Proszę o wytłumaczenie

Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5747
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 526 razy

Proszę o wytłumaczenie

Post autor: arek1357 »

Może to pytanie będzie do uczących matematyki:

Otóż przychodzi do mnie znajomy i mówi mi , że jego klasa nie kuma matematyki na tym poziomie co biorą , ja się pytam o co biega , a on mi odpowiada, że biorą logometrię i dowodzenie twierdzeń, osobiście nie znam tego pierwszego a drugie skojarzyło mi się, że zaczniemy przerabiać no może np. przestrzenie Banacha lub coś podobnego...

Ale pokazał zeszyt i zobaczyłem zadania tego typu:

\(\displaystyle{ \lg_{3} \frac{2}{3}+ \lg_{3} \frac{1}{6}=?}\)

.....................................................................

Zdębiałem, oniemiałem i zaczynam nauczycieli lub twórców programów podejrzewać o wprowadzanie matematyki
marksistowskiej(lub o jakiś debilizm lub nowomowę) dla uczniów myślałem, że tego się nie da wykonać...

Do dzisiaj...

Na razie idę to odreagować...
szw1710

Re: Proszę o wytłumaczenie

Post autor: szw1710 »

Ja miałem podciągnąć kogoś w trygometrii. :) Sądzę, że to językowe potworki tworzą sami uczniowie, którzy nie potrafią ani usłyszeć, ani zapisać tego, co nauczyciel do nich mówi - matematyczne kaleki. Polecam lekturę tego tematu: viewtopic.php?f=32&t=265915 Mamy nowe określenie płaszczyzny: nieszczypan. Skomentowałem to, że nieszczypanie nie jest pojęciem matematycznym. A teraz przychodzi mi do głowy: nie szczyj, panie. :)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Proszę o wytłumaczenie

Post autor: kerajs »

szw1710 pisze: 27 lis 2019, o 23:35 językowe potworki tworzą sami uczniowie, którzy nie potrafią ani usłyszeć, ani zapisać tego, co nauczyciel do nich mówi
Kiedyś spotkałem się z logarami. Podany przykład byłby czytany tak:
logar trzy z dwóch trzecich plus logar trzy z jednej szóstej.

Dla mnie lg to starsza forma zapisu na logarytm dziesiętny, ale w pewnym liceum ekonomicznym nauczycielka tak oznaczała logarytmy przy podstawie 2.


PS
Pamiętam furię polonistki jak kumpel zamiast Bema pamięci żałobny rapsod powiedział: Bema pamięci żałosny absurd .
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Proszę o wytłumaczenie

Post autor: kruszewski »

szw1710 pisze: 27 lis 2019, o 23:35 Ja miałem podciągnąć kogoś w trygometrii. :) Sądzę, że to językowe potworki tworzą sami uczniowie, którzy nie potrafią ani usłyszeć, ani zapisać tego, co nauczyciel do nich mówi - matematyczne kaleki. ...
Nie muszą być matematycznymi kalekami, ale starającymi się zapisać to co słyszą, a dykcja wielu mówców jest niedostateczna.
Inaczej rozumie się i zapisze " weśmy te funkcje" a inaczej "weźmy tę funkcję".
A o rozbijaniu równania, układu, na ... to już nie warto wspominać. Niestaranność w wymowie i słownictwie jest powszechna a słowotwórczość nagminna.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5747
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Proszę o wytłumaczenie

Post autor: arek1357 »

Trochę się uspokoiłem bo widzę, że jednak wszystko się mieści w granicach jakiegoś nieuctwa albo lepiej matołectwa wrodzonego...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Proszę o wytłumaczenie

Post autor: a4karo »

kruszewski pisze: 28 lis 2019, o 09:46
szw1710 pisze: 27 lis 2019, o 23:35 Ja miałem podciągnąć kogoś w trygometrii. :) Sądzę, że to językowe potworki tworzą sami uczniowie, którzy nie potrafią ani usłyszeć, ani zapisać tego, co nauczyciel do nich mówi - matematyczne kaleki. ...
Nie muszą być matematycznymi kalekami, ale starającymi się zapisać to co słyszą, a dykcja wielu mówców jest niedostateczna.
Inaczej rozumie się i zapisze " weśmy te funkcje" a inaczej "weźmy tę funkcję".
A o rozbijaniu równania, układu, na ... to już nie warto wspominać. Niestaranność w wymowie i słownictwie jest powszechna a słowotwórczość nagminna.
To nie jest wytłumaczenie: terminy są dostępne w podręcznikach, do których studenci i uczniowie powinni od czasu do czasu zaglądać jeżeli cierpią na niedosłuch lub nadmiar wyobraźni.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5747
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Proszę o wytłumaczenie

Post autor: arek1357 »

Niestety podręcznik to magiczna księga dostępna tylko dla wybranych ...
ODPOWIEDZ