Prawdopodobieństwo kombinatoryka

diskbit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 mar 2018, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starogard Gdański
Podziękował: 1 raz

Prawdopodobieństwo kombinatoryka

Post autor: diskbit »

Mam takie proste pytanie odnośnie rachunku prawdopodobieństwa i Lotto. Prawdopodobieństwo wygrania trójki ( \(\displaystyle{ 6}\) z \(\displaystyle{ 49}\) ) wynosi \(\displaystyle{ \approx 1:57}\). Czyli powinienem wysłać \(\displaystyle{ 57}\) kuponów i być pewny wygrania trójki. Pytanie brzmi, czy ktoś umie wskazać przykładowy zbiór \(\displaystyle{ 57}\) elementów gwarantujących pewną wygraną "trójkę".

Problem w tym, iż nie potrafię stworzyć podzbioru \(\displaystyle{ 57}\)–elementowego ze zbioru \(\displaystyle{ 13983816}\) elementów zwierającego żądany wynik. Dlatego proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2018, o 09:48 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Przed znakami interpunkcujnymi: przecinek, kropka, dwukropek, średnik nie należy umieszczać odstępu.
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Prawdopodobieństwo kombinatoryka

Post autor: kmarciniak1 »

To wcale nie działa tak, że po wysłaniu iluś tam kuponów jesteś pewny wygrania "trójki" czy czegoś innego.
Chyba, że obstawisz wszystkie możliwe kombinacje, ale z wiadomych względów nie jest to opłacalne...
diskbit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 mar 2018, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starogard Gdański
Podziękował: 1 raz

Prawdopodobieństwo kombinatoryka

Post autor: diskbit »

Moim zdaniem taki zbiór można wskazać, ale będzie miał więcej elementów niż \(\displaystyle{ 57}\). Podam przykład przykład zbioru określający prawdopodobieństwo wygrania jedynki (kombinatoryka mówi ze to \(\displaystyle{ 1:2,4}\)), ale faktycznie to \(\displaystyle{ \frac19}\) . Czyli wysyłając \(\displaystyle{ 9}\) kuponów będę pewny wygrania jedynki.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2018, o 09:47 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Prawdopodobieństwo kombinatoryka

Post autor: Jan Kraszewski »

No cóż, mnie do pewności "wygrania" jedynki wystarczy 8 kuponów...

JK
diskbit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 mar 2018, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starogard Gdański
Podziękował: 1 raz

Prawdopodobieństwo kombinatoryka

Post autor: diskbit »

Oto przykładowy zbiór wyników dla pewnego jednego trafienia
\(\displaystyle{ ( 1,2,3,4,5,6 ) ; (7,8,9,10,11,12) ; (13,14,15,16,17,18) ;\\
(19,20,21,22,23,24);(25,26,27,28,29,30);(31,32,33,34,35,36);\\
(37,38,39,40,41,42);(43,44,45,46,47,48)}\)

i \(\displaystyle{ 9}\)-ty element z \(\displaystyle{ 49}\) - pozostałe nieważne \(\displaystyle{ (49,\ ,\ ,\ ,\ ,\ )}\)
Ostatnio zmieniony 7 mar 2018, o 12:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Prawdopodobieństwo kombinatoryka

Post autor: kerajs »

Jan Kraszewski pisze:No cóż, mnie do pewności "wygrania" jedynki wystarczy 8 kuponów...
Ależ nie. 8 kuponów to ilość niezbędna do wygrania, ale niekoniecznie jedynki.


