Szklanka wódki (250 g) zabija około 1000-2000 komórek nerwowych w naszym mózgu. Komórki nerwowe się nie regenerują. Ludzki mózg składa się z około 3 miliardów komórek nerwowych, z czego używamy na co dzień około 10% z nich. Zatem około 2,7 miliarda komórek jest niepotrzebnych.
Szklanka wódki zabija 1000 komórek nerwowych. Człowiek może bez obawy o swoje zdrowie wypić 2 700 000 szklanek wódki.
Przeliczamy:
1 butelka (750 g) = 3 szklanki,
zatem: 2 700 000 / 3 = 900 000 butelek.
Zakładając, że maksymalny wiek przeciętnego alkoholika wynosi 55 lat, a zaczyna on pić, powiedzmy mając 15 lat, to mamy 40 lat stażu.
Przeliczamy lata na dni:
40 * 365 = 14600 dni picia.
Jeżeli możemy wypić 900 000 butelek bez obawy o nasze komórki nerwowe to:
900 000 / 14 600 = 62 butelki wódki dziennie!
Wniosek:
Aby umrzeć z braku komórek nerwowych musielibyśmy pić po 20 butelek wódki na śniadanie, 20 - na obiad i 30 - na kolację...
KAMIEŃ Z SERCA! GORZAŁKA DLA WSZYSTKICH!
Podaj dalej, żeby ludzie nie żyli w nieświadomości.
Szklanka Wódki
Szklanka Wódki
Po pierwsze informacja o wykorzystywaniu 10% mózgu to totalna bzdura. (Jeżeli chcesz się ze mną kłócić to wytnij sobie kawałek i pogadamy :])
Po drugie pić szklankami to tak niekulturalnie trochę
Po drugie pić szklankami to tak niekulturalnie trochę
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Szklanka Wódki
W październikowym wydaniu magazynu „Alcoholism: Clinical & Experimantal Research” można przeczytać:
"Naukowiec Thomas P. Bereford wraz ze współpracownikami wykorzystując rezonans magnetyczny (magnetic resonance imaging) dokonał analizy różnic pomiędzy mózgami mężczyzn pijących alkohol, a pozostających w abstynencji. Jak się okazało, mężczyźni nadużywający alkoholu mieli ubytki tkanki w hipokampie. Jak stwierdza Bereford, wielu naukowców uważa hipokamp za strukturę wspomagającą mózg w procesach uczenia się oraz zapamiętywaniem rzeczy, które ostatnie się wydarzyły (tzw. pamięć „ świeża”)."
Alkohol powoduje: Trudności w chodzeniu, zamazany obraz, bełkotliwą mowę, zwolniony czas reakcji, nadweręża pamięć. Nie trzeba od razu doprowadzić człowieka do śmierci aby dowiedzieć się o szkodliwości alkoholu - pitego w nadmiarze. Poza tym współczuję ludziom, którzy już się od niego uzależnili, alkohol utrudnia, a w końcu uniemożliwia współżycie seksualne. Przewlekle, wieloletnie spożywanie alkoholu prowadzi do uszkodzenia czynności hormonalnej jąder, spadek poziomu testosteronu w organizmie, utratę popędu seksualnego oraz zaburzenia erekcji i kłopoty z doprowadzeniem do wytrysku.
Jeśli chodzi o mózg to proszę poparzeć tylko:
Poza tym gdy kobieta w ciąży nadużywa alkoholu - jej dziecko ma taki mózg:
więc jest to nie tylko szkodliwe dla osoby pijącej ale też dla potomków.
"Naukowiec Thomas P. Bereford wraz ze współpracownikami wykorzystując rezonans magnetyczny (magnetic resonance imaging) dokonał analizy różnic pomiędzy mózgami mężczyzn pijących alkohol, a pozostających w abstynencji. Jak się okazało, mężczyźni nadużywający alkoholu mieli ubytki tkanki w hipokampie. Jak stwierdza Bereford, wielu naukowców uważa hipokamp za strukturę wspomagającą mózg w procesach uczenia się oraz zapamiętywaniem rzeczy, które ostatnie się wydarzyły (tzw. pamięć „ świeża”)."
Alkohol powoduje: Trudności w chodzeniu, zamazany obraz, bełkotliwą mowę, zwolniony czas reakcji, nadweręża pamięć. Nie trzeba od razu doprowadzić człowieka do śmierci aby dowiedzieć się o szkodliwości alkoholu - pitego w nadmiarze. Poza tym współczuję ludziom, którzy już się od niego uzależnili, alkohol utrudnia, a w końcu uniemożliwia współżycie seksualne. Przewlekle, wieloletnie spożywanie alkoholu prowadzi do uszkodzenia czynności hormonalnej jąder, spadek poziomu testosteronu w organizmie, utratę popędu seksualnego oraz zaburzenia erekcji i kłopoty z doprowadzeniem do wytrysku.
Jeśli chodzi o mózg to proszę poparzeć tylko:
Poza tym gdy kobieta w ciąży nadużywa alkoholu - jej dziecko ma taki mózg:
więc jest to nie tylko szkodliwe dla osoby pijącej ale też dla potomków.
- Hamster
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 5 lis 2006, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 16 razy
Szklanka Wódki
Lady Tilly, Jakich by tutaj zdjęc nie było, tragicznych opowieści itp. to alkohol i tak będzie spożywany przez ludzi. A kto ile i jak często pije to już jego sprawa. Poza tym żaden lekarz nie podpisze się pod tym, że alkohol jest szkodliwy, raczej nadmierna ilość alkoholu szkodzi zdrowiu.
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Szklanka Wódki
Ponieważ alkohol nie jest szkodliwy dla ludzkiego organizmu! To produkty powstałe przez "przetwożenie" (przez organizm oczywiście) go są szkodliwe, ale sam alkohol - nie.Hamster pisze:Poza tym żaden lekarz nie podpisze się pod tym, że alkohol jest szkodliwy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Szklanka Wódki
Nie zachęcam do tego żeby w ogóle nie pić. Mi samej czasem przydarza się wypić - dwa piwa na raz... mam wtedy humorek i chochliki w oczach tak jak tutaj: Po dwóch piwach średniooprocentowanych już doznaje lekkiego szumu w głowie i tak właśnie wyglądam.Hamster pisze:Lady Tilly,... to alkohol i tak będzie spożywany przez ludzi. A kto ile i jak często pije to już jego sprawa....