o co chodzi z 42?
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 17 lis 2018, o 18:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 6 razy
o co chodzi z 42?
Tak jak w temacie, skąd taka pseudo moda na tą liczbę wszędzie w matematyce i informatyce
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Re: o co chodzi z 42?
Autostopem przez galaktykę - Douglas Adams, tam \(\displaystyle{ 42}\) jest odpowiedzią na wszystko i jakąś magiczną liczbą. Nie wiem dokładnie o co chodziło, bo nie podeszła mi ta książka. Sam autor o tej liczbie:
The answer to this is very simple. It was a joke. It had to be a number, an ordinary, smallish number, and I chose that one. Binary representations, base 13, Tibetan monks are all complete nonsense. I sat on my desk, stared in to the garden and thought 42 will do. I typed it out. End of story.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: o co chodzi z 42?
Znalazłem tajemnicę \(\displaystyle{ 42}\)
\(\displaystyle{ 42.:}\)
\(\displaystyle{ 4+2=6}\)
\(\displaystyle{ 4 \cdot 2-2=6}\)
\(\displaystyle{ 42:7=6}\)
I to nie jest przypadek wyszły mi trzy szóstki...
\(\displaystyle{ 42.:}\)
\(\displaystyle{ 4+2=6}\)
\(\displaystyle{ 4 \cdot 2-2=6}\)
\(\displaystyle{ 42:7=6}\)
I to nie jest przypadek wyszły mi trzy szóstki...