PS
Jak się okazuje temat, wbrew pozorom, został umieszczony we właściwym dziale.
diskbit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 mar 2018, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starogard Gdański
Podziękował: 1 raz

Prawdopodobieństwo kombinatoryka

Post autor: diskbit »

Czy można prosić o wskazanie takiego 8 element-owego przykładowego zbioru w którym jest pewności trafienia jedynki
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Prawdopodobieństwo kombinatoryka

Post autor: Jan Kraszewski »

diskbit pisze:9-ty element z 49 - pozostałe nieważne (49, , , , , )
A to po co?
kerajs pisze:Ależ nie. 8 kuponów to ilość niezbędna do wygrania, ale niekoniecznie jedynki.
To zależy, jak interpretujemy "wygranie" jedynki. Jeżeli ekskluzywnie, czyli dwójka nie spełnia naszych wymagań, to istotnie problem jest trudny...
diskbit pisze:Czy można prosić o wskazanie takiego 8 element-owego przykładowego zbioru w którym jest pewności trafienia jedynki
Ten Twój bez ostatniego kuponu. Oczywiście zakładając, że masz na myśli zwykłe losowanie Lotto.

JK
diskbit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 mar 2018, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starogard Gdański
Podziękował: 1 raz

Prawdopodobieństwo kombinatoryka

Post autor: diskbit »

Głownie chodziło mi o wskazanie problemu związanego z niepoprawnym podawaniem informacji w przestrzeni publicznej odnośnie szansy wygrania w lotto dla danego przypadku .

Prawdopodobieństwo trafienia w Lotto - wikipedia
1. trafienia 6 to \(\displaystyle{ 1:13 983 816}\) i to stwierdzenie poprawne
2. trafienia 5 to \(\displaystyle{ \approx 1:54 201}\) i to jest nieprawda
3. trafienia 4 to \(\displaystyle{ \approx 1:1032}\) i to jest nieprawda
4. trafienia 3 to \(\displaystyle{ \approx 1:57}\) i to jest nieprawda
5. trafienia 2 to \(\displaystyle{ \approx 1:7,5}\) i to jest nieprawda

Poprawny opis dla punktu 2,3,4,5 powinien być taki
Losujemy 6 z 49 i w konkretnie wylosowanej kombinacji prawdopodobieństwo wylosowania jest takie
jak w punkcie 2,3,4,5
Podpina się pod słowo "Prawdopodobieństwo trafienia w Lotto" wszystkie warianty co jest nieprawdą .
Ostatnio zmieniony 7 mar 2018, o 13:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Prawdopodobieństwo kombinatoryka

Post autor: kerajs »

Informacja jest prawidłowa przy założeniu wysłania jednego kuponu z sześcioma skreślonymi liczbami.
diskbit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 mar 2018, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starogard Gdański
Podziękował: 1 raz

Prawdopodobieństwo kombinatoryka

Post autor: diskbit »

Tak zgadzam się z tym stwierdzeniem .

"Kowalski" czytając wpis np: wikipedia
z brakiem informacji o tym "przy założeniu wysłania jednego kuponu z sześcioma skreślonymi liczbami"
rozumie to inaczej

Oto przykład
Prawdopodobieństwo trafienia w Lotto
Liczba trafionych numerów Liczba w pełnym zbiorze Szansa wygranej

6* 1 (0,0000072%) 1:13 983 816
5* 258 (0,0018%) ~1:54 201
4* 13 545 (0,097%) ~1:1032
3* 246 820 (1,77%) ~1:57
2 1 851 150 (13,2%) ~1:7,5
1 5 775 588 (41,3%) ~1:2,4
0 6 096 454 (43,6%) ~1:2,3
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Prawdopodobieństwo kombinatoryka

Post autor: kerajs »

Chodzi Ci o tabelkę zamieszczoną na stronie

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Lotto_%28gra_liczbowa%29
.
Choć poniżej, rozdzielone innymi zestawieniami, jest wyjaśnienie wyników zamieszczonych w tabeli to faktycznie przy tabelce mógłby znaleźć się dopisek z ww założeniem.

Możesz samemu wprowadzić satysfakcjonujące Cię zmiany na tej stronie lub poprosić o to któregoś z wikipedystów (np: użytkownika SlotaWoj)
diskbit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 mar 2018, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starogard Gdański
Podziękował: 1 raz

Prawdopodobieństwo kombinatoryka

Post autor: diskbit »

Dziękuje za informację , postaram się przygotować dokładną analizę i wnioski przedstawie
na forum . Porównam je z przykładowymi danymi wygenerowanym dla rozkładu gaussa
, chociaż tutaj nie będę się odwoływał do danego wyniku jak w kombinatoryce , gdyż dla danego punktowego argumentu przyjmuje on wartość zero , tylko odwołam się do przedziału wyników .
Dziękuje za uwagę.
Awatar użytkownika
Bierut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 686
Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 84 razy

Prawdopodobieństwo kombinatoryka

Post autor: Bierut »

Moim zdaniem błąd tkwi w Twoim sposobie dodawania prawdopodobieństw.

