Jak podzielić liczbę 730 aby uzyskać 600
Jak podzielić liczbę 730 aby uzyskać 600
Jak podzielić liczbę \(\displaystyle{ 730}\) aby uzyskać \(\displaystyle{ 600}\) - jeśli się nie da to po przecinku \(\displaystyle{ 6}\) zer np. \(\displaystyle{ 600,0000003453535}\)
Zna ktoś jakiś sposób jakby to można obliczać za pomoc z góry dziękuje.-- 11 lip 2017, o 17:34 --Jeszcze sprostuję, że chodzi mi o to przez jaką liczbę trzeba podzielić 730 żeby uzyskać 600 i jaki jest wzór sposób.
Zna ktoś jakiś sposób jakby to można obliczać za pomoc z góry dziękuje.-- 11 lip 2017, o 17:34 --Jeszcze sprostuję, że chodzi mi o to przez jaką liczbę trzeba podzielić 730 żeby uzyskać 600 i jaki jest wzór sposób.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2017, o 17:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4076
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Jak podzielić liczbę 730 aby uzyskać 600
\(\displaystyle{ \frac{730}{x}=600}\)
więc \(\displaystyle{ x= \frac{730}{600}= \frac{73}{60}}\)
więc \(\displaystyle{ x= \frac{730}{600}= \frac{73}{60}}\)
Jak podzielić liczbę 730 aby uzyskać 600
Już rozumiem dzęki
-- 11 lip 2017, o 18:04 --
Wymyśliłem sposób obliczania bardzo dokładny. Autorem tej metody obliczeń jestem ja sam. Może zdobędę nagrodę nobla tak sobie dywaguje i marzę. - kto chce rozwiać moje wątpliwości, może sposób który wymyśliłem nie jest niczym nadzwyczajnym - co o tym myślicie - mam szansę?
Pisane na szybko, ale wiadomo o co chodzi.
Np jeśli chcemy liczbę np. 730 podzielić żeby uzyskać liczbę 600 - przez jaką liczbę trzeba podzielić? Mój sposób to szukanie liczby przez którą możemy podzielić. Jak podzielimy przez 1 to wyjdzie nam tyle samo, czyli musimy dodać liczbę po przecinku np 1,5
po podzieleniu wychodzi nam 486,6666............. czyli za mało no to szukamy dalej 1,4 teraz nam wyszło 521,428..... ciągle za mało no to 1,3 oczywiście dzielimy 730 1,3 i tak dalej do póki nie uzyskamy liczby 600 1,3 to ciągle za mało no to 1,2 wychodzi nam 608,33333... teraz wyszło nam za dużo no to 1,1 wyszło nam 663,636... to jeszcze więcej no to teraz musimy dodać kolejna liczbę po przecinku najlepsza liczba przez która dzieliliśmy to 1,2 wtedy wynik był najbardziej zbliżony no to dzielimy 730 przez 1,21 wyszło nam 603,30... ciągle za dużo no to 1,22 wychodzi nam 598,36 teraz wyszło nam za mało no to musimy dodać kolejna liczbę po przecinku przez która będziemy dzielić więc zaczynamy od początku nie wybieramy 1,22 tylko 1,21 bo nie uzyskamy liczby 600 no to więc 1,211 teraz uzyskaliśmy liczbę 602,80759... ciągle za dużo no to 1,212 teraz mamy liczbę 602,31023 ciągle za dożo no to 1,213 teraz mamy liczbę 601,8136.... ciągle za dużo no to 1,214 teraz mamy 601.3179 ciągle za dużo no to 1,215 no teraz mamy 600,82 uzyskaliśmy liczbę 600 ale zostało po przecinku trochę no to dalej idziemy 1,216 teraz mamy 600,3289, ciągle za dużo no to 1,217 teraz nam wyszło 599,8356 teraz za mało no to dokładamy kolejną liczbę 1,2161 