Dzielenie przez 0 dlaczego nie zgodne z resztą matematyki?

Awatar użytkownika
PrawdziwaPrawda2
Posty: 0
Rejestracja: 27 lut 2015, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: papieskie miasto

Dzielenie przez 0 dlaczego nie zgodne z resztą matematyki?

Post autor: PrawdziwaPrawda2 »

Argument, że dyskusja jest jałowa nie przyjmuje za zasadny. Dajmy się wypowiedzieć innym od których też zależy poziom dyskusji.

Tak się zastanawiam w szkole uczą takich mądrości jak ewolucja i "nigdy cholero nie dziel przez 0".
To, że nie można dzielić przez zero jest oparte na starożytnym założeniu, a co jeśli ono jest błędne i co z tego wynika, że matematyka jaką znamy jest błędna w pewnym sensie czy uboższa i niepełna?

Jakie skutki mogłoby dać dzielenie przez 0 gdyby było uznane za właściwe?

ps. tamte tematy zamykałeś ze względu na symetrie a nie dzielenie przez 0.

-- 27 lut 2015, o 14:32 --

AiDi pisze:Niemożność dzielenia przez zero jest prostym wnioskiem z aksjomatów ciała liczb rzeczywistych. Tego się nie zakłada, to się dowodzi.
Pewien fizyk powiedział, że czarne dziury to miejsca gdzie Bóg podzielił przez 0. Mam nadzieje, że nie oczekujesz dowodu, bo to tylko metafora. I trzeba przyznać, że trafna, bo czarne dziury są miejscami gdzie prawa fizyki przestają obowiązywać.

Pozdrawiam Mateusz Handzlik.


jak kogoś interesuje dlaczego asymetria nie ma przeciwieństwa w symetrii 384259.htm

musialmi pisze:0=0
2-2=2134087(2-2) | : (2-2)
1=2134087
W podobny sposób można dowieść, że 2+2=5.

Zobaczcie ten filmik (trwa 6 minut, a warto stracić te minuty, żeby to zobaczyć)o tytule 2+2=5 opowiada w sposób prześmiewczy w jak zakłamanej rzeczywistości żyjemy i jak stara się nam wmówić, że ta rzeczywistość to prawda oraz o konsekwencji związanej z próbą zanegowania tego wszystkiego.

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=EHAuGA7gqFU
miodzio1988

Dzielenie przez 0 dlaczego nie zgodne z resztą matematyki?

Post autor: miodzio1988 »

W podobny sposób można dowieść, że 2+2=5.
No właśnie do tego zmierzał musialmi. Do tego prowadzi Twoje dzielenie przez zero

No takie rzeczy powinieneś rozumieć
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Dzielenie przez 0 dlaczego nie zgodne z resztą matematyki?

Post autor: Kacperdev »

Ok, daję Ci szansę. Powiedz jakiej dyskusji oczekujesz. Zostało Ci wytknięte, że
To, że nie można dzielić przez zero jest oparte na starożytnym założeniu
jest błędne. Ponadto został Ci pokazany przykład dlaczego dzielenie przez zero nie ma najmniejszego sensu. Stąd wynika, że cała dalsza dywagacja jest jałowa.

Matematyka to nie filozofia.
a co jeśli ono jest błędne i co z tego wynika, że matematyka jaką znamy jest błędna w pewnym sensie czy uboższa i niepełna?
Nie jest i koniec kropka. Przynajmniej nie w tej kwestii.

O czym więc chcesz dyskutować, o filmie?
Awatar użytkownika
PrawdziwaPrawda2
Posty: 0
Rejestracja: 27 lut 2015, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: papieskie miasto

Dzielenie przez 0 dlaczego nie zgodne z resztą matematyki?

Post autor: PrawdziwaPrawda2 »

Kacperdev pisze:
a co jeśli ono jest błędne i co z tego wynika, że matematyka jaką znamy jest błędna w pewnym sensie czy uboższa i niepełna?
Nie jest i koniec kropka. Przynajmniej nie w tej kwestii.

O czym więc chcesz dyskutować, o filmie?
Film ciekawy też można. wkońcu to hyde park, czy nie?

Wynik dzielenia przez 0 jest nieokreślony, a nie niemożliwy. To po pierwsze. A po drugie - skąd wiesz że matematyka nie jest w pewnym sensie błędna czy niepełna skoro nie znasz skutków dzielenia przez 0? A każdy rozsądny matematyk Ci powie, że jak wspomniałem wcześniej wynik dzielenia przez 0 jest nieokreślony!!
miodzio1988

Dzielenie przez 0 dlaczego nie zgodne z resztą matematyki?

Post autor: miodzio1988 »

Wynik dzielenia przez 0 jest nieokreślony, a nie niemożliwy. To po pierwsze. A po drugie - skąd wiesz że matematyka nie jest w pewnym sensie błedna czy niepełna skoro nie znasz skutków dzielenia przez 0?
No jest możliwy i daje bzdurne wyniki. Więc wiadomo do czego nadaje się taka możliwość

Równie dobrze możesz skoczyć sobie z 30 piętra budynku. Jest to możliwe, rezultat mam nadzieję, że umiesz sam ocenić.
A każdy rozsądny matematyk Ci powie, że jak wspomnialem wczesniej wynik dzielenia przez 0 jest nieoznaczony!
No ja jestem matematykiem z wykształcenia. Nieoznaczony czyli jakie wartości może przyjmować ten wynik ?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Dzielenie przez 0 dlaczego nie zgodne z resztą matematyki?

Post autor: Kacperdev »

Nie znam też skutków dzielenia przez pomidory.