Na przykładzie losowanie trójki w Lotto. Dane prawdopodobieństwo to 1/57. Żeby obliczyć prawdopodobieństwo przy dwóch postawionych zakładach, dodajesz dwa prawdopodobieństwa z jednego postawienia losu, czyli 2/57 (analogicznie stawiając 57 zakładów wychodzi Ci prawdopodobieństwo 57/57), a to błąd. Takie dodawanie byłoby prawidłowe jedynie w przypadku zdarzeń niezależnych, co tutaj nie ma miejsca.

Musisz zastosować wzór na sumę zdarzeń.

W przypadku dodania dwóch zdarzeń:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
Z dwoma pierwszymi składnikami nie ma problemu: \(\displaystyle{ P(A)=P(B) \approx 1/57}\)
Nie wiem jak obliczyć wartość trzeciego składnika \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\), ale niezależnie jaka jest, to \(\displaystyle{ P(A \cup B)<P(A)+P(B)}\).

Powyższy wzór można uogólnić na n zdarzeń:
\(\displaystyle{ P(A_1 \cup A_2 \cup \dots \cup A_n) =}\)
\(\displaystyle{ = P(A_1) + P(A_2) + \dots + P(A_n) - P(A_1 \cap A_2) - \dots + P(A_1 \cap A_2 \cap A_3) + \dots - P(A_1 \cap A_2 \cap A_3 \cap A_4) \dots}\)
Na jego podstawie można wyliczyć prawdopodobieństwo trafienia trójki przy 57 postawionych losach (n=57).
diskbit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 mar 2018, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starogard Gdański
Podziękował: 1 raz

Re: Prawdopodobieństwo kombinatoryka

Post autor: diskbit »

No nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy . Mianowicie przestałem ufać kombinatorce .
Zadałem sobie takie pytanie .

Wykonuję doświadczenie losowe polegające na losowaniu 5 z 42
Ile muszę wysłać skreślonych kuponów aby być pewnym trafienia trójki .

W tym celu napisałem prosty program komputerowy .
Mianowicie wszystkich możliwych trójek jest 11480 .

Program miał za zadanie odpowiedzieć na to moje pytanie .
Co się okazało .
Liczba skreślonych kuponów w tym konkretnym przypadku nie jest jednoznaczna.
Zależy od które kombinacji (1 - 850668 ) rozpocząłem budowanie takiego zbioru wyników .

Pokazuję etapy budowania takiego zbioru , odpowiadającego na moje pytanie .
1. biorę 1-szą kombinację 01,02,03,04,05,06 wiąże ona ze sobą 1-sze 10 trójek .
2. Następny element spełniający to założenie to 01,02,06,07,08 który wiąże następne trójki
w pewnym momencie może wiązać nie 10-trójek tylko 9 , później 8 ,7 .. itp

Jak rozpocznę etap budowy takiego zbioru odwrotnie , zaczynając od kombinacji 42,41,40,39,38
to otrzymam inną liczbę elementów zbioru wyników

Co dziwne np: dla takiego doświadczenia losowego : Losuje 3 liczby z 5 liczb
Ile muszę wysłać kuponów aby na pewno trafić dwie liczby .
Tutaj zawsze otrzymuje stałą wartość , nie ważne z której strony rozpocznę budowanie zbioru wyników. W tym przypadku nie ma niespodzianek .

Zadaje sobie pytanie , albo popełniam gdzieś błąd , albo coś jest nie tak z tą kombinatoryką .

Może ktoś doświadczalnie zweryfikować moje wątpliwości.
ODPOWIEDZ