Dzielenie wielomianów. Ostateczny wzór.

Dreamer357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowogrodziec
Podziękował: 1 raz

Dzielenie wielomianów. Ostateczny wzór.

Post autor: Dreamer357 »

Witam. Chciałbym zaprezentować Wam sposób rozwiązywania równań wielomianowych dowolnego stopnia. Oto przykład:

\(\displaystyle{ \frac{x ^{4} }{(x+a)(x+b)(x+c)} =}\)

\(\displaystyle{ x}\)

\(\displaystyle{ -(a+b+c)}\)

\(\displaystyle{ + \frac{a(a+b+c)+b(b+c)+c ^{2} }{(x+a)}}\)

\(\displaystyle{ - \frac{a(p1)+b(p2)+c ^{3} }{(x+a)(x+b)}}\)

\(\displaystyle{ + \frac{a ^{4} }{(x+a)(x+b)(x+c)}}\)

\(\displaystyle{ a(a+b+c)+b(b+c)+c ^{2} =p_1}\)

\(\displaystyle{ b(b+c)+c ^{2} =p_2}\)


Algorytm to:

\(\displaystyle{ \frac{x ^{n} }{(x+a)(x+b)...(x+z)} =}\)

\(\displaystyle{ \sum_{n}^{k=0}\text{ permutacja}(a,b,c...,z) ^{k} x ^{n-lp-k}(-1) ^{k}}\)
dla \(\displaystyle{ n-lp-k<0}\) kolejno
\(\displaystyle{ \frac{\text{permutacja}(a,b,c...,z) ^{k}}{(x+a)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\text{permutacja}(a,b,c...,z) ^{k}}{(x+a)(x+b)}}\)
\(\displaystyle{ ...}\)
\(\displaystyle{ \frac{\text{permutacja}(a,b,c...,z) ^{k}}{(x+a)(x+b)...(x+z-1)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a ^{n} }{(x+a)(x+b)...(x+z)}}\)

\(\displaystyle{ (a,b,c...,z)}\)- pierwiastki dzielnika
\(\displaystyle{ lp}\) – liczba pierwiastków

Permutacja dla \(\displaystyle{ n}\) pierwiastków

\(\displaystyle{ a\cdot\text{permutacja}(ab...yz)^{n-1}+ b\cdot\text{permutacja}(bc...yz)^{n-1}+...+y\cdot\text{permutacja}(yz)^{n-1}+z^{n}}\)


Ponieważ temat roboczy, był nieczytelny i ludziom się to nie podobało, zakładam nowy wyłącznie z ostatecznym rozwiązaniem.

Trochę przykro, że tyle lat pracy zawarte jest w 5 linijkach kodu. Z drugiej strony na prawdę nie ma się czego powstydzić. Jak już mówiłem cudo.

-- 9 sie 2017, o 10:06 --

Jednak nie ostateczny, bo mam kolejny pomysł.

-- 9 sie 2017, o 10:12 --

Właśnie wpadłem, na taki trochę kosmiczny pomysł. Jak by połączyć. Kolejne stopnie wielomianu ze sobą. bez współczynników powinny się wzajemnie niwelować, bo na przemian jest plus i minus. Tylko, że z współczynnikami otrzymamy coś banalnie prostego, bo będziemy musieli permutacje liczyć tylko jeden raz, a współczynniki będziemy sumować.

Nie wiem czy to w ogóle rozpisywać, bo plan jest tak przejrzysty, że wystarczy to wprowadzić w życie.
Ostatnio zmieniony 6 gru 2017, o 19:20 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Dreamer357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowogrodziec
Podziękował: 1 raz

Dzielenie wielomianów. Ostateczny wzór.

Post autor: Dreamer357 »

Drugi wzór na permutację (perełka):

\(\displaystyle{ a \cdot n!+ \sum_{n}^{k=2}( n!-k!) \cdot k ^{k}}\) Dla ostatniego elementu \(\displaystyle{ n!-k!}\) równego \(\displaystyle{ n!-n!}\) , zamiast \(\displaystyle{ 0}\) podstawiamy \(\displaystyle{ 1}\)

Gdzie za podstawę \(\displaystyle{ a}\) mamy liczby nieparzyste.

Wszelkie pytania proszę pisać w temacie roboczym
Ostatnio zmieniony 6 gru 2017, o 19:22 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Dreamer357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowogrodziec
Podziękował: 1 raz

Dzielenie wielomianów. Ostateczny wzór.

Post autor: Dreamer357 »

\(\displaystyle{ \text{permutacja}(a+n,b,c...z)^{n}=\text{permutacja}(a,b,c...z)^{n}+\text{permutacja}((a+n),a,b,c...z)^{n-1}\cdot(a+n)}\)

Uśmiech się sam nasuwa.
Ostatnio zmieniony 6 gru 2017, o 19:23 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Dzielenie wielomianów. Ostateczny wzór.

Post autor: arek1357 »

przepraszam ja jak w temacie, ale rozwiąż mi na podstawie tego sposobu to równanie:

\(\displaystyle{ x^5-3x^4-5x^3+x^2-2x+3=0}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22229
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Dzielenie wielomianów. Ostateczny wzór.

Post autor: a4karo »

arek1357, nie rób tego. Please...
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Dzielenie wielomianów. Ostateczny wzór.

Post autor: arek1357 »

Ale czemu chciałby zobaczyć genialne zastosowanie tego hiper super wzoru, ale tak bardziej praktycznie, bo tej teorii jeszcze nie przetrawiłem...
Dreamer357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowogrodziec
Podziękował: 1 raz

Dzielenie wielomianów. Ostateczny wzór.