teraz nam wyszło 600,27958... ciągle za dużo no to 1,2162 teraz 600,23022.... też za dużo no to 1,2163 600,1808... ciągle za dużo no to 1,2164 teraz 600,1315... jeszcze za dużo no to 1,2165 teraz uzyskaliśmy liczbę 600,08220.... no to dalej 1,2166 600,0328... ciągle jest reszta no to 1,2167 teraz mamy 599,9835... teraz mamy za mało no to dokładamy kolejna liczbę i wracamy do poprzedniej cyfry 1,21661 teraz mamy liczbę 600,0279... ciągle za dużo no to 1,21662 teraz mamy 600,0230... no to 1,21663 teraz mamy 600,0180... ciągle reszta no to 1,21664 teraz mamy 600,01,1... ciągle nadal reszta no to 1,21665 teraz nam wyszło 600,0082 no to 1,21666 teraz nam wyszło 600,0032 ciągle reszta no to 1,21667 teraz nam wyszło za mało 599.9983 no to powracamy do liczby 6 i zauważmy że 6 się już 3 raz powtarza a nam wychodzi 0 co w następnej cyfrze więc liczbę 6 powielamy tyle na ile możemy wpisać w kalkulator np 1,216666666666666666666666666666 wyszło nam 600,00000000000000000000000000033 więc wynik bardzo dokładny. Wystarczy napisać program który automatycznie przeliczy w ten sposób - podzieli czy pomnoży i wynik uzyskamy natychmiast. - Jeśli by ten system wdrożyć w bankach wtedy bank na 1 miliard obrotów gotówką zyskałby jeśli by podzielić 1000.000.000 np przez 1,21zł wtedy wyjdzie nam 826446280,9917355371900826446281 bank to musi zaokrąglić i jak przekroczy 0,5 to dodaje 1 jak nie przekroczy to zostaje tak jak jest i reszta przepada a jakby tak podzielić przez 1,216666666666666666666666666666zł 1000.000.000 wtedy wyjdzie nam o wiele mniej 821917808,21917808219178082191826 wtedy bank więcej zaoszczędzi pieniędzy 4528472,9917355371900826446280992zł a jakby liczono tak jak liczy się wtedy po zaokrągleniu wyszło by 826446281 po zaokrągleniu jak odejmiemy 821917808 to wyjdzie 4528473 czyli z miliarda 4,5 miliony. Każdy kto będzie używał tej metody obliczeń i zaoszczędzi pieniądze na tym to 10% z zaoszczędzonych pieniędzy na cele charytatywne. Nie wiem jak jest przy mnożeniu czy tak samo można zaoszczędzić czy nie idzie to w drugą stroną - trzeba to sprawdzić kiedyś może to sprawdzę - jeśli się okaż ze na mnożeniu i na dzieleniu zawsze będziesz czerpał-a z tego korzyści majątkowe wtedy 10% na cele charytatywne z tych korzyści - jeśli by się okazało że poniesiesz jakiekolwiek straty używając tej metody obliczeń czy majątkowe czy nie wymienione - bierzesz całkowita na siebie odpowiedzialność.-- 11 lip 2017, o 18:11 --Może banki sobie radzą w inny sposób i nie marnują pieniędzy, nie wiem? Z matematyki byłem bardzo kiepski i się nie uczyłem - dlatego zawsze sam musiałem wymyślać sposoby liczenia.
-- 11 lip 2017, o 18:04 --
Wymyśliłem sposób obliczania bardzo dokładny. Autorem tej metody obliczeń jestem ja sam. Może zdobędę nagrodę nobla tak sobie dywaguje i marzę. - kto chce rozwiać moje wątpliwości, może sposób który wymyśliłem nie jest niczym nadzwyczajnym - co o tym myślicie - mam szansę?
Pisane na szybko, ale wiadomo o co chodzi.
