Ekstraordynaryjnie oporna pochodna funkcji
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Ekstraordynaryjnie oporna pochodna funkcji
Oblicz pochodną funkcji \(\displaystyle{ f(x)=x^2 \sin x}\) w punkcie \(\displaystyle{ x_0=0}\)
Proszę, pomóżcie, kochani Nie każdy urodził się matemagikiem, więc prościej będzie, jeśli mi podacie wynik lub wpiszecie na wolframalpha (ja próbowałem i to jest za trudne ). Za pomoc hojną ręką rozdaję punkty "pomógł"
Z góry dzięki, jak ktoś ładnie opisze, to dam też na mszę w jego intencji (tylko poproszę wtedy nazwisko).
Pozdrawiam Was serdecznie i miłego wieczoró.
Proszę, pomóżcie, kochani Nie każdy urodził się matemagikiem, więc prościej będzie, jeśli mi podacie wynik lub wpiszecie na wolframalpha (ja próbowałem i to jest za trudne ). Za pomoc hojną ręką rozdaję punkty "pomógł"
Z góry dzięki, jak ktoś ładnie opisze, to dam też na mszę w jego intencji (tylko poproszę wtedy nazwisko).
Pozdrawiam Was serdecznie i miłego wieczoró.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2017, o 22:13 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Musiałem przenieść do hyde-parku
Powód: Musiałem przenieść do hyde-parku
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Ekstraordynaryjnie oporna pochodna funkcji
Szkoda, że nie napisałeś mi rozwiązania.
Więc robię tak:
\(\displaystyle{ f'(x)=(x^2 \sin x)'=2x \sin x+x^2 \sin( x')=2x^2 \sin +x^2 \sin(1)=2x^2 \sin +x^2 \cdot 1}\)
Teraz podstawiam \(\displaystyle{ x_0=0}\) i wychodzi \(\displaystyle{ 0 \cdot \sin+0\cdot 1}\).
Dobrze??? Bo w odpowiedziach jest jakoś inaczej. Pewnie błąd w odpowiedziach.
-- 10 lut 2017, o 22:06 --
Proszę, bądźcie tak mili i sprawdźcie, dam "pomógł", a nawet zrobię risotto.
-- 10 lut 2017, o 22:10 --
Widzę, że tutaj userzy są mało pomocni, ja się napracowałem, bo przecież napisałem rozwiązanie i wystarczy, że skomentujeće "tak" albo "nie" i za to są do zgarnięcia punkty pomocy, ale nie, lepiej mnie olać. Nie każdy musi być mistrzem matematyki, za to Wy może np. nie pokonalibyście mnie w (Ti)tanicu brzucha I ja się z Was z tego powodu nie śmieję, a mógłbym. -- 10 lut 2017, o 22:12 --Weźcie w ogóle usuńcie ten wątek, skoro nie chcecie mi pomóc, a Admini grają w tenisa stołowego rakietami do tenisa ziemnego. Ale im pojechałem.
Więc robię tak:
\(\displaystyle{ f'(x)=(x^2 \sin x)'=2x \sin x+x^2 \sin( x')=2x^2 \sin +x^2 \sin(1)=2x^2 \sin +x^2 \cdot 1}\)
Teraz podstawiam \(\displaystyle{ x_0=0}\) i wychodzi \(\displaystyle{ 0 \cdot \sin+0\cdot 1}\).
Dobrze??? Bo w odpowiedziach jest jakoś inaczej. Pewnie błąd w odpowiedziach.
-- 10 lut 2017, o 22:06 --
Proszę, bądźcie tak mili i sprawdźcie, dam "pomógł", a nawet zrobię risotto.
-- 10 lut 2017, o 22:10 --
Widzę, że tutaj userzy są mało pomocni, ja się napracowałem, bo przecież napisałem rozwiązanie i wystarczy, że skomentujeće "tak" albo "nie" i za to są do zgarnięcia punkty pomocy, ale nie, lepiej mnie olać. Nie każdy musi być mistrzem matematyki, za to Wy może np. nie pokonalibyście mnie w (Ti)tanicu brzucha I ja się z Was z tego powodu nie śmieję, a mógłbym. -- 10 lut 2017, o 22:12 --Weźcie w ogóle usuńcie ten wątek, skoro nie chcecie mi pomóc, a Admini grają w tenisa stołowego rakietami do tenisa ziemnego. Ale im pojechałem.
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Ekstraordynaryjnie oporna pochodna funkcji
Dobrze, ale wiem po co się tak męczyć. Można przecież od razu podstawić \(\displaystyle{ 0}\), wtedy \(\displaystyle{ f(x) = 0 \cdot \sin 0}\), a więc również \(\displaystyle{ f'(0)=0' = 0}\)...
