Trickowa funkcja liniowa
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Trickowa funkcja liniowa
Dlaczego nie piszesz na temat?
Walczę jakiś czas z tym zadankiem i nie daję rady. Wydaje mi się, że potrzeba tu świeżego spojrzenia prawdziwego matematyka.
Ja to rozumiem tak, że \(\displaystyle{ y=2x+1=OX}\) , czyli \(\displaystyle{ x= \frac{OX-1}{2}}\) . Dobrze?
Walczę jakiś czas z tym zadankiem i nie daję rady. Wydaje mi się, że potrzeba tu świeżego spojrzenia prawdziwego matematyka.
Ja to rozumiem tak, że \(\displaystyle{ y=2x+1=OX}\) , czyli \(\displaystyle{ x= \frac{OX-1}{2}}\) . Dobrze?
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Trickowa funkcja liniowa
Ale przecież \(\displaystyle{ O \cdot X = O}\) , bo zero razy cokolwiek to zero, więc \(\displaystyle{ x= \frac{-1}{2}}\) . Ładnie rozwiązałeś, zgadza się.
Zastanawiam się tylko, czym jest spowodowana ta desperacka prośba o pomoc.
Zastanawiam się tylko, czym jest spowodowana ta desperacka prośba o pomoc.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Trickowa funkcja liniowa
Super, dzięki wielkie za sprawdzenie!
Tylko mam mały problem. Otóż zaraz potem jest podpunkt b), w którym mam znaleźć punkt przecięcia prostej \(\displaystyle{ y=2x+1}\) z osią \(\displaystyle{ OY}\) i robię analogicznie, czyli:
\(\displaystyle{ 2x+1=OY =0}\) i wychodzi to samo, co poprzednio, a w odpowiedziach niestety jest inaczej.
-- 17 cze 2016, o 17:36 --
Po prostu nie brałem udziału w konkursach matematycznych i przez to brakuje mi obycia z niestandardowymi zadankami, takimi jak np. to powyższe. Ale na szczęście tutaj zawsze można liczyć na pomoc.
Tylko mam mały problem. Otóż zaraz potem jest podpunkt b), w którym mam znaleźć punkt przecięcia prostej \(\displaystyle{ y=2x+1}\) z osią \(\displaystyle{ OY}\) i robię analogicznie, czyli:
\(\displaystyle{ 2x+1=OY =0}\) i wychodzi to samo, co poprzednio, a w odpowiedziach niestety jest inaczej.
-- 17 cze 2016, o 17:36 --
Po prostu nie brałem udziału w konkursach matematycznych i przez to brakuje mi obycia z niestandardowymi zadankami, takimi jak np. to powyższe. Ale na szczęście tutaj zawsze można liczyć na pomoc.
-
- Administrator
- Posty: 34233
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5198 razy
Trickowa funkcja liniowa
Premislav ma fazę, może za dużo się uczy w sesji...NogaWeza pisze:Zastanawiam się tylko czym jest spowodowana ta desperacka prośba o pomoc
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 maja 2016, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 90 razy
Trickowa funkcja liniowa
Kiedyś widziałem podobne zadanie. Wykorzystywało się, że funkcja liniowa dzieli płaszczyznę na dwa zbiory wypukłe. Potem korzystało się z faktu, że każdy zbiór wypukły jest ściągalny, a więc ma typ homotopijny punktu. Tylko nie pamiętam, co się dalej robiło.
--
Aaa, coś mi się przypomniało. Robiło się to jakoś tak: Zważając na to, co powyżej, uprawniony jest rachunek:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}\frac{2x+1}{OY}=\lim_{x\to\infty}\frac{2x+1}{0}=\infty}\) . Dostaliśmy jedną nieskończoność, a więc odpowiedź jest \(\displaystyle{ y=1}\) . Zgadza się?
--
Aaa, coś mi się przypomniało. Robiło się to jakoś tak: Zważając na to, co powyżej, uprawniony jest rachunek:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}\frac{2x+1}{OY}=\lim_{x\to\infty}\frac{2x+1}{0}=\infty}\) . Dostaliśmy jedną nieskończoność, a więc odpowiedź jest \(\displaystyle{ y=1}\) . Zgadza się?
-
- Użytkownik
- Posty: 22204
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3753 razy
Trickowa funkcja liniowa
Ale tu idzie tak samo:
\(\displaystyle{ y=2\cdot OX+1=2\cdot O\cdot X+1=1}\)
Premislav, co bierzesz, że masz takie fajne odjazdy?
\(\displaystyle{ y=2\cdot OX+1=2\cdot O\cdot X+1=1}\)
Premislav, co bierzesz, że masz takie fajne odjazdy?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Trickowa funkcja liniowa
Jesteście wspaniali, dziękuję za pomoc!
Jedynym narkotykiem, z którego korzystam, jest alkohol (jednakże w umiarkowanych ilościach, a i pisząc ten wątek, nie byłem po spożyciu). Po prostu mam specyficzne poczucie humoru (niektórzy powiedzieliby, że najzwyczajniej w świecie kiepskie, ale po co się przejmować takimi szczegółami...).
Jedynym narkotykiem, z którego korzystam, jest alkohol (jednakże w umiarkowanych ilościach, a i pisząc ten wątek, nie byłem po spożyciu). Po prostu mam specyficzne poczucie humoru (niektórzy powiedzieliby, że najzwyczajniej w świecie kiepskie, ale po co się przejmować takimi szczegółami...).