Np jeśli chcemy liczbę np. 730 podzielić żeby uzyskać liczbę 600 - przez jaką liczbę trzeba podzielić? Mój sposób to szukanie liczby przez którą możemy podzielić. Jak podzielimy przez 1 to wyjdzie nam tyle samo, czyli musimy dodać liczbę po przecinku np 1,5
po podzieleniu wychodzi nam 486,6666............. czyli za mało no to szukamy dalej 1,4 teraz nam wyszło 521,428..... ciągle za mało no to 1,3 oczywiście dzielimy 730 1,3 i tak dalej do póki nie uzyskamy liczby 600 1,3 to ciągle za mało no to 1,2 wychodzi nam 608,33333... teraz wyszło nam za dużo no to 1,1 wyszło nam 663,636... to jeszcze więcej no to teraz musimy dodać kolejna liczbę po przecinku najlepsza liczba przez która dzieliliśmy to 1,2 wtedy wynik był najbardziej zbliżony no to dzielimy 730 przez 1,21 wyszło nam 603,30... ciągle za dużo no to 1,22 wychodzi nam 598,36 teraz wyszło nam za mało no to musimy dodać kolejna liczbę po przecinku przez która będziemy dzielić więc zaczynamy od początku nie wybieramy 1,22 tylko 1,21 bo nie uzyskamy liczby 600 no to więc 1,211 teraz uzyskaliśmy liczbę 602,80759... ciągle za dużo no to 1,212 teraz mamy liczbę 602,31023 ciągle za dożo no to 1,213 teraz mamy liczbę 601,8136.... ciągle za dużo no to 1,214 teraz mamy 601.3179 ciągle za dużo no to 1,215 no teraz mamy 600,82 uzyskaliśmy liczbę 600 ale zostało po przecinku trochę no to dalej idziemy 1,216 teraz mamy 600,3289, ciągle za dużo no to 1,217 teraz nam wyszło 599,8356 teraz za mało no to dokładamy kolejną liczbę 1,2161 teraz nam wyszło 600,27958... ciągle za dużo no to 1,2162 teraz 600,23022.... też za dużo no to 1,2163 600,1808... ciągle za dużo no to 1,2164 teraz 600,1315... jeszcze za dużo no to 1,2165 teraz uzyskaliśmy liczbę 600,08220.... no to dalej 1,2166 600,0328... ciągle jest reszta no to 1,2167 teraz mamy 599,9835... teraz mamy za mało no to dokładamy kolejna liczbę i wracamy do poprzedniej cyfry 1,21661 teraz mamy liczbę 600,0279... ciągle za dużo no to 1,21662 teraz mamy 600,0230... no to 1,21663 teraz mamy 600,0180... ciągle reszta no to 1,21664 teraz mamy 600,01,1... ciągle nadal reszta no to 1,21665 teraz nam wyszło 600,0082 no to 1,21666 teraz nam wyszło 600,0032 ciągle reszta no to 1,21667 teraz nam wyszło za mało 599.9983 no to powracamy do liczby 6 i zauważmy że 6 się już 3 raz powtarza a nam wychodzi 0 co w następnej cyfrze więc liczbę 6 powielamy tyle na ile możemy wpisać w kalkulator np 1,216666666666666666666666666666 wyszło nam 600,00000000000000000000000000033 więc wynik bardzo dokładny. Wystarczy napisać program który automatycznie przeliczy w ten sposób - podzieli czy pomnoży i wynik uzyskamy natychmiast. - Jeśli by ten system wdrożyć w bankach wtedy bank na 1 miliard obrotów gotówką zyskałby jeśli by podzielić 1000.000.000 np przez 1,21zł wtedy wyjdzie nam 826446280,9917355371900826446281 bank to musi zaokrąglić i jak przekroczy 0,5 to dodaje 1 jak nie przekroczy to zostaje tak jak jest i reszta przepada a jakby tak podzielić przez 1,216666666666666666666666666666zł 1000.000.000 wtedy wyjdzie nam o wiele mniej 821917808,21917808219178082191826 wtedy bank więcej zaoszczędzi pieniędzy 4528472,9917355371900826446280992zł a jakby liczono tak jak liczy się wtedy po zaokrągleniu wyszło by 826446281 po