Ciekawostki fizyczne
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Ciekawostki fizyczne
Otóż jak w temacie na pewno wszyscy znają słynne równanie różniczkowe drgającego wahadła:
\(\displaystyle{ x''+ \frac{g}{l}\sin x=0}\)
Tak to powinno wyglądać, i w każdym podręczniku ono występuje, ale sprytni panowie fizycy nie chcą rozwiązywać tego równania, wolą go uprościć do postaci:
\(\displaystyle{ x''+ \frac{g}{l} x=0}\)
i wtedy zaczynają go rozwiązywać co wychodzi jakaś tam sinusoida i fajnie...
Jeżeli jakiś matematyk natomiast robiłby takie uproszczenia to wynieśliby go na butach...
Można by zamiast \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) przyjąć np \(\displaystyle{ 1}\), zamiast grupy wezmę półgrupę,
zamiast ciała wezmę pierścień , itd...
Ja nawet bym się tego nie przyczepiał bo przybliżenia stosuje się wszędzie, ale niech te "Einsteiny"
rozwiążą najpierw to równanie:
\(\displaystyle{ x''+ \frac{g}{l}\sin x=0}\)
Zbadają funkcję wynikową, a potem sobie uproszczą dla potrzeb szkółki niedzielnej do postaci:
\(\displaystyle{ x''+ \frac{g}{l} x=0}\)
I będzie ok ale nie można iść tą drogą ludzie...
Potem nie ma się co dziwić, że gadają o ciemnej materii której im brakuje i ją wyczarowują ...,
że uśmiercają w sposób dziwny kota Schrodingera...
przecież w tym pudle jakby kota uśmierciła cząstka to i tak byłoby słychać huk pistoletu i nie trzeba by było do tego cholernego pudła zaglądać...
No w fizyce mamy cały stek uproszczeń i drogi na łatwiznę,
...układy ciągłe zamieniają na dyskretne i odwrotnie...no mógłbym tu wymieniać sporo ale tego nie będę robił więcej...
Taki spektakularny przykład pokazałem z tym równaniem różniczkowym, skandal...
\(\displaystyle{ x''+ \frac{g}{l}\sin x=0}\)
Tak to powinno wyglądać, i w każdym podręczniku ono występuje, ale sprytni panowie fizycy nie chcą rozwiązywać tego równania, wolą go uprościć do postaci:
\(\displaystyle{ x''+ \frac{g}{l} x=0}\)
i wtedy zaczynają go rozwiązywać co wychodzi jakaś tam sinusoida i fajnie...
Jeżeli jakiś matematyk natomiast robiłby takie uproszczenia to wynieśliby go na butach...
Można by zamiast \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) przyjąć np \(\displaystyle{ 1}\), zamiast grupy wezmę półgrupę,
zamiast ciała wezmę pierścień , itd...
Ja nawet bym się tego nie przyczepiał bo przybliżenia stosuje się wszędzie, ale niech te "Einsteiny"
rozwiążą najpierw to równanie:
\(\displaystyle{ x''+ \frac{g}{l}\sin x=0}\)
Zbadają funkcję wynikową, a potem sobie uproszczą dla potrzeb szkółki niedzielnej do postaci:
\(\displaystyle{ x''+ \frac{g}{l} x=0}\)
I będzie ok ale nie można iść tą drogą ludzie...
Potem nie ma się co dziwić, że gadają o ciemnej materii której im brakuje i ją wyczarowują ...,
że uśmiercają w sposób dziwny kota Schrodingera...
przecież w tym pudle jakby kota uśmierciła cząstka to i tak byłoby słychać huk pistoletu i nie trzeba by było do tego cholernego pudła zaglądać...
No w fizyce mamy cały stek uproszczeń i drogi na łatwiznę,
...układy ciągłe zamieniają na dyskretne i odwrotnie...no mógłbym tu wymieniać sporo ale tego nie będę robił więcej...
Taki spektakularny przykład pokazałem z tym równaniem różniczkowym, skandal...
