Witam serdecznie.
Mam do wykonania mnożenie
\(\displaystyle{ 28\cdot 32}\). Wykonałem je z wykorzystaniem wzoru skróconego mnożenia, no i fajnie, jest wynik, ale chciałbym spytać, jaka jest reszta z tego mnożenia??
Jak na moje oko to powinna to być odwrotność \(\displaystyle{ 4}\), czyli \(\displaystyle{ 0,25}\), bo reszta z dzielenia \(\displaystyle{ 32}\) przez \(\displaystyle{ 28}\) to jest cztery, a dzielenie to mnożenie przez odwrotność. Nie jestem jednak pewien, zatem zwracam się do Was z gorącą prośbą o potwierdzenie lub zaprzeczenie. Z góry dziękuję za pomoc.
Z wyrazami szacunku, ja.
Reszta z mnożenia
-
- Użytkownik
- Posty: 926
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 274 razy
Reszta z mnożenia
Coś takiego:
\(\displaystyle{ 28 \cdot 32 = (30-2) \cdot (30+2) = 30^2 - 2^2 = 900 - 4 = 896}\)
A może tak:
\(\displaystyle{ 13 \cdot 93 = 31 \cdot 39 = (35-4)(35+4) = 3 \cdot 4|5^2 - 4^2 = 1225 - 16 = 1209}\)
Inny przykład:
\(\displaystyle{ 24 \cdot 84 = 42 \cdot 48 = (45-3)(45+3) = 4 \cdot 5|5^2 - 3^2 = 2025 - 9 = 2016}\)
\(\displaystyle{ 28 \cdot 32 = (30-2) \cdot (30+2) = 30^2 - 2^2 = 900 - 4 = 896}\)
A może tak:
\(\displaystyle{ 13 \cdot 93 = 31 \cdot 39 = (35-4)(35+4) = 3 \cdot 4|5^2 - 4^2 = 1225 - 16 = 1209}\)
Inny przykład:
\(\displaystyle{ 24 \cdot 84 = 42 \cdot 48 = (45-3)(45+3) = 4 \cdot 5|5^2 - 3^2 = 2025 - 9 = 2016}\)