Jeżeli jak Ty to nazywasz jest nieokreślony - nie ma sensu tego robić (podobnie jak dzielić przez ogórki czy pomidory). Rodzi to same bzdury.

miodzio1988, jesteś rozsądnym matematykiem?
Awatar użytkownika
PrawdziwaPrawda2
Posty: 0
Rejestracja: 27 lut 2015, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: papieskie miasto

Dzielenie przez 0 dlaczego nie zgodne z resztą matematyki?

Post autor: PrawdziwaPrawda2 »

miodzio1988 pisze: No jest możliwy i daje bzdurne wyniki. Więc wiadomo do czego nadaje się taka możliwość

Równie dobrze możesz skoczyć sobie z 30 piętra budynku. Jest to możliwe, rezultat mam nadzieję, że umiesz sam ocenić.
Daje wyniki, które przeczą reszcie matematyki. Co nie znaczy, że dzielenie przez 0 się myli, a nie reszta matematyki.

To tak jak miliony much jedzą gówna przecież nie mogą się mylić. wniosek gówno jest smaczne

miodzio1988 pisze:No ja jestem matematykiem z wykształcenia. Nieoznaczony czyli jakie wartości może przyjmować ten wynik ?
A ja jestem z wykształcenia chemikiem. To znaczy, że jestem nieomylny w chemii. A wiedza jaką zdobyłem jest niepodważalna i nie można jej negować czy kwestionować.

Pozdrawiam Mateusz Handzlik.
miodzio1988

Dzielenie przez 0 dlaczego nie zgodne z resztą matematyki?

Post autor: miodzio1988 »

Daje wyniki, które przeczą reszcie matematyki. Co nie znaczy, że dzielenie przez 0 się myli, a nie reszta matematyki.
No to jeśli według Ciebie \(\displaystyle{ 1=2}\) to pożycz 2 tysiące oddam Ci tysiąc, bo to tyle samo.

Miej jaja i pokaż, że popierasz swoje posty. Podać numer konta?

I nie jest kwestia demokracji (Twój przykład z muchami). To jest kwestia twardych dowodów których zupełnie nie znasz jak widać

Więc o czym Ty chcesz dyskutować?
A ja jestem z wykształcenia chemikiem. To znaczy, że jestem nieomylny w chemii. A wiedza jaką zdobyłem jest niepodważalna i nie można jej negować.
Można negocjować, ale sensownie i merytorycznie.

Ty tego nie robisz, więc może zaczniesz?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Dzielenie przez 0 dlaczego nie zgodne z resztą matematyki?

Post autor: Kacperdev »

PrawdziwaPrawda2,

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=BRRolKTlF6Q
Awatar użytkownika
PrawdziwaPrawda2
Posty: 0
Rejestracja: 27 lut 2015, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: papieskie miasto

Dzielenie przez 0 dlaczego nie zgodne z resztą matematyki?

Post autor: PrawdziwaPrawda2 »

Przykład podany przez musla nie dowodzi niczego. Poza tym to nie jest czyste 0, które ma całkiem inne właściwości.
miodzio1988

Dzielenie przez 0 dlaczego nie zgodne z resztą matematyki?

Post autor: miodzio1988 »

Jest to czyste zero (definicje czystego zera podasz?)

Uważasz, że \(\displaystyle{ a-a \neq 0}\)

??

No i pokazuje takie dzielenie przez zero jakie bzdury dostajemy
Awatar użytkownika
PrawdziwaPrawda2
Posty: 0
Rejestracja: 27 lut 2015, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: papieskie miasto

Dzielenie przez 0 dlaczego nie zgodne z resztą matematyki?

Post autor: PrawdziwaPrawda2 »

Kacperdev pisze:PrawdziwaPrawda2,

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=BRRolKTlF6Q
Rozważania tego pana ( tyle ile zrozumiałem ) uważam za bezsensowne, bo opierają się na wiedzy matematycznej, której przecież dzielenie przez 0 przeczy.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Dzielenie przez 0 dlaczego nie zgodne z resztą matematyki?

Post autor: Kacperdev »

PrawdziwaPrawda2, do jakich bytów chcesz się odwoływać, lub na czym opierać dzieląc przez zero? Lub inaczej - nadać temu sens.

Poza tym z tego co widzę na razie nie odpowiedziałeś na prawie żadne pytanie miodzia.
Też mnie ciekawi definicja czystego zera.
miodzio1988

Dzielenie przez 0 dlaczego nie zgodne z resztą matematyki?

Post autor: miodzio1988 »

No to jakich Ty rozważań oczekujesz? Bezsensownego oderwanego od rzeczywistości [ciach] (paplania - Afish)? Bo to właśnie robisz
Ostatnio zmieniony 27 lut 2015, o 17:45 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Dzielenie przez 0 dlaczego nie zgodne z resztą matematyki?

Post autor: musialmi »

PrawdziwaPrawda2 pisze:Poza tym to nie jest czyste 0, które ma całkiem inne właściwości.
Jeśli chodzi ci o to, że zero zapisane \(\displaystyle{ 2-2}\) nie jest czyste, to można napisać inaczej:

\(\displaystyle{ 0=0 \\
42 \cdot 0 = 0 \ |:0 \\
42=1}\)

lub \(\displaystyle{ 42=0}\) - to zależy czym byś chciał, żeby było \(\displaystyle{ \frac 00}\). Na pewno musi być stałe, w każdym razie, więc jeśli się zgadza dla \(\displaystyle{ 42}\), to dla innej liczby nie będzie pasować.
Zablokowany