O nowym forum słowa gorzkie lecz prawdziwe

Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

O nowym forum słowa gorzkie lecz prawdziwe

Post autor: arek1357 »

I to kilka cierpkich słów.: po pierwsze nowa szata graficzna jest gorsza od starej, zniknęły punkty pomógł , latex jest w stanie opłakanym nie wyświetla dobrze, na tym forum to teraz da się pisać ino w Hyde parku bo tam nie trzeba używać latexa, po jaką cholerę serwer został zmieniony , żeby gorsze wyparło lepsze, ja myślałem, że jak wejdę na nowy serwer to dostanę olśnienia, i dostałem ale kopa i wstrząsu mocnego...

Wszystkie zmiany są na gorsze nie wiem czy ktoś nad tym pracuje , ciekawe gdzie jest ten "nowy" serwer w piwnicy wilgotnej pewnie gdzie gniją ziemniaki...

Czy to się poprawi ? Tu nawet tekst matematyczny jest nie do odczytania... niestety chcąc coś zrobić więcej niż dodać dwa ułamki dziesiętne trzeba najpierw zapewnić odpowiedni warsztat...

Pozamykać i wystrzelać...
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: O nowym forum słowa gorzkie lecz prawdziwe

Post autor: Niepokonana »

Ja myślę, że Panowie Admini nie popsuli celowo forum, tylko próbują je ulepszyć, chociaż z tą szatą graficzną to prawda, tamta wyglądała bardziej profesjonalnie.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34332
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: O nowym forum słowa gorzkie lecz prawdziwe

Post autor: Jan Kraszewski »

Skórka to akurat najmniejszy problem.

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: O nowym forum słowa gorzkie lecz prawdziwe

Post autor: Niepokonana »

A jak najmniejszy to dobrze, to szybko zostanie naprawiony.
A co jest największym problemem?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34332
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: O nowym forum słowa gorzkie lecz prawdziwe

Post autor: Jan Kraszewski »

Niepokonana pisze: 8 wrz 2019, o 12:38A jak najmniejszy to dobrze, to szybko zostanie naprawiony.
Wręcz przeciwnie, zostanie naprawiony na końcu - jak operujesz pacjenta, to nie robisz mu równocześnie manicure.
Niepokonana pisze: 8 wrz 2019, o 12:38A co jest największym problemem?
LaTeX

JK
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: O nowym forum słowa gorzkie lecz prawdziwe

Post autor: arek1357 »

I co dalej z tym latexem i już nie ma "pomógł", kompilator latexa leży i kwiczy...

uważam, że niepotrzebnie przechodziliście na nowy serwer...
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: O nowym forum słowa gorzkie lecz prawdziwe

Post autor: Premislav »

Raczej przejście na nowy serwer było koniecznością, a nie wyborem, jak czytałem…

No wiadomo, rozwalenie LaTeXa w starych wątkach, które się dokonało przy przenoszeniu, zredukowało wartość merytoryczną forum nieomal do zera, mnie to szczególnie boli, bo jedną z moich ulubionych rozrywe było lurkowanie starych wątków z zadaniami konkursowymi czy ogólniej trudniejszymi, z których się wiele nauczyłem.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: O nowym forum słowa gorzkie lecz prawdziwe

Post autor: arek1357 »

A czemu nie ma przy okienku odpowiedź wersji skróconej Latexa w formie podpowiedzi jak było na starym forum kolejna lipa, oraz brak pomógł...
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: O nowym forum słowa gorzkie lecz prawdziwe

Post autor: Niepokonana »

Pan Admin powiedział, że uprzyjaźni Latex (czy coś w tym stylu, mniej więcej), więc ja domyślam się, że zrobią takie okienko z Latexem.
EDIT: Stwierdzam, iż Latex naprawdę jest zniszczony, bo

Kod: Zaznacz cały

https://matematyka.pl/viewtopic.php?f=105&t=442062&p=5586090&hilit=uk%C5%82ad+r%C3%B3wna%C5%84#p5586090
w tym moim temacie w odległej przeszłości wszystko było napisane dobrze, ale ja tylko mówię, jak jest.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: O nowym forum słowa gorzkie lecz prawdziwe

Post autor: arek1357 »

Teraz forum wygląda jak po rewolucji komunistycznej wszystko zniszczone, myśli , problemy i zadania , które tworzyli ludzie mądrzy leżą w gruzach...
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: O nowym forum słowa gorzkie lecz prawdziwe

Post autor: Gosda »

Niepokonana pisze: 10 wrz 2019, o 20:19 Pan Admin powiedział, że uprzyjaźni Latex (czy coś w tym stylu, mniej więcej), więc ja domyślam się, że zrobią takie okienko z Latexem.
EDIT: Stwierdzam, iż Latex naprawdę jest zniszczony, bo

Kod: Zaznacz cały

https://matematyka.pl/viewtopic.php?f=105&t=442062&p=5586090&hilit=uk%C5%82ad+r%C3%B3wna%C5%84#p5586090
w tym moim temacie w odległej przeszłości wszystko było napisane dobrze, ale ja tylko mówię, jak jest.
Nie tylko cases nie działa, zauważył to Elayne w viewtopic.php?f=116&t=442227&p=5586807& ... s#p5586807.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22233
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Re: O nowym forum słowa gorzkie lecz prawdziwe

Post autor: a4karo »

Gosda pisze: 11 wrz 2019, o 07:13 Nie tylko cases nie działa, zauważył to Elayne w viewtopic.php?f=116&t=442227&p=5586807& ... s#p5586807.
\(\displaystyle{ a(x)=\begin{cases}1&x>1\\2&x\leq 1\end{cases}}\)

Jak widać - działa. To, że są błędy w konwersji starych postów to fakt znany. Sformułowanie, że cases nie działa jest nadużyciem.
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Re: O nowym forum słowa gorzkie lecz prawdziwe

Post autor: athame »

Skoro 99% starych postów jest wyświetlana błędnie, to może należy zacząć od zera odrzucając tamten balast, a starą treść ewentualnie udostępnić w starej wersji w jakiejś sekcji typu „archiwum”, linkującej na serwer z silnikiem używanym na poprzedniej wersji tego forum (znacznie lepszej wersji niż obecna).
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 927
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Re: O nowym forum słowa gorzkie lecz prawdziwe

Post autor: Elayne »

To nie tak, że 99% starych postów jest wyświetlanych błędnie bo można w prosty sposób pokazać, że tak nie jest.
Aktualnie na forum możemy korzystać z:
LaTeX TeX: \( a^2 + b^2 = c^2 \)
AsciiMath: `d/dxf(x)=lim_(h->0)(f(x+h)-f(x))/h`

Poza tym jest:
MathML:
Ukryta treść:    
Polecenia języka MathML nie nadają się do pisania spod palca ale są przenośne między aplikacjami matematycznymi.
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Re: O nowym forum słowa gorzkie lecz prawdziwe

Post autor: athame »

Elayne pisze: 11 wrz 2019, o 19:15 To nie tak, że 99% starych postów jest wyświetlanych błędnie bo można w prosty sposób pokazać, że tak nie jest.
Dobra. Napiszę wprost – 100% moich postów z starej wersji forum, w których używałem LaTeX-a, jest wyświetlanych błędnie. To że można teraz korzystać z LaTeX-a czy MathML-a nie ma nic do rzeczy – konwersja starych postów na nowe forum pouszkadzała je.
ODPOWIEDZ