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Ciekawostki fizyczne
Przecież dla małych \(\displaystyle{ x}\) (powiedzmy, \(\displaystyle{ x<10^{-477}}\)) jest \(\displaystyle{ \sin x=x}\), to jest twierdzenie Janovskiego-Pavlovitcha opublikowane 16 października Anno Domini 1978 przez grupę Bourbaki. Dowód przez proste wpisanie do kalkulatora.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Ciekawostki fizyczne
No przecież rozwiązywali xD Nawet na najzwyklejszej w świecie wikipedii masz o tym napisane:arek1357 pisze: Ja nawet bym się tego nie przyczepiał bo przybliżenia stosuje się wszędzie, ale niech te "Einsteiny"
rozwiążą najpierw to równanie: \(\displaystyle{ x''+ \frac{g}{l}\sin x=0}\)
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Pendulum_%28mathematics%29#Arbitrary-amplitude_period
I pewnie wszystko co byś wymienił zjechałbym z góry na dół, bo już dawno temu ustaliliśmy, że poziom Twojej wiedzy w temacie fizyki jest bliski zeru (chwilami jest wręcz daleko na minusie) i wcale nie próbujesz tego zmienić. Ciesz się, że mimo tych uproszczeń Twój komputer działa i możesz tworzyć takie spektakularnie mało rozgarnięte tematy.No w fizyce mamy cały stek uproszczeń i drogi na łatwiznę,
...układy ciągłe zamieniają na dyskretne i odwrotnie...no mógłbym tu wymieniać sporo ale tego nie będę robił więcej...
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Ciekawostki fizyczne
Premislav pisze:Przecież dla małych x (powiedzmy, \(\displaystyle{ x<10^{-477})}\) jest \(\displaystyle{ \sin x=x}\)
U mnie nie działa. Po wpisaniu do kalkulatora \(\displaystyle{ \sin(10^{-478})}\) dostaję zero, a nie \(\displaystyle{ 10^{-478}}\).Premislav pisze:Dowód przez proste wpisanie do kalkulatora.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Ciekawostki fizyczne
I tu się nie zgadzam, pokazałem ważny problem i rozwiązałem problem kota Schrodingera(słychać huk strzału) ale wy się tego nie domyślicie nawet...poziom Twojej wiedzy w temacie fizyki jest bliski zeru (chwilami jest wręcz daleko na minusie)
To żeś podesłał link z rozwiązaniem tego równania to nawet ok ale w moich podręcznikach tego nie ma...
Ale fizycy i tak problemy bardzo redukują podam przykład jak fizyk rozwiązuje równanie kwadratowe:
\(\displaystyle{ T}\)- reduktor wykonujący operację nast. redukcji:
\(\displaystyle{ T:x^2 \rightarrow x}\)
A teraz pokażę jak fizycy rozwiązują równanie kwadratowe w otoczeniu jedynki.
A więc w otoczeniu jeden działą reduktor T
\(\displaystyle{ T(ax^2+bx+c)=ax+bx+c}\)
i teraz wystarczy rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ ax+bx+c=0}\)
\(\displaystyle{ x=- \frac{c}{a+b}}\)
Pokazałem sposób myślenia i działania większości fizyków na przykładzie bardzo uproszczonym ale bardzo wymownym,...
I teraz nie powiesz, że mój fizyczny poziom jest ujemny bo jestem fizyczny...
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Ciekawostki fizyczne
Ale to nie jest kwestia zgadzania się czy opinii. To sprawa zero-jedynkowa. Albo się coś wie i rozumie, albo nie.arek1357 pisze: I tu się nie zgadzam
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Ciekawostki fizyczne
Nic nie warta schudła i jest już anorektyczką...
Ja kilka razy i tak zmiażdżyłem Hawkinga...
I miażdżę teorie fizyczne wymyślone po to aby ogłupić głupi lud...
Ja kilka razy i tak zmiażdżyłem Hawkinga...
I miażdżę teorie fizyczne wymyślone po to aby ogłupić głupi lud...