Forumowy Facebook
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Forumowy Facebook
Może warto reanimować stronę matematyka.pl na Facebooku. Nawet jeśli nie miałaby być reklamą Forum to przynajmniej niech będzie miejscem informacji dotyczących terminu wznowienia działania Forum w przypadku awarii. Co o tym myślicie?
A swoją drogą, czy ktoś zna przyczynę ostatnich awarii. Przykładowo dzisiaj rano (ok 6.00) znowu nie mogłem wejść na forum z powodu jakiegoś błędu systemu.
A swoją drogą, czy ktoś zna przyczynę ostatnich awarii. Przykładowo dzisiaj rano (ok 6.00) znowu nie mogłem wejść na forum z powodu jakiegoś błędu systemu.
Forumowy Facebook
A po co ten facebook w ogóle? Posty jakie tam widzę to tylko wrzucanie zadań, żadnych dyskusji, nic w sumie. Więc co jest martwe niech pozostanie martwe. No chyba, że tam ktoś zacznie klepać zadanka.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Forumowy Facebook
Chyba nikt z Administratorów tam nie zagląda, bo na dwukrotne umieszczone pytania: Czy wiadomo, kiedy forum będzie działało? nie otrzymałem odpowiedzi.
- tajnosagentos
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Forumowy Facebook
Forum matematyczne przenieść na faceboka? hmmm... a może na Naszą Klasę?
Zacytuję słowa wieszcza:
,,Będę szczęśliwy niestety
jeśli ta matma zbłądzi pod strzechy,
Trafi na faceboka a nawet pudelka,
Nauczy się jej wuj Leon oraz ciotka Helka"
Zacytuję słowa wieszcza:
,,Będę szczęśliwy niestety
jeśli ta matma zbłądzi pod strzechy,
Trafi na faceboka a nawet pudelka,
Nauczy się jej wuj Leon oraz ciotka Helka"
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Forumowy Facebook
@ tajnosagentos
Forum ma już stronę na Facebooku, ale nic tam się nie dzieje od kilkunastu miesięcy. Masz do niej odsyłacz w pasku u góry każdej strony (pod napisem matematyka.pl 2.0).
Chodziło mi gównie o to, że może w przypadku dłuższej awarii Forum to tam pojawi się informacja od administracji o terminie wznowienia działalności. A że ostatnio było trochę przerw, a ja byłem zainteresowany takową informacją, to poruszyłem ten wątek.
@ miodzio1988,
Od zadań to jest forum. Stronę na Facebooku widzę raczej jako wizytówkę Forum, taki folder informacyjny który m.in. może sugerować zarejestrowanie się na Forum gdzie pomogą w rozwiązaniu zadania.
Forum ma już stronę na Facebooku, ale nic tam się nie dzieje od kilkunastu miesięcy. Masz do niej odsyłacz w pasku u góry każdej strony (pod napisem matematyka.pl 2.0).
Chodziło mi gównie o to, że może w przypadku dłuższej awarii Forum to tam pojawi się informacja od administracji o terminie wznowienia działalności. A że ostatnio było trochę przerw, a ja byłem zainteresowany takową informacją, to poruszyłem ten wątek.
@ miodzio1988,
Od zadań to jest forum. Stronę na Facebooku widzę raczej jako wizytówkę Forum, taki folder informacyjny który m.in. może sugerować zarejestrowanie się na Forum gdzie pomogą w rozwiązaniu zadania.
Forumowy Facebook
No to takich sugestii nie widzę na tronie mat.pl, widzę natomiast prośby o rozwiązywanie zadań...Jak mam to rozumieć?Od zadań to jest forum. Stronę na Facebooku widzę raczej jako wizytówkę Forum, taki folder informacyjny który m.in. może sugerować zarejestrowanie się na Forum gdzie pomogą w rozwiązaniu zadania.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Forumowy Facebook
Więc należałoby taką informację tam umieścić, a na wzmiankowane przez Ciebie posty odpowiadać odsyłając ich autorów do Forum.
Brak reakcji na mój temat może potwierdzać Twoją tezę aby strona nadal była martwa. Mnie jednak niepokoją problemy z działaniem forum. Dziś od 5.45 do 6.10 kiedy próbowałem zalogować się na Forum miałem informację:a to, że Forum działa teraz, wcale nie uspokaja.
Brak reakcji na mój temat może potwierdzać Twoją tezę aby strona nadal była martwa. Mnie jednak niepokoją problemy z działaniem forum. Dziś od 5.45 do 6.10 kiedy próbowałem zalogować się na Forum miałem informację:
Kod: Zaznacz cały
General Error
SQL ERROR [ mysqli ]
Too many connections [1040]
An sql error occurred while fetching this page. Please contact an administrator if this problem persists.
- OtherSideMirror
- Posty: 0
- Rejestracja: 22 lut 2017, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nieznana
Forumowy Facebook
Jest prawie już dwa miliony postów forum się robi coraz cięższe i dlatego coraz wolniej działa czasem się zawiesza w końcu przestanie działać jak nastąpi stan nasycenia postami...
