dowód ile wynosi wartość zero i zastosowanie twierdzenia

TesknotaZaUmyslem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 mar 2015, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: harbut
Pomógł: 2 razy

dowód ile wynosi wartość zero i zastosowanie twierdzenia

Post autor: TesknotaZaUmyslem »


a)\(\displaystyle{ 0 \cdot 0 = 0}\)
b)\(\displaystyle{ 0 \cdot 0 \neq 0}\)

liczba \(\displaystyle{ 0}\) ma wartość większą od \(\displaystyle{ -1}\) i ma wartość mniejszą od \(\displaystyle{ 1}\). więc \(\displaystyle{ 0\neq 1}\). ponieważ w uwczas nie mielibyśmy wartości \(\displaystyle{ -1}\) gdyby \(\displaystyle{ 1 = 0}\) i \(\displaystyle{ 0 = 1}\). zatem jaką wartość ma \(\displaystyle{ 0}\) dla abstraktu liczb a nie liczebności.

zero zawiera wartość zakodowaną jako informacje, więc nie możemy jej traktować jako elementu zbioru który nic nie posiada. zero to liczba więc spróbjmy ją dodać, albo odjąć \(\displaystyle{ 0 + 0 = 0}\) i \(\displaystyle{ 0 - 0 =0.}\)

łatwo zaobserwować że wynik różnicy i sumy jest ten sam. co to nam mówi o właściowści tej cyfry?
że nie pasuje do całości matematyki ponieważ suma jest odwrotnością różnicy.

teraz iloraz i iloczyn: \(\displaystyle{ 0 \cdot 0 = 1}\) pamiętając że dzielenie jest odwrotnością mnożeni. \(\displaystyle{ 0 = 1/0}\) więc jeżeli \(\displaystyle{ 0 + 0 = 0 / \cdot 0 \rightarrow 0/0 + 0/0 = 0/0 \rightarrow 1 + 1 = 1}\) z tego wynika \(\displaystyle{ 1= 2}\) dla wartości zero.\(\displaystyle{ 0 - 0 = 0 /0 \rightarrow 1 - 1 = 1 \rightarrow 0 =1}\) dla wartości \(\displaystyle{ 0}\). więc założenie z wynik dzielenia zawsze daje zero jest prawidłowy.

wniosek końcowy operacje na cyfrze zero są tożsame i wykonalne w sensie logicznym.

dopisek do wniosku końcowego. skoro zero to liczba czy tam cyfra to obowiązują takie same prawa jak wszystkie inne liczby. więc skoro się matematycznie da mnożyć to i odwrotne działanie musi być możliwe.

winosek post-końcowy i dopsiek formalny: w taki sposób dowiodłę że \(\displaystyle{ 0}\) nie jest cyfrą ani liczbą.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2018, o 16:51 przez AiDi, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

dowód ile wynosi wartość zero i zastosowanie twierdzenia

Post autor: Janusz Tracz »

liczba 0
zero to liczba
operacje na cyfrze zero
skoro zero to liczba czy tam cyfra
Niewnikająca w całą resztę która jest pogwałceniem chyba wszystkich zasad matematyki jak możesz wyciągnąć taki wniosek?
w taki sposób dowiodłę że 0 nie jest cyfrą ani liczbą.
TesknotaZaUmyslem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 mar 2015, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: harbut
Pomógł: 2 razy

dowód ile wynosi wartość zero i zastosowanie twierdzenia

Post autor: TesknotaZaUmyslem »

z rana dodaje do siebie dwa plusy, a potem minusy. więc zero liczbą nie jest bo wiem co jest pięć, a co nie. tak idę w te pędy, bo w obliczaniu zera jestem szczery. wniosek końcowy jest sensowny więc dowód nie może być błądny i świadczą o tym cztery litery. lecz nie jestem matematykiem ani taktykiem, czego niejasność dowodu jest tego wynikiem.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

dowód ile wynosi wartość zero i zastosowanie twierdzenia

Post autor: AiDi »