zaokrągleniu jak odejmiemy 821917808 to wyjdzie 4528473 czyli z miliarda 4,5 miliony. Każdy kto będzie używał tej metody obliczeń i zaoszczędzi pieniądze na tym to 10% z zaoszczędzonych pieniędzy na cele charytatywne. Nie wiem jak jest przy mnożeniu czy tak samo można zaoszczędzić czy nie idzie to w drugą stroną - trzeba to sprawdzić kiedyś może to sprawdzę - jeśli się okaż ze na mnożeniu i na dzieleniu zawsze będziesz czerpał-a z tego korzyści majątkowe wtedy 10% na cele charytatywne z tych korzyści - jeśli by się okazało że poniesiesz jakiekolwiek straty używając tej metody obliczeń czy majątkowe czy nie wymienione - bierzesz całkowita na siebie odpowiedzialność.-- 11 lip 2017, o 18:11 --Może banki sobie radzą w inny sposób i nie marnują pieniędzy, nie wiem? Z matematyki byłem bardzo kiepski i się nie uczyłem - dlatego zawsze sam musiałem wymyślać sposoby liczenia.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4076
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Jak podzielić liczbę 730 aby uzyskać 600
Nie chce Cię smucić ale z matematyki nie ma nobli.Może zdobędę nagrodę nobla tak sobie dywaguje i marzę
Ta metoda jest dobra...ale dla komputera. Myślę że może wyda Ci się ciekawy ten artykuł :
... zia%C5%82u
Jak podzielić liczbę 730 aby uzyskać 600
Ktoś kiedyś obliczał moim sposobem i twierdził, że jest o wiele szybszy niż sposób jaki zna ze szkoły - pytanie do matematyków czy tak jest naprawdę?
- Takahashi
- Użytkownik
- Posty: 186
- Rejestracja: 12 maja 2017, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: brak
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 22 razy
Re: Jak podzielić liczbę 730 aby uzyskać 600
Komputer tak nie dzieli, przeczytasz o tym w artykule . Twój sposób opiera się na wyszukiwaniu binarnym.
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Division_algorithm
-
- Użytkownik
- Posty: 171
- Rejestracja: 26 lut 2016, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 14 razy
Jak podzielić liczbę 730 aby uzyskać 600
nie. twoja metoda jest wolniejsza niż metody o których uczą w szkole.klirat pisze:Ktoś kiedyś obliczał moim sposobem i twierdził, że jest o wiele szybszy niż sposób jaki zna ze szkoły - pytanie do matematyków czy tak jest naprawdę?
Re: Jak podzielić liczbę 730 aby uzyskać 600
Ja tym samym sposobem obliczam wszystko co mi potrzebne np. godzinę pracy 20zł brutto - jeśli chcę wiedzieć ile wynoś netto, jeśli wiem ile jest z 13zł brutto - wychodzi 9,4 netto, więc szukam liczbę żeby 13 podzielić przez tyle żeby wyszło 1, 13 dzielę na 13 = 13 i 9,4 na 13 = 0,72 i 0,72 czyli mnożę razy 20 i wychodzi ile jest za 20zł brutto czyli 14,4zł netto, a dokładny wynik 14,46zł jeśli wcześniej nie zaokrąglać. Od razu wiadomo, że 13 trzeba podzielić przez 13 żeby wyszło 1, ale czasami mam takie zadanie, że muszę wyszukiwać liczbę taką metodą jak wyżej jak coś chcę obliczyć, tu akurat było bardzo łatwo. Jeśli ktoś byłby chętny udzielić odpowiedzi to chciałbym wiedzieć jaki jest sposób, który uczą wszołach na obliczanie tego. Obliczam wszystko co mi potrzebne nawet zużycie prądu danego urządzenia i to najdokładniej jak się da tak jak licznik pokazuje analogowy ten co się kreci - chciałbym też wiedzieć jak Wy byście bez dodatkowego urządzenia - amperomierza obliczyli za pomocą wiedzy ze szkoły ile dane urządzenie zużyje prądu przez 1h - nie czytając na tablice ile dane urządzenie zużywa - producent pisze co innego, a licznik pokazuje co innego. Można poczekać np. godzinę i sprawdzić ile nabiło na liczniku, ale mi nie o to chodzi. Trzeba komputer z monitorem włączyć na 2 minuty i ustawić obciążenie procesora na 50% i z tych 2 minut podać ile zużyje się na godzinę prądu i żeby wynik był bardzo dokładny. To co nabije przez 2 minuty to na cyfrach obrotowych nie wiele się poruszy i w ten sposób nie da się obliczyć dokładnie - ja moim sposobem mogę obliczyć bardzo dokładnie nawet jak dane urządzenie będzie chodziło 1 minute które, będzie zużywało 1 wat na godzinę - chętnie bym się dowiedział waszych sposobów wtedy podam mój. To na pierwszy rzut oka co przeczytacie może wydawać się żartem bądź ironią, ale ja nie żartuję - wszystko wyjdzie w praniu gdy wasze sposoby zawiodą i zabraknie wam wiedzy, których uczą w szkołach, a ja i ludzie nie korzystający z wiedzy ze szkoły sobie zawsze poradzimy i jak zawsze będziemy musieli pomagać tym co bez wiedzy stają się niezaradni. Wy nam wypominacie, że mamy słabą pamięć, że nie jesteśmy zbytnio inteligentni, a my Wam, że bez wiedzy jesteście niezaradni i naiwni po prostu przestajecie myśleć i wtedy my zawsze musimy być ostatnią deską ratunku - może się mylę wiec jak coś proszę sprostować. I zapraszam do dyskusji.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Re: Jak podzielić liczbę 730 aby uzyskać 600
klirat, jeżeli ten temat to troll, to daruj sobie. Jednak niestety jeżeli naprawdę wydaje ci się, że odkryłeś coś nowego, lepszego, szybszego, to jesteś w dużym błędzie.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Jak podzielić liczbę 730 aby uzyskać 600
No nie marnują, bo nie posługują się tak absurdalną metodą.klirat pisze: Może banki sobie radzą w inny sposób i nie marnują pieniędzy, nie wiem?
Doceniam, ale to za mało, by uznać powyższy temat (i Twoje ostatnie wypowiedzi) za całkiem poważny.klirat pisze:Z matematyki byłem bardzo kiepski i się nie uczyłem-dlatego zawsze sam musiałem wymyślać sposoby liczenia.
Nie rozumiem, kim są "Wy" w tym zestawieniu. Domyślam się, że "My" to ludzie, którzy uważają szkołę za zbędną, mają niewielką wiedzę o wszystkim, są mało inteligentni.klirat pisze: wszystko wyjdzie w praniu gdy wasze sposoby zawiodą i zabraknie wam wiedzy, których uczą w szkołach, a ja i ludzie nie korzystający z wiedzy ze szkoły sobie zawsze poradzimy i jak zawsze będziemy musieli pomagać tym co bez wiedzy stają się niezaradni. Wy nam wypominacie, że mamy słabą pamięć, że nie jesteśmy zbytnio inteligentni, a my Wam, że bez wiedzy jesteście niezaradni i naiwni po prostu przestajecie myśleć i wtedy my zawsze musimy być ostatnią deską ratunku - może się mylę wiec jak coś proszę sprostować.
Jak podzielić liczbę 730 aby uzyskać 600
Ten temat to nie troll ani trollowanie - jeśli ktoś poczuł się w jakimś stopniu urażony to było to niezamierzone i jak coś przepraszam. A wracając do tematu czy jest osoba, która obliczyłaby zużycie prądu przez komputer i monitor bez amperomierza tylko za pomocą licznika analogowego który chodziłby prze 2 minuty. chodzi mi o zużycie prądu przez godzinę.