1000000 w Milionerach
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4075
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
1000000 w Milionerach
Ile to jest 1111 razy 1111 jeśli 1 razy 1 to 1, a 11 razy 11 to 121?
A 12 321
B. 1 234 321
C. 111 111 111
D. 123 454 321-- 21 mar 2018, o 22:54 --
A 12 321
B. 1 234 321
C. 111 111 111
D. 123 454 321-- 21 mar 2018, o 22:54 --
bez jaj, aż takie trudne nie było.Hayran pisze:obliczyć \(\displaystyle{ 1111\cdot1111}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4075
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: 1000000 w Milionerach
Drogą eliminacji grubego szacowania można nie licząc odpowiedzieć poprawnie.
\(\displaystyle{ 1000 \cdot 1000<1111 \cdot 1111<10000 \cdot 10000}\)
A jak odpowiedział grający?
\(\displaystyle{ 1000 \cdot 1000<1111 \cdot 1111<10000 \cdot 10000}\)
A jak odpowiedział grający?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
1000000 w Milionerach
Starsza pani bez problemu wybrała B jak bilion. Ale wątki religijne też były gdyż pani zamierza za wygrany milion odnawiać zaniedbane nagrobki na cmentarzach. Znaczy, najpierw nowa kuchnia, a potem nagrobki.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2018, o 11:27 przez pesel, łącznie zmieniany 1 raz.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: 1000000 w Milionerach
Praktyczne podejście, zmarli i tak nie oburzą się o to opóźnienie, a nawet jeśli, to tego oburzenia nie będą w stanie wyrazić.
Ja tam najpierw odrzuciłem dwie odpowiedzi korzystając z reszty z dzielenia przez \(\displaystyle{ 9}\), a potem stwierdziłem, że liczba z D) jest za duża.
Ja tam najpierw odrzuciłem dwie odpowiedzi korzystając z reszty z dzielenia przez \(\displaystyle{ 9}\), a potem stwierdziłem, że liczba z D) jest za duża.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4075
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: 1000000 w Milionerach
Niektórych owszem. Ja tam bym wolał, żeby mnie przerobiono po śmierci na mydło (a gdyby ktoś chciał sobie zrobić miskę na płatki śniadaniowe z czaszki, to też nie miałbym nic przeciwko), choć to może się nie najlepiej kojarzyć, przynajmniej na coś by się przydał ten szajs. Jak pamiętam, Persowie zostawiali niegdyś zwłoki do zjedzenia dzikim ptakom, fajna koncepcja.
Można jeszcze pomyśleć o uogólnieniach takich własności, jak ta z pytania, w stylu klasyfikacja liczb o „symetrycznym" zapisie dziesiętnym, pewnie to tylko trochę kongruencji (a może nawet jest jakaś nazwa na takie liczby).
Można jeszcze pomyśleć o uogólnieniach takich własności, jak ta z pytania, w stylu klasyfikacja liczb o „symetrycznym" zapisie dziesiętnym, pewnie to tylko trochę kongruencji (a może nawet jest jakaś nazwa na takie liczby).
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Re: 1000000 w Milionerach
Nie wiem na ile (jeśli w ogóle) było to wyreżyserowane ale Pani bardzo sympatyczna. Obejrzałem jedynie dwa ostatnie pytania dlatego nie wiem jaki poziom był wcześniej ale pytanie pytanie za pół miliona o judaszowe srebrniki było zdecydowanie trudniejsze a pamiętałem to jeszcze ze sprawdzianu z religii w technikum
Re: 1000000 w Milionerach
Jak na pytanie o milionych złotych muszę powiedzieć, że nie należało do najtrudniejszych.