Obliczyć przewrotną kombinację typu:
\(\displaystyle{ \int\sqrt{\frac{x}{x-a}}dx+\int\sqrt{\frac{x-a}{x}}dx=?}\)
podchwytna całka - masters only!
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
podchwytna całka - masters only!
Źle! Należy skorzystać z uniwersalnej metody i przewidzieć po prostu wynik
Jeśli dobrze pamiętam, to chyba Richard Feynman rozwiązywał w ten sposób problemy:
-zapisywał problem
-myślał odpowiednio długo
-zapisywał rozwiązanie
Przepraszam za offtop, ale nie mogłem się powstrzymać.
Jeśli dobrze pamiętam, to chyba Richard Feynman rozwiązywał w ten sposób problemy:
-zapisywał problem
-myślał odpowiednio długo
-zapisywał rozwiązanie
Przepraszam za offtop, ale nie mogłem się powstrzymać.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
podchwytna całka - masters only!
Przepraszam bardzo, ale w takim kontekście nie używamy takiego słowa jak "podchwytna".
Życzę miłego wieczoru.
Aha, można też użyć całkowania przez części: łatwo widać, że jeśli \(\displaystyle{ x>0}\) i \(\displaystyle{ x-a>0}\), to
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \sqrt{ \frac{x-a}{x} }dx=2\sqrt{x}\sqrt{x-a}- \int_{}^{} \sqrt{ \frac{x}{x-a} }dx}\), zaś w przeciwnym razie bierzemy \(\displaystyle{ -(-x)}\) itd.
i wystarczy wyciągnąć wnioski z tematu, który wcześniej założyłaś (i w którym pokazałaś totalny brak kultury osobistej).
PS Ale ze mnie master. Proponuję zrezygnować z takich wyrażeń w nazwach wątków (chyba że to żart, wtedy OK).
-- 3 lip 2016, o 21:45 --
Nie no, wydaje mi się, że z tym "podchwytna" to czysty trolling. Kiepska forma, dałem się złapać.-- 3 lip 2016, o 21:56 --Ba, nawet wniosków z tamtego tematu nie trzeba wyciągać... Ta całka jest tak trywialna, że szkoda gadać. Zważywszy na wypowiedzi z sąsiedniego wątku, można zauważyć, że to wszystko prowokacja.
Życzę miłego wieczoru.
Aha, można też użyć całkowania przez części: łatwo widać, że jeśli \(\displaystyle{ x>0}\) i \(\displaystyle{ x-a>0}\), to
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \sqrt{ \frac{x-a}{x} }dx=2\sqrt{x}\sqrt{x-a}- \int_{}^{} \sqrt{ \frac{x}{x-a} }dx}\), zaś w przeciwnym razie bierzemy \(\displaystyle{ -(-x)}\) itd.
i wystarczy wyciągnąć wnioski z tematu, który wcześniej założyłaś (i w którym pokazałaś totalny brak kultury osobistej).
PS Ale ze mnie master. Proponuję zrezygnować z takich wyrażeń w nazwach wątków (chyba że to żart, wtedy OK).
-- 3 lip 2016, o 21:45 --
Nie no, wydaje mi się, że z tym "podchwytna" to czysty trolling. Kiepska forma, dałem się złapać.-- 3 lip 2016, o 21:56 --Ba, nawet wniosków z tamtego tematu nie trzeba wyciągać... Ta całka jest tak trywialna, że szkoda gadać. Zważywszy na wypowiedzi z sąsiedniego wątku, można zauważyć, że to wszystko prowokacja.