Bez urazy, ale to jest czysty bełkot.
TesknotaZaUmyslem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 mar 2015, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: harbut
Pomógł: 2 razy

dowód ile wynosi wartość zero i zastosowanie twierdzenia

Post autor: TesknotaZaUmyslem »

chciałbym wiedzieć co konkretnie jest bełkotem. ponieważ wniosek końcowy jest oparty na tym bełkocie.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

dowód ile wynosi wartość zero i zastosowanie twierdzenia

Post autor: AiDi »

Liczba to liczba. Nie ma czegoś takiego jak "wartość liczby" więc już sam tytuł tematu jest bez sensu. A zatem i to co próbujesz zrobić. Potem:
zatem jaką wartość ma \(\displaystyle{ 0}\) dla abstraktu liczb a nie liczebności.
to zdanie nie ma sensu. W matematyce używamy bardzo konkretnych słów i pojęć o (zwykle) bardzo konkretnym znaczeniu. Nie wymyślaj własnych słów i zapoznaj się z dokładnym znaczeniem słów i pojęć już przez Ciebie "znanych". Dowiedz się najpierw czym jest liczba i czym jest cyfra, bo masz mocny tyły w tej kwestii.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

dowód ile wynosi wartość zero i zastosowanie twierdzenia

Post autor: a4karo »

TesknotaZaUmyslem pisze:z rana dodaje do siebie dwa plusy, a potem minusy. więc zero liczbą nie jest bo wiem co jest pięć, a co nie. tak idę w te pędy, bo w obliczaniu zera jestem szczery. wniosek końcowy jest sensowny więc dowód nie może być błądny i świadczą o tym cztery litery. lecz nie jestem matematykiem ani taktykiem, czego niejasność dowodu jest tego wynikiem.
Podejrzewam, że nie jesteś nie tylko matematykiem. Z twoich postów wynika, że nawet nie potrafisz sformułować swoich myśli w języku polskim. Jeżeli uważasz się za filozofa, to powinieneś przede wszystkim opanować zasady wyciągania wniosków, bo takie "rozumowanie" jak w pierwszym cytowanym zdaniu dyskwalifikuje Cię na starcie.
A jeżeli chcesz pisać, to opanuj zasady interpunkcji i ortografii (proszę, nie pisz, że masz zaświadczenie o dys-cokolwiek).
TesknotaZaUmyslem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 mar 2015, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: harbut
Pomógł: 2 razy

dowód ile wynosi wartość zero i zastosowanie twierdzenia

Post autor: TesknotaZaUmyslem »

a4karo pisze:Podejrzewam, że nie jesteś nie tylko matematykiem. Z twoich postów wynika, że nawet nie potrafisz sformułować swoich myśli w języku polskim. Jeżeli uważasz się za filozofa, to powinieneś przede wszystkim opanować zasady wyciągania wniosków, bo takie "rozumowanie" jak w pierwszym cytowanym zdaniu dyskwalifikuje Cię na starcie.
A jeżeli chcesz pisać, to opanuj zasady interpunkcji i ortografii (proszę, nie pisz, że masz zaświadczenie o dys-cokolwiek).

wydaje mi się że nie jestem i co gorsze nigdy nie będę i co gorsze nigdy nie miałem aspiracji do bycia naukowcem. zawsze interesowało mnie rozwiązywanie problemów i logicznoś jako metoda do rozwiązywania wszystkich problemów bez użycia jakiejkolwiek wiedzy
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

dowód ile wynosi wartość zero i zastosowanie twierdzenia

Post autor: AiDi »

TesknotaZaUmyslem pisze:(...)metoda do rozwiązywania wszystkich problemów bez użycia jakiejkolwiek wiedzy
No niestety bez posiadania i używania wiedzy będziesz tworzył co najwyżej bełkot.
ODPOWIEDZ