Zastanawiam się czy możliwe jest poprzez przestawianie czasu albo przestawienie zegara odczuwać czas w taki sposób żeby doba była dłuższa - w odczuciu.
Wymyśliłem dwa sposoby:
1)dylatator czasu - polega to na stworzeniu zegara który kończy się o tej samej godzinie co normalna doba. tylko że płynnie z opóźnieniem czasu.
2) ten sam efekt można uzyskać przestawiając zegar różnych stref czasowych. np. budzimy się o 7, a przestawiamy godzine na 5. dopiero o godzinie wieczornej, kiedy rytm dnia spada z 22:30 przestawiamy na 00:00 w nocy.
dzień dzięki temu powinien być dłuższy.
jeszcze testuje swoje odkrycie i zastanawiam się nad nim, ale pewnie można to lepiej przedstawić.
oczywiście efek skutkuje kiedy porównujemy czas z dyaltacji do tego rzeczywistego.
Dylatacja czasu - dylatator czasu?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 19 mar 2015, o 12:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: harbut
- Pomógł: 2 razy
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Dylatacja czasu - dylatator czasu?
Z punktu widzenia fizyki czas dla każdego obserwatora płynie tak samo, \(\displaystyle{ 1s}\) na sekundę i tego zmienić się nie da w żaden sposób. Dylatacja czasu nie ma z tym żadnego związku.
Doba trwa \(\displaystyle{ 24h}\) i tej kwestii też zmienić się nie da.
Natomiast kwestia odczuwania czasu to już wyłącznie sprawa biologiczno-psychiczna (jakoś to się ładnie nazywa ale nie pamiętam jak) i z faktycznym upływem czasu ma ona zerowy związek.
Doba trwa \(\displaystyle{ 24h}\) i tej kwestii też zmienić się nie da.
Natomiast kwestia odczuwania czasu to już wyłącznie sprawa biologiczno-psychiczna (jakoś to się ładnie nazywa ale nie pamiętam jak) i z faktycznym upływem czasu ma ona zerowy związek.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 19 mar 2015, o 12:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: harbut
- Pomógł: 2 razy
Re: Dylatacja czasu - dylatator czasu?
Fermat też twierdził że WTF wystarczy dowieść dla n= 3 i n= 4. Współcześni matematycy zaczeli oblicząc dla n = 100000.
Nauka - tak. Naukowcy - nie.
Mój dylatator operuje na tym, że czas nie płynie liniowo.
Nauka - tak. Naukowcy - nie.
Mój dylatator operuje na tym, że czas nie płynie liniowo.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Dylatacja czasu - dylatator czasu?
Czyli to co robisz to science fiction, a zatem może sie dziać co tylko sobie wymyślisz. Przykro mi ale fakty są takie jak napisałem w poprzednim poście. Wszechświata nie interesuje, czy Tobie się to podoba czy nie. Nie wiem co ma do tego Fermat. Fizyka jest nauką empiryczną, nie jest ważne co kto uważa, ważne jest to co mówią wyniki doświadczeń i obserwacji.
Poza tym dylatacja czasu nie jest tym czym uważasz że jest.
Poza tym dylatacja czasu nie jest tym czym uważasz że jest.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 19 mar 2015, o 12:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: harbut
- Pomógł: 2 razy
Dylatacja czasu - dylatator czasu?
moja metoda ma niewiele wspólnego z nauką poza użyciem pojęcia czasu. chodzi o odczucie wynikające z tego: zmiany czasu albo zmiany zegara.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Dylatacja czasu - dylatator czasu?
Tak jedna zmiana w październiku a druga końcem marca...
Albo siądź przez minutę na ognisku , a przez 2h oglądaj dobry wciągający film...
Ile będzie trwała minuta na ognisku? chyba nieskończoność a ile będzie trwał film? minutę...
To są prawdziwe dylatacje czasu...
Albo siądź przez minutę na ognisku , a przez 2h oglądaj dobry wciągający film...
Ile będzie trwała minuta na ognisku? chyba nieskończoność a ile będzie trwał film? minutę...
To są prawdziwe dylatacje czasu...