Widać, że z jakiegoś eTrapeza się uczysz i to pewnie jeszcze na pamięć.
Błąd w odpowiedziach tłumaczę tym, że to pewnie jakiś lewicowy autor pisał, co nic nie potrafi, bo jak wiadomo tylko porządni katolicy powinni się brać za matematykę i też fizykę i też wszystkie inne nauki. Potem powstają takie teorie, jak ta cała teoria strun, albo wielkiego wybuchu, albo jakieś czarne dziury se wymyślają. Nie widziałem czarnej dziury nigdy, więc nie uwierzę. Czy też na przykład teoria ewolucji... Skoro taka dobra, to czemu tylko "teoria"? A poza tym jak człowiek się wziął z małpy, to czemu teraz małpy się nie zmieniają w ludzi, no?! Mętne to wszystko i tyle. Tak to jest, niedbalstwo, olewactwo, lewactwo, ignorancja.
Widać, że z jakiegoś eTrapeza się uczysz i to pewnie jeszcze na pamięć.
Błąd w odpowiedziach tłumaczę tym, że to pewnie jakiś lewicowy autor pisał, co nic nie potrafi, bo jak wiadomo tylko porządni katolicy powinni się brać za matematykę i też fizykę i też wszystkie inne nauki. Potem powstają takie teorie, jak ta cała teoria strun, albo wielkiego wybuchu, albo jakieś czarne dziury se wymyślają. Nie widziałem czarnej dziury nigdy, więc nie uwierzę. Czy też na przykład teoria ewolucji... Skoro taka dobra, to czemu tylko "teoria"? A poza tym jak człowiek się wziął z małpy, to czemu teraz małpy się nie zmieniają w ludzi, no?! Mętne to wszystko i tyle. Tak to jest, niedbalstwo, olewactwo, lewactwo, ignorancja.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Ekstraordynaryjnie oporna pochodna funkcji
Benny01, dzięki! Jednak można na kogoś liczyć. To w takim razie napiszę maila do autora zbioru zadań, że mieli błąd drókarski. Przecież ktoś może rozwiązywać to samo zadanie i potem będzie się martfić, że ma źle. Będę rycerzem światłości!
NogaWeza, wcale nie uczę się na pamięć, miałem 1000% z rozszerzonej matematyki i umiem rozwiązać zadanie 4. z 64 OLIMPIADY MATEMATYCZNEJ, więc umjem myśleć Dlaczego mnie tak obrażasz? Odpowiem wierszygiem:
Twój nick jest głupi, bo wąż ma nogę, wiem bo widziałem jak chował tę nogę.
Co to eTrapez? Jakiś trapez w trójwymiarze? A może w n-wymiarowej przestrzeni No bo "e" jak "enwymiarowy". Ale jestem bystry.
Tyle dobrego, że też nie lubisz lewactwa. Tylko jag to się ma do tego, że jesteś facetem a masz nick "noga" jak kobieta? Gender, LGBT, zakopać
NogaWeza, wcale nie uczę się na pamięć, miałem 1000% z rozszerzonej matematyki i umiem rozwiązać zadanie 4. z 64 OLIMPIADY MATEMATYCZNEJ, więc umjem myśleć Dlaczego mnie tak obrażasz? Odpowiem wierszygiem:
Twój nick jest głupi, bo wąż ma nogę, wiem bo widziałem jak chował tę nogę.
Co to eTrapez? Jakiś trapez w trójwymiarze? A może w n-wymiarowej przestrzeni No bo "e" jak "enwymiarowy". Ale jestem bystry.
Tyle dobrego, że też nie lubisz lewactwa. Tylko jag to się ma do tego, że jesteś facetem a masz nick "noga" jak kobieta? Gender, LGBT, zakopać
-
- Administrator
- Posty: 34240
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Ekstraordynaryjnie oporna pochodna funkcji
Benny01, ale toby było chamstwo, gdyby tak napisali, przecież mamy test t-Studenta, żeby podkreślić że to chodzi o osobę (Williama Gosseta o pseudonimie "Student"), a nie o jakieś zwierzę, które zamiast się uczyć pije bimber i kopuluje w krzakach, więc trapez Eulera to powinien być ETrapez albo Etrapez, ale na pewno nie eTrapez
NogaWeza, co do teorii ewolucji, to się mylisz, bo to chodzi o to, że człowieg i maupa mają wspólnego przodka - wiem, bo tym przodkiem jest niejaki Adam M., pokazywali go wczoraj w radio.