Zwykłe prawo fizyki.
Zwykłe prawo fizyki.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Forumowy Facebook
Pewnie można je odciążyć usuwając ponad 40000 martwych dusz, czyli użytkowników którzy nigdy nie napisali ani jednego postu i nie zaglądają na forum. Albo stare posty w których wygasły linki do rysunków.
Ale pewnie i tak przez tyle lat działalności forum wymieniano i serwer, i łącza, a to załatwiało problem 'nasycenia' o ile kiedykolwiek taki problem się pojawił. W końcu pliki tekstowe nie ważą tak dużo.
PS
Czyżby zachodziła tożsamość:
tajnosagentos = OtherSideMirror=Arek1357
-- 26 lut 2017, o 12:48 --
O, znowu Forum nie działało kilkanaście godzin.
-- 27 lut 2017, o 16:01 --
A teraz kilkadziesiąt minut.
-- 28 lut 2017, o 13:50 --
i dziś o 6.30 Forum nie działało-- 2 mar 2017, o 09:05 --Wczoraj między 6.00 a 6.30 bezskutecznie próbowałem się zalogować, ciągle miałem: General Error.
Ale pewnie i tak przez tyle lat działalności forum wymieniano i serwer, i łącza, a to załatwiało problem 'nasycenia' o ile kiedykolwiek taki problem się pojawił. W końcu pliki tekstowe nie ważą tak dużo.
PS
Czyżby zachodziła tożsamość:
tajnosagentos = OtherSideMirror=Arek1357
-- 26 lut 2017, o 12:48 --
O, znowu Forum nie działało kilkanaście godzin.
-- 27 lut 2017, o 16:01 --
A teraz kilkadziesiąt minut.
-- 28 lut 2017, o 13:50 --
i dziś o 6.30 Forum nie działało-- 2 mar 2017, o 09:05 --Wczoraj między 6.00 a 6.30 bezskutecznie próbowałem się zalogować, ciągle miałem: General Error.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Forumowy Facebook
Najwyraźniej strona Forum na Facebooku nadal będzie nieaktywna. Ale problemy z dostępem do Forum wciąż występują. Ot jak choćby dziś, kiedy kilkanaście moich prób od 5.00 do 5.50 kończyło się komunikatem:
General Error
SQL ERROR [ mysqli ]
Too many connections [1040]
An sql error occurred while fetching this page. Please contact an administrator if this problem
Forumowy Facebook
A ja myślałem, ze na forum za często wchodzę, wowO, znowu Forum nie działało kilkanaście godzin.
-- 27 lut 2017, o 16:01 --
A teraz kilkadziesiąt minut.
-- 28 lut 2017, o 13:50 --
i dziś o 6.30 Forum nie działało
-- 2 mar 2017, o 09:05 --
Wczoraj między 6.00 a 6.30 bezskutecznie próbowałem się zalogować, ciągle miałem: General Error.
Forumowy Facebook
Strona Facebooka powinna działać na zasadzie fanpage. Ona ma innych odbiorców niż forum. Co do samego forum, powinniśmy się skupić na ciekawych zadaniach/problemach, a pytania leni, którym nie chce się odrabiać zadań domowych, powinno się usuwać na poziomie moderacji. Przecież po bezpłatne korepetycje piszą tu często miernoty nie potrafiące nie tylko dodać ułamków, ale też nie znające tabliczki mnożenia. Takich ludzi powinniśmy się wystrzegać. Co żałosne, czasem tymi miernotami są studenci matematyki. Forum ma być miejscem wymiany myśli, podsuwania pomysłów, a nie miejscem odrabiania za kogoś zadań domowych.
W mojej opinii nie służy forum dobrze utrzymywanie działów fizycznego, chemicznego itp. Jak matematyka, to matematyka. Wyrzuciłbym quizy filmowy, muzyczny. Zostawiłbym wszystko, co ma ścisły związek z matematyką. Reszta jest tu zbędna. To oczywiście moja osobista opinia.
W mojej opinii nie służy forum dobrze utrzymywanie działów fizycznego, chemicznego itp. Jak matematyka, to matematyka. Wyrzuciłbym quizy filmowy, muzyczny. Zostawiłbym wszystko, co ma ścisły związek z matematyką. Reszta jest tu zbędna. To oczywiście moja osobista opinia.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Forumowy Facebook
Fizyka ma ścisły związek z matematyką (choć w żaden sposób nie przynależy do matematyki). Quiz filmowy też - np. liczenie ile razy dana osoba odpowiedziała w quizie poprawnie to rachunki, a (to jest lemat, dowód w Telegazecie na str. 666) matematyka to rachunki, czyli ścisły wniosek występuje, quod erat demonstrandum.
Forumowy Facebook
Film i matematyka mają związek taki, że Patrick Billingsley wystąpił w epizodzie w filmie Nietykalni de Palmy.