Co sprawia ci przyjemność
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Co sprawia ci przyjemność
A co ciekawego powiesz o kombinatoryce skoro tak kombinujesz masz jakieś w tym względzie doświadczenia, jakich narzędzi używasz do swoich obliczeń? Pozdrawiam.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Co sprawia ci przyjemność
Spożycie piwa i wódki. No i niekiedy czytanie, ale książka musi być odpowiednia.
Kombinatoryka też jest fajna - ostatnio znajdowałem jawny wzór na n-ty wyraz ciągu rekurencyjnego \(\displaystyle{ (a_{n})_{n \in \NN^{+}}}\) zadanego warunkami
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{1}=1\\a_{n+1}=2a_{n} \text{ dla } n \ge 1 \end{cases}}\)
z użyciem funkcji tworzących. Super zabawa, polecam.
Kombinatoryka też jest fajna - ostatnio znajdowałem jawny wzór na n-ty wyraz ciągu rekurencyjnego \(\displaystyle{ (a_{n})_{n \in \NN^{+}}}\) zadanego warunkami
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{1}=1\\a_{n+1}=2a_{n} \text{ dla } n \ge 1 \end{cases}}\)
z użyciem funkcji tworzących. Super zabawa, polecam.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Co sprawia ci przyjemność
To jak mowa o kombinatoryce przywalę czymś bardzo ciężkim:
\(\displaystyle{ p(n)= \frac{1}{ \sqrt{2} \pi } \sum_{k=1}^{ \infty } \sqrt{k}\left\{ \sum_{0 \le m \le k;(m,k)=1}^{}e^{\pi i\left[ s(m,k)- \frac{2nm}{k} \right] } \frac{d}{dn}\left( \frac{1}{ \sqrt{n- \frac{1}{24} } } \sinh \left[ \frac{\pi}{k} \sqrt{ \frac{2}{3}\left( n- \frac{1}{24} \right) } \right] \right)\right\}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ s(m,k)=\frac{(2m-k)!}{(k-1)!} \sum_{s=0}^{m-k}\left[ \frac{1}{(m+s)(m-k-s)!(m-k+s)!} \sum_{j=0}^{s} \frac{(-1)^jj^{m-k+s}}{j!(s-j)!}\right]}\)
Inżynierowie i chemicy uwielbiają takie wzory ( dla nich to jest jak micha miodu).
Bo łykają każdy wzór jak foka rybę.
Matematycy na temat takich wzorów nie wypowiadają się, unikają ich drwiąco się uśmiechając.
Kolega na widok wzoru na deltę dostaje drgawek dlatego jakby zobaczył coś takiego mogłoby się
to zakończyć zgonem.
Fizycy kwantowi nie posiadają się ze szczęścia , że coś takiego istnieje.
W szkołach każdego typu wzory takie są ocenzurowane klauzulą najwyższej tajności.
(Nic się o nich nie mówi i temat omija szerokim łukiem).
Mówienie o takich wzorach wśród matematyków jest wielkim nietaktem.
\(\displaystyle{ p(n)= \frac{1}{ \sqrt{2} \pi } \sum_{k=1}^{ \infty } \sqrt{k}\left\{ \sum_{0 \le m \le k;(m,k)=1}^{}e^{\pi i\left[ s(m,k)- \frac{2nm}{k} \right] } \frac{d}{dn}\left( \frac{1}{ \sqrt{n- \frac{1}{24} } } \sinh \left[ \frac{\pi}{k} \sqrt{ \frac{2}{3}\left( n- \frac{1}{24} \right) } \right] \right)\right\}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ s(m,k)=\frac{(2m-k)!}{(k-1)!} \sum_{s=0}^{m-k}\left[ \frac{1}{(m+s)(m-k-s)!(m-k+s)!} \sum_{j=0}^{s} \frac{(-1)^jj^{m-k+s}}{j!(s-j)!}\right]}\)
Inżynierowie i chemicy uwielbiają takie wzory ( dla nich to jest jak micha miodu).
Bo łykają każdy wzór jak foka rybę.
Matematycy na temat takich wzorów nie wypowiadają się, unikają ich drwiąco się uśmiechając.
Kolega na widok wzoru na deltę dostaje drgawek dlatego jakby zobaczył coś takiego mogłoby się
to zakończyć zgonem.
Fizycy kwantowi nie posiadają się ze szczęścia , że coś takiego istnieje.
W szkołach każdego typu wzory takie są ocenzurowane klauzulą najwyższej tajności.
(Nic się o nich nie mówi i temat omija szerokim łukiem).
Mówienie o takich wzorach wśród matematyków jest wielkim nietaktem.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Co sprawia ci przyjemność
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Partition_%28number_theory%29