Czy liczba PI jest na pewno niewymierna?
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Czy liczba PI jest na pewno niewymierna?
Przepraszam jeśli w złym dziale piszę i proszę o przeniesienie jeśli pisze w złym dziale.
Słyszałem, że jeśli byśmy byli wstanie narysować idealne koło to \(\displaystyle{ \pi}\) równało by się \(\displaystyle{ 3}\).
Prawda to czy nie?
Wzór na liczbę \(\displaystyle{ \pi}\) ma postać
\(\displaystyle{ \pi= \frac{l}{d}}\)
ale nie jesteśmy w stanie dokładnie zmierzyć długości okręgu i średnicy okręgu?
Jakie by były konsekwencje tego że \(\displaystyle{ \pi =3}\) lub była by wymierna.
Słyszałem, że jeśli byśmy byli wstanie narysować idealne koło to \(\displaystyle{ \pi}\) równało by się \(\displaystyle{ 3}\).
Prawda to czy nie?
Wzór na liczbę \(\displaystyle{ \pi}\) ma postać
\(\displaystyle{ \pi= \frac{l}{d}}\)
ale nie jesteśmy w stanie dokładnie zmierzyć długości okręgu i średnicy okręgu?
Jakie by były konsekwencje tego że \(\displaystyle{ \pi =3}\) lub była by wymierna.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2017, o 22:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Poprawa wiadomości: na pewno.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Poprawa wiadomości: na pewno.
Czy liczba PI jest na pewno niewymierna?
Rzecz w tym, że właśnie stosunek długości okręgu do długości jego średnicy jest liczbą niewymierną, taką samą dla każdego okręgu. Stosunek ten oznaczono przez \(\displaystyle{ \pi}\). Więc nie ma co dywagować, co by było... Nie skonstruujesz okręgu z innym stosunkiem długości do średnicy.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Czy liczba PI jest na pewno niewymierna?
Przypuśćmy, że żyjemy na powierzchni sześcianu. Wtedy małe koła o środku w wierzchołku maja obwód \(\displaystyle{ \frac{3\pi}{4} r}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Czy liczba PI jest na pewno niewymierna?
Bzdura! To duże koła mają taki obwód. Małe koła mają obwód ujemny równy \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{11}r}\) .a4karo pisze:Przypuśćmy, że żyjemy na powierzchni sześcianu. Wtedy małe koła o środku w wierzchołku maja obwód \(\displaystyle{ \frac{3\pi}{4} r}\)
Edit: Sądziłem, że A4karo żartował, więc odpowiedziałem w podobnym duchu (ujemny obwód) lecz byłem w błędzie. Oto co mi napisał w PW:
a4karo pisze:Jak rozwiniesz siatkę sześcianu, to zobaczysz, że w wierzchołku koło ma tylko trzy ćwiartki, więc jego obwód wynosi ...SlotaWoj pisze:Potraktowałem Twoją informację o „małych kołach” jako żart i odpowiedziałem odpowiednio. Teraz jednak mam wątpliwość, czy aby coś się za tym kryje.
Więc jak to jest z tymi kołami o środku w wierzchołkach sześcianu?
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Czy liczba PI jest na pewno niewymierna?
Ale przy konstrukcji okręgu używamy przybliżenia liczby pi czyli wychodzi nam przybliżenie okręgu a nie okrąg.szw1710 pisze:Rzecz w tym, że właśnie stosunek długości okręgu do długości jego średnicy jest liczbą niewymierną, taką samą dla każdego okręgu. Stosunek ten oznaczono przez \(\displaystyle{ \pi}\). Więc nie ma co dywagować, co by było... Nie skonstruujesz okręgu z innym stosunkiem długości do średnicy.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Czy liczba PI jest na pewno niewymierna?
Wszystko co my robimy na papierze jest przybliżeniem. Ale w żaden sposób to nie świadczy o tym, że idealny okrąg miałby stosunek długości do średnicy równy \(\displaystyle{ 3}\). Idealny miałby \(\displaystyle{ \pi}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Czy liczba PI jest na pewno niewymierna?
Skoro mamy przybliżony okrąg o \(\displaystyle{ \pi}\),które w przybliżeniu wynosi \(\displaystyle{ 3,14}\),więc jak idealny okrąg miałby mieć stosunek długości do średnicy równy \(\displaystyle{ \pi}\) skoro przybliżenie okręgu ma ten stosunek równy \(\displaystyle{ \pi}\)?
No chyba,że czegoś nie rozumiem?
No chyba,że czegoś nie rozumiem?
Ostatnio zmieniony 19 lis 2017, o 17:33 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Czy liczba PI jest na pewno niewymierna?
Przybliżony okrąg ma przybliżony stosunek, w przybliżeniu równy \(\displaystyle{ \pi}\). Idealny okrąg ma "idealny stosunek" dokładnie równy \(\displaystyle{ \pi}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Czy liczba PI jest na pewno niewymierna?
A ile dokładnie wynosiła by wartość stosunku długości okręgu do jego średnicy w idealnym okręgu?
Wtedy liczba Pi musiała by być wymierna.
Wtedy liczba Pi musiała by być wymierna.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Czy liczba PI jest na pewno niewymierna?
Dlaczego?Wtedy liczba Pi musiała by być wymierna.
Właśnieo to chodzi, że długość okręgu i jego średnica nie mogą jednocześnie być wymierne.
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Czy liczba PI jest na pewno niewymierna?
A dlaczego długość okręgu i jego średnica nie mogą być jednocześnie wymierna?
Jak coś będzie niewymierne to mamy tylko przybkiżenie tego czegoś dobrze mówię?
Bo skoro liczba Pi w idelanym okręgu była by niewymierna to nie był by to idealny okrąg ponieważ aby go stworzyć potrzeba by znać dokładną wartość liczby Pi a nie można znać jej dokładnej wartości skoro była by niewymierna w idealnyn okręgu.
Jak coś będzie niewymierne to mamy tylko przybkiżenie tego czegoś dobrze mówię?
Bo skoro liczba Pi w idelanym okręgu była by niewymierna to nie był by to idealny okrąg ponieważ aby go stworzyć potrzeba by znać dokładną wartość liczby Pi a nie można znać jej dokładnej wartości skoro była by niewymierna w idealnyn okręgu.
- VirtualUser
- Użytkownik
- Posty: 443
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 15 razy
Czy liczba PI jest na pewno niewymierna?
i tu docierasz do piękna matematyki - nie trzeba czegoś tworzyć by coś istniało w abstrakcjiAnaliza123 pisze:A dlaczego długość okręgu i jego średnica nie mogą być jednocześnie wymierna?
Jak coś będzie niewymierne to mamy tylko przybkiżenie tego czegoś dobrze mówię?
Bo skoro liczba Pi w idelanym okręgu była by niewymierna to nie był by to idealny okrąg ponieważ aby go stworzyć potrzeba by znać dokładną wartość liczby Pi a nie można znać jej dokładnej wartości skoro była by niewymierna w idealnyn okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Czy liczba PI jest na pewno niewymierna?
Bo idealnego okręgu nie da się narysować.
A ktoś tu wspominał o ujemnym obwodzie koła jak to wygląda???
A ktoś tu wspominał o ujemnym obwodzie koła jak to wygląda???