Film matematyczny

Awatar użytkownika
Sokół
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 451
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 55 razy

Film matematyczny

Post autor: Sokół »

Mamy wakacje, urlopy, odpoczynki etc. Czasem nad morzem, za granicą, ale zdarza się w domu. Wtedy można obejrzeć film. I tutaj takie pytanie do Was, znacie jakieś filmy o matematykach/matematyce? Udało mi się odszukać jak na razie trzy:


http://pi.filmweb.pl/
Mile widziane komentarze co do tych i innych filmów
superplayer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 5 kwie 2005, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 36 razy

Film matematyczny

Post autor: superplayer »

Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Film matematyczny

Post autor: ariadna »

Dowód- niezły, choć czuje się lekki niedosyt
Pi-dobre, nawet bardzo
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Film matematyczny

Post autor: scyth »

A serial? Wg. mnie doskonały - Numb3rs. A jak poszukacie to na stronie Texas Instruments są zadania do każdego odcinka.
Awatar użytkownika
Sokół
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 451
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 55 razy

Film matematyczny

Post autor: Sokół »

przed chwilą skończyłem oglądać "Piękny umysł". Film ŚWIETNY, polecam każdemu. Jestem ciekawe czy J. Nash na serio tak szybko widział te kody i różne takie

jestem pod wrażeniem.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Film matematyczny

Post autor: Lady Tilly »

Przed chwilką wyszli ode mnie goście - oglądaliśmy wspólnie film "Pi" - oczywiście oglądałam już go wcześniej - każdy film oglądany w grupie a zaproponowany przeze mnie musi wcześniej przejść "cenzurę" u mnie. Szczerze mówiąc troszkę miałam cykora proponując go moim gościom ale... przeliczyłam się, bo film spodobał sie gościom równie mocno jak i mnie. Polecam ten film.
BartekPwl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 9 gru 2007, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa / Gliwice
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 19 razy

Film matematyczny

Post autor: BartekPwl »

Sokół pisze:przed chwilą skończyłem oglądać "Piękny umysł". Film ŚWIETNY, polecam każdemu. Jestem ciekawe czy J. Nash na serio tak szybko widział te kody i różne takie

jestem pod wrażeniem.
Wiem, że trochę odgrzebuję stare posty, ale nie mogłem się w tym wypadku powstrzymać:P otóż "Piękny umysł" jest adaptacją książki o Johnie Nashu pod tym samym tytułem (autorka Sylvia Nasar bodajże). Można się z niej dowiedzieć o wiele więcej o tym matematyku (np. to że postać grana przez Jeniffer Conelly odzwierciedla tak naprawdę dwie kobiety z życia Nasha itp:) ).
elodymek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 11 gru 2007, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 4 razy

Film matematyczny

Post autor: elodymek »

Też polecam film "Piękny umysł", najlepszy jest moment gdy wszyscy matematycy w pewnym klubie/kawiarni oddają Nash'owi swoje pióra w dowód uznania i szacunku.
Katolik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 28 wrz 2007, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 2 razy

Film matematyczny

Post autor: Katolik »

Ej a skad wy macie te filmy ??? Bo ja tez chce ogladnąć !!!
Landru
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 10 gru 2007, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Film matematyczny

Post autor: Landru »

na pewno z legalnych źródeł
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Film matematyczny

Post autor: scyth »

no teraz filmy są taniutkie:
buntownik z wyboru - 9,29 zł za DVD (empik)
dowód - 27,99 zł za DVD (empik)
piekny umysł - 20 zł DVD (allegro)
zaudi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 26 razy

Film matematyczny

Post autor: zaudi »

Jest taki serial "wzór"
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Film matematyczny

Post autor: scyth »

czyli Numb3rs - czwarty post.
Już czwarty sezon leci, choć szczerze mówiąc zaczyna się robić nudne i coraz bardziej naciągane (naciągane jeśli chodzi o wyciąganie takich dokładnych wniosków z takich badziewnych danych w tak krótkim czasie) - ale nadal miło słyszeć jak bohater używa poprawnej terminologii matematycznej w miejscu, w którym faktycznie mogłaby być użyteczna.
rafi111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 13 lis 2007, o 10:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Film matematyczny

Post autor: rafi111 »

film jet genialny!
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11378
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Film matematyczny

Post autor: mol_ksiazkowy »


Moebius Transformations Revealed


Matemáticos en la Historia

http://pl.youtube.com/watch?v=xD72srpm5 ... re=related
Truques de matemática

http://pl.youtube.com/watch?v=hb0edtjO6 ... re=related
Método visual de multiplicaçao

etc
ODPOWIEDZ