sens.
Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Re: Dlaczego nie można dzielić przez zero?

Post autor: Analiza123 »

To nie można sobie wymyślić jakiegoś b co to będzie spełniało tak samo jak \(\displaystyle{ i= \sqrt{-1} }\) ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34286
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dlaczego nie można dzielić przez zero?

Post autor: Jan Kraszewski »

A gdzie w równaniu \(\displaystyle{ 0\cdot x=a}\) widzisz \(\displaystyle{ b}\)?

JK
Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Re: Dlaczego nie można dzielić przez zero?

Post autor: Analiza123 »

No to a
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2282
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Dlaczego nie można dzielić przez zero?

Post autor: matmatmm »

Analiza123 pisze: 27 paź 2021, o 22:26 Dlaczego nie można dzielić przez zero?
Symbol \(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\) wedle jednej z definicji to \(\displaystyle{ a\cdot b'}\), gdzie \(\displaystyle{ b'}\) odwrotnością liczby \(\displaystyle{ b}\) tzn. (jedyną) liczbą, dla której \(\displaystyle{ b\cdot b'=1}\).

O ile dla wszystkich \(\displaystyle{ b\neq 0}\) istnieje dokładnie jedna liczba \(\displaystyle{ b'}\) taka, że \(\displaystyle{ b\cdot b'=1}\), to dla \(\displaystyle{ b=0}\) taka liczba nie istnieje (gdyż \(\displaystyle{ 0\cdot x=0}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ x}\) oraz \(\displaystyle{ 0\neq 1}\)).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34286
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dlaczego nie można dzielić przez zero?

Post autor: Jan Kraszewski »

Analiza123 pisze: 28 paź 2021, o 19:18No to a
Ale \(\displaystyle{ a}\) jest daną, więc tu nie ma co wymyślać.

JK
Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Re: Dlaczego nie można dzielić przez zero?

Post autor: Analiza123 »

\(\displaystyle{ \sqrt{-1}=i }\) to nie można wymyślić jakiegoś a,b,c,d,q,z,n który umożliwia dzielenie przez zero?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Dlaczego nie można dzielić przez zero?

Post autor: Dasio11 »

Tak już jest, że matematycy za podstawowe prawa arytmetyki uznali aksjomaty pierścienia, z których wynika, że równanie \(\displaystyle{ 0 \cdot x = b}\) nigdy nie ma jednoznacznego rozwiązania (albo nie ma go wcale, albo ma więcej niż jedno). Niesprzeczne zaś z tymi aksjomatami jest istnienie liczby spełniającej równanie \(\displaystyle{ x^2+1 = 0}\) i dlatego można było "wymyślić \(\displaystyle{ i = \sqrt{-1}}\)", lub mówiąc ściślej: zdefiniować ciało liczb zespolonych, w którym owo rozwiązanie istnieje.
Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Re: Dlaczego nie można dzielić przez zero?

Post autor: Analiza123 »

Znalazłem dzielenie przez zero.
\(\displaystyle{ V=U/R}\). Gdyby opór był zerowy, przewodem popłynąłby prąd o teoretycznie nieskończonym natężeniu, paląc każdy możliwy przewodnik.

W nadprzewodniku opór jest równy zero, i się nie przepala.
Ostatnio zmieniony 7 gru 2021, o 10:37 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Dlaczego nie można dzielić przez zero?

Post autor: AiDi »

Analiza123 pisze: 7 gru 2021, o 10:26 Znalazłem dzielenie przez zero.
Nie znalazłeś.
\(\displaystyle{ V=U/R}\). Gdyby opór był zerowy,
Powinno być \(\displaystyle{ I}\) zamiast \(\displaystyle{ V}\) i opór przewodnika omowego, czyli takie do którego stosuje się prawo Ohma, nie może być równy zeru. Może być bliski zeru, ale to nie to samo.
W nadprzewodniku opór jest równy zero, i się nie przepala.
Prawo Ohma nie stosuje się do nadprzewodników.
ODPOWIEDZ