Po co te macierze?

Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Po co te macierze?

Post autor: Analiza123 »

Po co uczą w szkole używania macierzy do rozwiązywania takich układów równań skoro jest to skrajnie nieefektywne i zajmuje dużo czasu.
Metodą przeciwnych współczynników rozwiąże się ten układ równań w góra 2minuty a macierzami w 30 minut zapisująca przy tym 3 strony A4?
Gdzie tu sen iogika?
\(\displaystyle{ x_{1}+ x_{2}+ x_{3}=3
.
2x_{1}+ x_{2}+ x_{3}=5
.
x_{1}- x_{2}+2x_{2}=1 }\)
szw1710

Re: Po co te macierze?

Post autor: szw1710 »

Metoda eliminacji niewiadomych Gaussa jest najbardziej efektywną metodą rozwiązywania układów równań i na niej opierają się algorytmy komputerowe. Mało tego - wspomniana metoda przeciwnych współczynników to nic innego jak właśnie eliminacja. Co więcej - dodając równania stronami dodajemy współczynniki przy odpowiednich niewiadomych. Tak więc podobnie jak molierowski Pan Jourdain nie wiesz, że mówisz prozą. Jeśli frustrują Cię macierze, zajmij się grą na fortepianie.
Analiza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Re: Po co te macierze?

Post autor: Analiza123 »

Chodzi o to że żeby policzyć to macierzami to trzeba rachunków na kilka stron bo jest jedna, macierz ,druga macierz , trzecia macierz , dopełnienie algebraiczne , liczenie wyznaczników ,mnożenie macierzy, więcej zachodu niż to warte.
szw1710

Re: Po co te macierze?

Post autor: szw1710 »

Wszystkie rzeczy związane z macierzami załatwia metoda Gaussa sprowadzenia do macierzy trójkątnej. Na kartce to może kłopotliwe, ale komputer radzi sobie świetnie. Nieefektywna jest metoda Cramera. Gauss jest króciutki.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3850
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Po co te macierze?

Post autor: AiDi »

Analiza123 pisze: 18 paź 2021, o 19:55 jedna, macierz ,druga macierz , trzecia macierz , dopełnienie algebraiczne , liczenie wyznaczników ,mnożenie macierzy, więcej zachodu niż to warte.
Macierze są narzędziem wykorzystywanym w wielu kontekstach, więc raczej powinno się to potraktować jako ćwiczenie z obsługi macierzy, a nie tylko z rozwiązywania układów równań.
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Re: Po co te macierze?

Post autor: SidCom »

"Po co są te motocykle" - zapytałby Analiza123 patrząc jak na szkoleniowym placu motocykliści nieustannie
kręcą slalomy między biało-czerwonymi słupkami...
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1596
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 248 razy

Re: Po co te macierze?

Post autor: Gouranga »

Możesz to policzyć w jednej macierzy metodą Gaussa, możesz metodą wyznaczników w czterech macierzach. Co więcej, licząc wyznaczniki każdej z tych 4 macierzy możesz to zrobić metodą Sarrusa a możesz liczyć wyznaczniki metodą Chió rozbijając każdą z 4 macierzy na kolejne 4 mniejsze. To, że niektóre drzwi da się otworzyć, za to każde da wyważyć nie znaczy, że masz wyważać każde, tylko masz umieć to zrobić jak trafisz na zamknięte...
ODPOWIEDZ