Post autor: Dreamer357 »

arek1357 pisze:przepraszam ja jak w temacie, ale rozwiąż mi na podstawie tego sposobu to równanie:

\(\displaystyle{ x^5-3x^4-5x^3+x^2-2x+3=0}\)
Ciekawe do zera, ale tu chodzi o dzielenie wielomianu przez pierwiastki i tak to robię. Tutaj to bardziej dziedzina i te sprawy. Poza tym jest na to miejsce w temacie roboczym, tutaj wklejam tylko końcowe wzory.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Dzielenie wielomianów. Ostateczny wzór.

Post autor: arek1357 »

Tego się spodziewałem
Dreamer357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowogrodziec
Podziękował: 1 raz

Dzielenie wielomianów. Ostateczny wzór.

Post autor: Dreamer357 »

\(\displaystyle{ a \cdot n!+ \sum_{n}^{k}\left(\frac{n!}{k!}\right)\cdot k^{k}}\)

Nikt nie zwróci uwagi, że tam jest dzielić, nie minus.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Dzielenie wielomianów. Ostateczny wzór.

Post autor: leg14 »

To jaki jest ostateczny wzór i na co?
Dreamer357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowogrodziec
Podziękował: 1 raz

Dzielenie wielomianów. Ostateczny wzór.

Post autor: Dreamer357 »

Takie to skomplikowane, że napisze jeszcze raz.

\(\displaystyle{ \sum_{n}^{k=0}\text{permutacja}(a,b,c...,z) ^{k} x ^{n-lp-k}(-1) ^{k}}\)

Dla ujemnych
\(\displaystyle{ i=n-lp-k}\)
są wyjątki. Patrz wyżej.

Na liczenie permutacji mam dwa różne wzory patrz wyżej.
Jest to wzór na dzielenie wielomianów w formie kanonicznej, przez wielomian w formie iloczynowej.
Ostatnio zmieniony 6 gru 2017, o 19:31 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Dzielenie wielomianów. Ostateczny wzór.

Post autor: arek1357 »

na liczenie permutacji mam dwa różne wzory patrz wyżej.
Jest to wzór na dzielenie wielomianów w formie kanonicznej, przez wielomian w formie iloczynowej.
Czy piszesz z tego jakąś pracę doktorską.

A że tak zapytam co to takiego może mi to ładnie rozpiszesz:

\(\displaystyle{ \text{permutacja}(a,b)^2=}\)

A tak na marginesie pokaż konkretne zastosowanie tych wzorów, to może dostaniesz medal.
Ostatnio zmieniony 6 gru 2017, o 19:32 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Dreamer357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowogrodziec
Podziękował: 1 raz

Dzielenie wielomianów. Ostateczny wzór.

Post autor: Dreamer357 »

\(\displaystyle{ \text{permutacja}(a,b)^{2}=a \cdot a+a \cdot b+b \cdot b}\), ale tego się w ten sposób nie liczy, mam na to dwa równorzędne wzory rekurencyjne. (patrz wyżej).

Chętnie podyskutuję, ale w temacie roboczym, kilkukrotnie pisałem już co to ta permutacja. Czyli liczba wszystkich możliwych losowań, sumy \(\displaystyle{ m}\) kulek (pierwiastków dzielnika) \(\displaystyle{ (a,b,c,...)}\) do potęgi \(\displaystyle{ n}\)-tej.

Tak na marginesie, nie, że nie mam pomysłu na praktyczne zastosowanie. Tylko nie chcę być kojarzony z wynalazkiem a z algorytmem. Nie konstruktor, a odkrywca. Jeśli miałbyś jakieś zastrzeżenia do algorytmu to tak, mam jeszcze duże pokłady siły "twórczej", które chętnie bym spalił. Kilka smakołyków na deser, ale nie chcę brać odpowiedzialności za konsekwencje i wynalazkom mówię nie. Tym bardziej, że mam taki pomysł, który z założenia jest niebezpieczny. Nie, niech inni się tym zajmą. Weź sobie połącz to z przebiegiem regulowanym to sam się wystraszysz. Śmiertelnie piękne.
Ostatnio zmieniony 6 gru 2017, o 19:34 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Dzielenie wielomianów. Ostateczny wzór.

Post autor: arek1357 »

Zaczynam się bać.
wynalazkom mówię nie

Ale czemu może coś wynalazłeś takiego, że świat zadrży, ej lepiej się przyznaj co tam masz takiego...
mam jeszcze duże pokłady siły "twórczej", które chętnie bym spalił
Może takie małe publiczne Auto general de fé sam chętnie podłożę pochodnię do tego stosu...
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Dzielenie wielomianów. Ostateczny wzór.

Post autor: leg14 »

Chętnie podyskutuję, ale w temacie roboczym, kilkukrotnie pisałem już co to ta permutacja. Czyli liczba wszystkich możliwych losowań, sumy m kulek (pierwiastków dzielnika) (a,b,c..) do potęgi n-tej.
Za dużo tych postów napisałeś. Chcesz poklasku, to napisz w jednym poście dokładnie co udało Ci się osiągnąć, z zachowaniem standardowych (w świecie (współczesnej) matematyki) form zapisu. Inaczej uznaje Twoje wzory za blef, ukryty pod płaszczykiem gąszczu losowych (a przeto niezrozumiałych dla mas) symboli.
Zablokowany