NogaWeza, co do teorii ewolucji, to się mylisz, bo to chodzi o to, że człowieg i maupa mają wspólnego przodka - wiem, bo tym przodkiem jest niejaki Adam M., pokazywali go wczoraj w radio.
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Ekstraordynaryjnie oporna pochodna funkcji
Premislav, może trochę szacunku i kultury? Ja Ci pomagam z zadaniem, a Ty mnie obrażasz przyrównując do kobiety...
Kobiety to w ogóle powinny być jak mikrofalówki...
Kobiety to w ogóle powinny być jak mikrofalówki...
Ukryta treść:
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Ekstraordynaryjnie oporna pochodna funkcji
Jan Kraszewski, ale co to ma wspólnego z tematem? Poza tym rzeczywiście no super, zadania z cyklu "nierówność między średnimi", to tam na pewno trzeba zastosować nierówność Popoviciu Albo z cyklu "chińskie twierdzenie o resztach"... myślę, że należy w nich rozważyć zastosowanie krzywych elipstycznych. Poco zadania, w których z grubsza wiadomo, co zrobić? A zadania na kolorowanie to miałem w pierwszej klasie na zajęciach z plastyki, pokolorowałem słoneczko i dostałem 6. To też się nie nauczę.
poza tym żeby wziąć udział w konkursie, trzeba mieć konto na Facebooku, a to ostoja lewaków, zablokowali np. "Ocieplanie wizerunku Adolfa Hitlera". Adi nie był taki zły, tylko mógł nie prześladować Żydów, tylko samych czerwonych i rozjebać ZSRR. Żydzi są fajni, bo mają pejsy. No, ewentualnie ci we władzach ZSRR nie mieli pejsów, to ich można nach obóz.-- 10 lut 2017, o 22:57 --Co do kobiet, to ich rolę w społeczeństwie określa akronim
WIFE: washing, fucking, ironing etc.
A jak jakaś nie chce być niczyjom żoną, to do klasztoru ją.
poza tym żeby wziąć udział w konkursie, trzeba mieć konto na Facebooku, a to ostoja lewaków, zablokowali np. "Ocieplanie wizerunku Adolfa Hitlera". Adi nie był taki zły, tylko mógł nie prześladować Żydów, tylko samych czerwonych i rozjebać ZSRR. Żydzi są fajni, bo mają pejsy. No, ewentualnie ci we władzach ZSRR nie mieli pejsów, to ich można nach obóz.-- 10 lut 2017, o 22:57 --Co do kobiet, to ich rolę w społeczeństwie określa akronim
WIFE: washing, fucking, ironing etc.
A jak jakaś nie chce być niczyjom żoną, to do klasztoru ją.
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Ekstraordynaryjnie oporna pochodna funkcji
W pełni popieram. Co do tego, że LGBT zakopać, to gejuw nie lubie, aaale... lesbijki to bym se pooglądał, hehehehehehe.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Ekstraordynaryjnie oporna pochodna funkcji
Ale Ty nie rozómiesz pewnego rozróżnienia, gej to jest jak woli facetuf, lesbijka to jest jak woli kobiety, a społeczność LGBT to ci, co z tym wychodzom na ulicę. Jak ktoś lubi kakaove love albo podobne zabawy, to niech sobie w domu to robi, za grubymi ścianami i przy zaciongnientych rzaluzjach, ale jak się obściskują na przystanku - strzelę z tosta
A fogule to źle kombinujesz. Pacz: gieje to faceci co wolom facetóf, więc powodują zmniejszenie konkurencji (spada popyd na kobity). Lezby to baby co wolom baby, więc mniej bendzie dla Ciebie (spada podasz na kobity)! Faceci hetero powinni lubić gejuf (nie społeczność LGBT, bo to protegowani lewaków i Illuminati), a nie lubić lezbijeg, bo lepiej nie tylko patrzyć. Za to babki bi są super, np. bilingualne, biochemiczki itd.
A fogule to źle kombinujesz. Pacz: gieje to faceci co wolom facetóf, więc powodują zmniejszenie konkurencji (spada popyd na kobity). Lezby to baby co wolom baby, więc mniej bendzie dla Ciebie (spada podasz na kobity)! Faceci hetero powinni lubić gejuf (nie społeczność LGBT, bo to protegowani lewaków i Illuminati), a nie lubić lezbijeg, bo lepiej nie tylko patrzyć. Za to babki bi są super, np. bilingualne, biochemiczki itd.
-
- Administrator
- Posty: 34240
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Ekstraordynaryjnie oporna pochodna funkcji
Oj, chyba jakiś ciężki egzamin dziś był i Premislav musi odreagować... Trochę snu powinno pomóc.
JK
JK