Witam Szanownych Panów Matematyków, jestem uczniem klasy 3 w liceum, lubię rozważać nad
pewnymi rzeczami, ale mniejsza o to...
Nurtuje mnie pewne zagadnienie.
Mając funkcję przeniesioną na oś \(\displaystyle{ xy}\) (np \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{2}}\) .
Wychodzi nam piękna asymptota zarówno przy osi \(\displaystyle{ x}\) jak i \(\displaystyle{ y}\).
Przypuszczając, że w którymś momencie na osi x, która biegnie w nieskończoność \(\displaystyle{ \infty}\)
postawić punkt (np między \(\displaystyle{ + \infty}\) , a \(\displaystyle{ - \infty}\) , nie odwrotnie, ponieważ jest to po prostu \(\displaystyle{ x=0}\)) Jakby w tym teoretycznie postawionym punkcie nakreślić kolejną oś np \(\displaystyle{ x _{2}}\) i w identyczny sposób postąpić z \(\displaystyle{ y}\) i stworzyć (analogicznie) \(\displaystyle{ y _{2}}\) powstałby nam de facto "płotek" ( #, tylko z osiami oczywiście prostopadle leżącymi do siebie) i można by było tworzyć je w nieskończoność ... to pomyśleć by jakie rzeczy działyby się z asymptotami! teoretycznie połączyłyby się i przecięły w nieskończonym odstępie na!
Wyszedłby nam nie okrąg, ale coś w na kształt kwadratu z zaokrąglonymi i krzywymi ścianami.
Chciałbym dalej brnąć w ten temat, gdyż mógłby otworzyć kolejne drzwi królowej nauk, tylko zastanawia mnie jedno... W którym momencie traci to wszystko sens...
Pozdrawiam Szanownych Panów Matematyków!
Oś x i y
Oś x i y
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2015, o 08:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Oś x i y
No dobra, a jakby uznać trzecią oś za np trzeci wymiar, a czwartą już za czas,
dałoby się udowodnić z tego (a raczej wykluczyć wszelkie przeszłości i przyszłości)
np. to że istnieje tylko tu i teraz, a czas to coś co stworzyła ludzkość żeby w skrócie można by powiedzieć "ułatwić sobie życie". Przecież w innej konfiguracji np naszego Słońca i Ziemi,
czas moglibyśmy całkiem inaczej mierzyć...
To by mogło iść w parze z nieskończonością. nieskończona ilość tu i teraz w nieskończonej liczbie konfiguracji tworzy złudzenie "przeszłości" jeśli dany moment "przeminąłby", a w równoległej (już nie czasie) a tylko przestrzeni byłby całkowicie czymś innym.
+Istnieją czynniki które mogą wpłynąć na "płynięcie czasu" (tego odmierzanego) takie jak
potężna grawitacja w czarnych dziurach?
EDIT
dałoby się udowodnić z tego (a raczej wykluczyć wszelkie przeszłości i przyszłości)
np. to że istnieje tylko tu i teraz, a czas to coś co stworzyła ludzkość żeby w skrócie można by powiedzieć "ułatwić sobie życie". Przecież w innej konfiguracji np naszego Słońca i Ziemi,
czas moglibyśmy całkiem inaczej mierzyć...
To by mogło iść w parze z nieskończonością. nieskończona ilość tu i teraz w nieskończonej liczbie konfiguracji tworzy złudzenie "przeszłości" jeśli dany moment "przeminąłby", a w równoległej (już nie czasie) a tylko przestrzeni byłby całkowicie czymś innym.
+Istnieją czynniki które mogą wpłynąć na "płynięcie czasu" (tego odmierzanego) takie jak
potężna grawitacja w czarnych dziurach?
EDIT
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Oś x i y
To co piszesz, to nie matematyka i nie fizyka, tylko fiolozofia, a w filozofii "udowodnić" możesz wszystko. W fizyce czas to to co mierzy zegar, nic ponad to. Cała reszta, którą na temat czasu ludzie próbują dorobić to w większości przypadków już filozofia.dałoby się udowodnić z tego
W danym układzie odniesienia czas zawsze płynie tak samo, jedna sekunda na sekundę.+Istnieją czynniki które mogą wpłynąć na "płynięcie czasu" (tego odmierzanego)